Linkuri accesibilitate

„Noi primim salariul în lei, dar marfa o cumpărăm în euro...”


O anchetă cu microfonul REL despre grijile părinților în ajun de an nou școlar.

Cu două săptămâni înainte de întâi septembrie părinţii cu copii de şcoală intră în febra pregătirilor. Lista de cumpărături este lungă, prin urmare, spun ei, o singură şedinţă de „shopping” nu ar fi de ajuns.

Europa Liberă: Văd că ghiozdanul fetiţei este nou, bună ziua!

Eugenia Nicolae: „Bună”.

Europa Liberă: Când l-aţi cumpărat?

Eugenia Nicolae: „Iaca, numai ce l-am cumpărat. 370 de lei am dat”.

Europa Liberă: Cât trebuie să munciţi pentru banii ăştia?

Eugenia Nicolae: „O lună de zile şi nici nu este de ajuns. Numai pentru haine, ca să o trimit la şcoală, am cheltuit trei mii jumătate de lei: un sarafan, o bluză, un sacou, o pereche de pantaloni, rechizite – tot ce trebuie pentru dus la şcoală”.

Părinţii şi bunicii elevilor au intrat în febra cumpărăturilor iar, aşa cum spune Eugenia Nicolae venită de la Doroţcaia la piaţa centrală din capitală, acestea le vor goli buzunarele cu câteva mii de lei. Ea este bunica Danielei, o copilă de 10 ani, care la 1 septembrie va merge în clasa a treia. Mama fetei este plecată la muncă peste hotare tocmai pentru a-şi îmbrăca şi încălţa odrasla:

Eugenia Nicolae: „Fără plată nu-i nimic.”

Europa Liberă: Vă închipuţi că fiica Dvs ar fi putut întreţine fata aici?

Eugenia Nicolae: „Aici nu. Aici doar te întreţii să plăteşti gazul, lumina, apa, de mâncat… şi încă în cazul mâncării dacă nu am avea câte ceva prin jurul casei nu am fi putut să ne întreţinem cum se cade, să mâncăm o bucată de carne sau o crenvuşcă.”

Europa Liberă: Anul trecut tot Dvs aţi pregătit-o pe Daniela de şcoală?

Eugenia Nicolae: „Da, primul an a pregătit-o mama, dar încoace eu.”

Europa Liberă: Observaţi că s-au majorat preţurile?

Eugenia Nicolae: „Foarte mult, anul trecut am luat o bluză de 200 de lei, anul acesta e 360. Sarafanul tot aşa e 315, un sacou 315, pantalonii 300… ”.

Europa Liberă: Doamnă Eugenia, este o vorbă: pregăteşte sania vara şi căruţa iarna. Ar putea părinţii să facă din timp aceste cumpărături?

Eugenia Nicolae: „În cazul hăinuţelor nu poţi pentru că ei cresc. Anul trecut i-am cumpărat costum, iar anul acesta îi este mic. Trebuie să-i iau acum, înainte de şcoală, ca să-i fie bun măcar până la primăvară”.

Dacă în anii trecuţi părinţii scoteau banii din buzunar cu nemiluita, în prezent aceştia cântăresc de şapte ori preţurile îmi spune Marina Solonari, vânzătoare de rechizite şcolare. Ea speră că în ajunul zilei de întâi septembrie fluxul de cumpărători va fi mai mare:

Marina Solonari: „Vânzarea nu merge. Pur şi simplu toţi se uită după îmbrăcăminte şi cu ce le rămâne în buzunar cumpără rechizite”.

Europa Liberă: Îi înţelegeţi când stau şi cântăresc dacă să scoată sau nu banul din buzunar?

Marina Solonari: „Sunt tot ca ei, cântăresc şi eu ş-apoi cumpăr”.

Europa Liberă: Văd un caiet. E 75 de bani. Anul trecut cât costa?

Marina Solonari: „Anul trecut era 70, cu cinci bani e mai scump”.

Europa Liberă: S-ar părea că nu-i mult cinci bani…

Marina Solonari: „Păi, dacă cumperi mai mult şi compari… se grămădeşte o sumă mai mare, ustură la buzunar. Toţi se iau acum după euro şi dolari. Noi primim salariul în lei, dar marfa o cumpărăm în euro”.

La o altă tarabă de la piaţă întâlnesc un cuplu cu doi copii. Capul familiei, Ion, îmi spune că pregătirea pentru noul an şcolar a început din iunie, pentru că, din cauza preţurilor ridicate, nu ar fi reuşit să procure toate cele necesare din prima ieşire la piaţă. Chiar şi aşa, continuă bărbatul, deocamdată poate să-l îmbrace doar pe unul dintre copii:

Ion: „Într-adevăr, e foarte scump, cheltuielile se vor ridica la cel puţin două mii de lei”.

Europa Liberă: Doar pentru un copil? Văd că aveţi doi, să vă crească mari…

Ion: Acesta-i de grădiniţă. Nu-l îmbrăcăm pentru că nu suntem pregătiţi financiar. Îi trebuie încălţăminte, pantalonaşi, o cămaşă albă…

Europa Liberă: Din ce îmi spuneţi, sunt lucruri care ajung doar pentru primele zile?

Ion: „După aceea îl îmbrăcăm cu ce are pe-acasă. Noi doar pentru sărbători luăm. În general, nu prea cheltuim.”

Europa Liberă: Cât timp îi trebuie unui părinte ca să adune aceşti bani?

Ion: „Aoleu, sunt probleme mari. Sunt foarte multe cheltuieli în gospodărie. E complicat în Republica Moldova să avem copii în ziua de azi”.

După discuţiile cu părinţii întâlniţi în piaţa centrală a capitalei constat că începerea anului şcolar îi costă pe aceştia cel puţin două mii de lei doar pentru un copil şi asta însemnând strictul necesar. Cheltuielile însă nu se opresc aici. Majoritatea ştiu că vor trebui să scoată bani din buzunar şi după întâi septembrie: bani pentru manuale, caiete auxiliare, fondul clasei sau al şcolii – cheltuieli care, chiar dacă sunt mai puţin oficiale, arde buzunarul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG