Linkuri accesibilitate

Cel mai mare festival gay din Europa Centrală în curs la Praga


Ambasadorul american a spus că Statele Unite sprijină Prague Pride pentru că drepturile persoanelor LGBT sunt drepturi ale omului.

Conchita Wurst, ambasadorul Statelor Unite, membrii și prietenii comunității LGBT au deschis luni 10 august pe o insulă din mijlocul Vltavei, la Praga, cel mai mare festival gay din Europa Centrală.

În ciuda vremii toride, cu temperaturi de aproape 40 de grade, prima zi a festivalului, care va dura până duminică, a atras pe Střelecký Ostrov mii de persoane, curioase să vadă vedetele serii, dar și „jocurile acvatice” organizate în jurul insulei – canotaj și înot, de exemplu.

Spectacolul a fost deschis de două cunoscute stele ale muzicii rock-pop cehești care își declară deschis apartenența la comunitatea LGBT, anume Jaro Smejkal și Aneta Langerová.

Iar una dintre moderatoarele spectacolului a fost actrița Ester Janečková, devenită o luptătoare pentru drepturile LGBT după ce nepotul ei Filip s-a sinucis în 2014 la numai 14 ani în semn de protest față de homofobie și șicana împotriva tinerilor gay.

Către ora 21, pe scena spectacolului de pe insula pragheză a urcat ambasadorul Statelor Unite, Andrew Schapiro, anunțând că din nou, ca în fiecare an din 2011 încoace, ambasada americană aduce un omagiu mișcării pentru drepturile LGBT din Cehia iluminând în culorile curcubeului pavilionul din grădina sa, de pe coasta dealului Petřín, vizibil din multe părți ale capitalei cehe.

Ambasadorul Andrew Schapiro
Ambasadorul Andrew Schapiro

În discursul său neanunțat dinainte, ambasadorul Schapiro a mai spus că ambasada Statelor Unite sprijină Prague Pride pentru că drepturile persoanelor LGBT sunt drepturi ale omului. „Suntem alături de voi pentru că credem că toți oamenii au dreptul să trăiască o viață liberă de violență și de discriminare”, a mai spus ambasadorul, adăugând: „Cred că și voi gândiți la fel”.

Ambasadorul Andrew Schapiro a mai amintit că drepturile persoanelor LGBT sunt o prioritate a politicii externe americane.

Schimbările se pot produce uneori foarte repede și suntem aici să sărbătorim asemenea schimbări” – a mai spus ambasadorul american. „În primul rând, în numai patru ani acest festival praghez a devenit cea mai mare manifestare de acest fel din Europa Centrală. Iar un alt exemplu de schimbare rapidă vine din țara mea, din Statele Unite, unde Curtea Supremă a decis recent că toată lumea are dreptul la căsnicie, indiferent de orientarea sexuală”.

Conchita Wurst înmînînd premiul Eurovision 2015 la Viena
Conchita Wurst înmînînd premiul Eurovision 2015 la Viena

Vedeta deschiderii festivalului Prague Pride 2015 a fost cântăreața austriacă Conchita Wurst, câștigătoarea concursului de cântece Eurovision din 2014.

Într-un mic dialog cu moderatoarele, înainte de a cânta, Conchita și-a exprimat convingerea că merită să fie organizate marșuri gay, numite uneori Pride, fie și numai pentru că în unele țări, de pildă în estul Europei, ele sunt interzise sau obstrucționate de fanatici religioși și autorități nedemocratice.

Conchita, pe numele ei real Tom Neuwirth, le-a povestit spectatorilor cum și-a anunțat public orientarea gay în timpul unui festival de talente în țara ei, Austria, pentru că – a spus ea – a ales să nu mai mintă, cum părinții ei au avut nevoie de timp pentru a digera noutatea și cum profită acum de celebritate pentru a promova drepturile LGBT și în general drepturile omului în lumea întreagă.

Pe Vltava
Pe Vltava

Festivalul Prague Pride, ajuns la a cincea ediție, continuă până duminică, cu zeci de întruniri, expoziții, seminare și conferințe. Punctul culminant ar urma să fie ca în fiecare an parada sau marșul programat pentru sâmbătă, 15 august, la care se așteaptă participarea a cel puțin zece mii de persoane.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG