Linkuri accesibilitate

Progresul în lupta cu corupția în Republica Moldova decurge foarte încet (James D.Pettit pentru Moldova.org)


Pentru prima dată un oficial de așa rang recunoaște cu text deschis și fără ghilimele că Republica Moldova este un stat capturat (Newsmaker.md).

Redactorul șef al portalului Newsmaker.md Vladimir Soloviov analizează mesajul secretarului general al Consiliului Europei din recentul articol publicat în The New York Times. ”Pentru prima dată un oficial de așa rang recunoaște cu text deschis și fără ghilimele că Republica Moldova este un stat capturat” observă jurnalistul. Oficialul european a comunicat lumii întregi că autoritățile moldovene ”fură cu un apetit de lup, ignoră cinic drepturile cetățenilor, manipulează opinia publică cu ajutorul mass/media controlate, instituțiile nu funcționează, reformele sunt sabotate, țara sărăcește într-un cuvânt țara este capturată.” În opinia jurnalistului Miliardul furat ne duce faima în lumea întreagă. ”Este deja un brand pus pe roate, pe care-l nu-l va ajunge din urma nici vinul moldovenesc, nici roșiile, nici mămăliga care așa și nu mai explodează” notează Soloviov.

Cu referință la același articol semnat de secretarul general al Consiliului Europei, fostul premier moldovean Ion Sturza noteză pe rețeaua de socializare facebook că acesta este un semnal extrem de serios, ”nimeni nu va mai tolera o Moldova ca problemă de securitate în centrul Europei. Păzea, oligarhi! Riscați să fiți dur penalizați pentru că ați încălcat „regulile de circulație” ale lumii civilizate.”

Portalul Moldova.org publică un interviu în exclusivitate cu ambasadorul american la Chișinău James D. Pettit. Progresul în lupta cu corupția în Republica Moldova decurge foarte încet observă ambasadorul. ”Investitori sunt descurajați de corupția de aici și caută să investească în altă parte.” Întrebat dacă autoritățile moldovene au reacționat corespunzător în situația creată pe piața bancară? Ambasadorul american a spus ” În pofida auditului companiei Kroll, a fost înregistrat un progres nesemnificativ în a găsi unde au plecat banii, cine este responsabil de acestea acțiuni și ce măsuri urmează să fie înterprinse pentru a recupera acești bani. Înțeleg că Guvernul întreprinde măsuri pentru a lichida aceste trei bănci problematice, însă problema va exista în sistemul bancar dacă nu există o supraveghere potrivită.” Referindu-se la șansele Moldovei de a negocia un nou acord cu FMI ambasadorul a sugerat că mingea se află în terenul guvernului de la Chișinău ”Depinde de care vor fi evoluțiile acestor negocieri, dar și de abilitatea Guvernului de a convinge instituțiile internaționale financiare de faptul că ei sunt serioși și au de gând să implementeze acțiuni pentru realizarea acestor reforme.”

În blogul său publicat în „Timpul” Tudor Cojocariu își împărtășește impresiile de la un popas al caravanei „AICI este Europa Liberă” la care a fost unul din invitații postului nostru de radio și anume la Sculeni, raionul Ungheni. ”Acest sat, la fel ca și multe altele, este locuit de oameni aflați la limita sărăciei” observă autorul. Dacă până acum nu s-a ocupat nimeni la modul serios de dezvoltarea comunității, la ce ne-am putea aștepta în afară de subdezvoltare? se întreabă blogherul. În opinia sa campania Europei Libere este de un ”real folos” pentru că încearcă „să așeze drojdie” la baza implicării localnicilor în treburile publice. Sătenii sunt motivați să genereze singuri soluții la nevoile și grijile lor.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG