Linkuri accesibilitate

Iminența scumpirii pîinii (newsmaker.md)


Criza sistemică din Rusia (agora.md).

Ştirea prezentă în mai toate publicaţiile de la Chişinău este cea despre iminenţa scumpirii pâinii. Creşterea va fi de 15%, a anunţat joi într-o conferinţă şeful de la agricultură, Ion Sula, după o întâlnire cu producătorii. Anterior, se spera că majorarea va fi mai mica, de doar 10%, observă newsmaker.md. Curentul electric mai scump cu 35% şi scumpirea făinii sunt principalele motive ale creşterii preţurilor, spun producătorii. Directorul întreprinderii Franzeluţa, Victor Cojocaru, este citat de publicaţie spunând că preţul făinii constituie 49% din preţul pâinii, iar cel al electricităţii 10-11%. „Şi dacă un kg. de grâu se scumpeşte cu 1 leu, unul de făină va costa 1,6 lei”, a precizat Cojocaru. Acum, spune directorul de la Franzeluţa, toate tipurile de pâine produse de fabrică costă mai scump decât preţul afişat. În cazul pâinii Borodino, bunăoară, rentabilitatea ar fi acum de minus 20%.

Agora.md găseşte de cuviinţă să se refere în tr-un articol la o emisiune de la postul rus de televiziune RBC, unde, fiind invitat să comenteze situaţia economică din Federaţia Rusă şi declaraţiile optimiste ale autorităţilor, economistul Vladislav Jukovski l-a lăsat fără replică pe moderatorul emisiunii. „Federația Rusă a intrat în criză sistemică, iar rubla se va deprecia până la 100 pentru un dolar în următorii doi ani”, a declarat economistul Vl. Jukovski în direct la RBC, transmite agora.md.

Expertul a criticat declarația ministrului Dezvoltării Economice a Rusiei, Alexei Uliukaiev cu privire la stabilizarea pieței financiare și a prezis un nou val prăbușire economică pe termen scurt și lung. Toate încercările moderatorului, Iuri Tamanțev, de a obține un comentariu pozitiv de la expert s-au soldat cu eșec, scrie agora.md. „Criza abia începe - ne aflăm în punctul inițial de prăbușire, faza inițială a crizei... Nimic nu s-a terminat și nici nu s-a schimbat radical în bine. În ultimele șase luni asistăm la o repetiție a furtunii perfecte. Deocamdată suntem martori ai primelor valuri. Șocuri grave abia urmează. În momentul de față observăm un răgaz temporar - vremea calmă dinaintea furtunii. Oamenii obișnuiți nu vor categoric să-și dea jos ochelarii roz. Ei au concrescut cu ei”, este citat expertul rus de publicaţia de la Chişinău care aminteşte în context că săptămâna trecută ministrul rus al Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaiev, a declarat că situația economică în Federația Rusă începe să se îmbunătățească.

Nu doar băncile din Moldova îşi ascund proprietarii prin off shore, constată Mold-street.md într-un articol despre un grup de companii care câţiva ani în urmă domina piaţa mezelurilor şi importul de carne în Republica Moldova şi care ar fi ajuns la această poziţie dominanţă graţie protecţiei guvernării comuniste din perioada 2001-2009. Aşa cum a descoperit publicaţia, la finele lunii iunie, grupul de companii a fost implicat în câteva tranzacţii „suspecte” cu acţiunile sale. Ancheta mold-street formulează concluzia că tranzacţiile au fost o simplă trecere dintr-un buzunar în altul al acţiunilor ce aparţin de fapt aceluiaşi proprietar, iar scopul ar fi evitarea rambursării unui împriumut incomod de la o bancă aflată acum în situaţie proastă.

XS
SM
MD
LG