Linkuri accesibilitate

Rusia suspectată de atacul cibernetic împotriva Pentagonului


Vedere aeriană a sediului Pentagonului de la Arlington, Virginia (©Shutterstock)

Statele Majore Reunite al Armatei Statelor Unite, care au aproximativ 2500 de angajați civili și în uniformă, au fost nevoite să restricționeze mult accesul la e-mailul ne-secretizat.

Rusia este considerată principalul suspect într-un atac cibernetic sofisticat asupra rețelei de email ne-secretizate a Statelor Majore Reunite ale armatei Statelor Unite, un incident care a făcut Pentagonul luna trecută să restrângă accesul la o parte din rețea – au informat oficialități ale Statelor Unite la 6 august.

Cercetările preliminare au făcut o conexiune fermă între atac și Rusia, a spus agenției Reuters un oficial de la Washington care n-a dorit să fie numit pentru că ancheta este în desfășurare.

„A fost un atac de tip spearphishing, care arată spre Rusia”, a spus oficialul. E-mailurile de acest tip pretind să provină de la colegi de serviciu.

Un alt oficial, vorbind și el sub condiția anonimatului, a menționat Rusia ca suspect principal, dar a atras atenția că ancheta va avea nevoie de timp pentru a atribui în mod ferm responsabilități.

Pentagonul a refuzat să comenteze pe tema investigației.

Ministrul apărării Ash Carter
Ministrul apărării Ash Carter

În aprilie, ministrul apărării din Statele Unite, Ash Carter, a dat vina pe hackerii din Rusia pentru o intruziune cibernetică de anul acesta într-o rețea de email ne-secretizată, spunând că autorii atacului au descoperit o vulnerabilitate mai veche care nu fusese rezolvată.

În legătură cu acel caz, Carter a spus că Pentagonul a identificat devreme intruziunea, punându-și specialiștii pe urmele autorilor „în mai puțin de 24 de ore”.

În noul caz, despre care s-a aflat săptămâna aceasta, Statele Majore Reunite al Armatei Statelor Unite, care au aproximativ 2500 de angajați civili și în uniformă, au fost nevoite să restricționeze mult accesul la e-mailul ne-secretizat începând din ultimul sfârșit de săptămână al lunii iulie. Restul Pentagonului pare să nu fi fost afectat.

Oficiali de la Washington au spus agențiilor de presă că atacul poartă „marca” acțiunilor unei puteri străine – în contrast cu un atac al unui hacker oarecare, mai puțin sofisticat.

Dmitri Alperovitch, ofițer șef tehnologic și co-fondatorul firmei de securitate cibernetică CrowdStrike, este citat de Reuters cu afirmația că experții lui au fost martorii unei „escaladări masive” a atacurilor cibernetice de proveniență rusească după impunerea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei anul trecut, pe fondul crizei ucrainene.

Alperovitch a spus că nu are informații despre presupusul atac asupra rețelei de la Statele Majore, dar că firma lui a detectat un număr mare de atacuri împotriva unor structuri naționale de securitate și companii comerciale din Statele Unite din partea unui grup de hackeri numit „Cozy Bear”, care avea legături clare cu conducerea Rusiei.

Gruparea s-a angajat într-o mare varietate de atacuri cibernetice, de la spearphishing la atacuri mai sofisticate și mai complexe. Atacurile din cea mai recentă serie foloseau sute de e-mailuri cu atașuri de tip zipfile pe care dacă se face dublu click se poate introduce malware în rețeaua unei organizații, a spus Alperovitch.

„Odată ce au dobândit un cap de pod, se descurcă foarte, foarte bine”, a mai spus expertul american citat de Reuters.

XS
SM
MD
LG