Linkuri accesibilitate

Incidentele rasiale de la Ferguson, Missouri


Sentimentul de neîncredere persistă între populația de culoare și autoritățile orașului.

Noi incidente cu substrat rasial in localitatea Ferguson, din statul american Missouri. Despre motivele lor, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

La 9 august 2014, in Ferguson, Missouri, un tinar negru de 18 ani, Michael Brown, a fost impuscat de politistul alb Darren Wilson. Imediat dupa aceea au izbucnit revolte in localitate si acel incident a declansat o viguroasa dezbatere in Statele Unite cu privire la relatia dintre politie si comunitatile afro-americane si utilizarea fortei de catre fortele de ordine.

Ministerul american al Justitiei l-a exonerat pe Wilson de violarea drepturilor civile ale lui Michael Brown dind crezare martorilor, care au verificat versiunea politistului si stabilind ca Wilson a actionat in legitima aparare. Dar asta nu a convins pe cei care cred ca dimpotriva, Wilson l-ar fi impuscat pe Michael Brown, dupa ce acesta ridicase miinile, in semn ca se preda.

Pe acest fond, la aniversarea unui an de la incident, la Ferguson au izbucnit noi violente, care au dus la decretarea starii de urgenta in districtul St. Louis. In anul care s-a scurs autoritatile au incercat sa indrepte situatia. Au fost instalati un nou comandant de politie si un nou primar si locuitorii au remarcat o schimbare in atitudinea politistilor. Politia a facut schimbari dupa ce Ministerul de Justitie a constatat ca ani de zile a țintit populatie de culoare, dind amenzi peste amenzi, pentru a-si spori veniturile. Raportul a criticat politia si pentru raspunsul excesiv de violent la protestele de dupa uciderea lui Brown.

Pe acest fond, politistii au fost pregatiti sa raspunda adecvat, au participat la activitati comunitare si a fost incurajat un dialog. Dar sentimentul de neincredere persista si schimburile de focuri de duminica seara vin in sprijinul acestei afirmatii.

XS
SM
MD
LG