Linkuri accesibilitate

Rezolvarea conflictului din Siria și acordul nuclear iranian...


MIniștrii de externe iranian și rus Mohammad Javad Zarif și Serghei Lavrov, Moscova, 17august 2015
MIniștrii de externe iranian și rus Mohammad Javad Zarif și Serghei Lavrov, Moscova, 17august 2015

...au fost principalele puncte de pe agenda convorbirilor dintre șefii diplomațiilor iraniană și rusă de la Moscova.

Rusia și Iranul au spus că grupările siriene trebuie să decidă viitorul președintelui Bașar al-Assad, iar Moscova a insistat că se opune unei ieșiri din scenă pre-negociate a liderului de Damasc în cadrul unui eventual acord de pace. Detalii în relatările agențiilor de presă sintetizate de Mircea Țicudean.

Vorbind la o conferință de presă comună la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său iranian Mohammad Javad Zarif au reiterat sprijinul țărilor lor pentru președintele sirian Bașar al-Assad în conflictul soldat cu moartea a aproximativ un sfert de milion de oameni începând din 2011.

Viitorul lui Assad este un măr al discordiei în eforturile diplomatice ale puterilor regionale și globale în direcția rezolvării crizei siriene.

Grupările siriene de opoziție, statele arabe din zona Golfului Persic și occidentul vor ca Assad să plece de la putere. Rusia are altă părere. „Unii din partenerii noștri cred că este absolut imperativ să fie aranjată dinainte plecarea de la putere a președintelui sirian la sfârșitul unei perioade de tranziție” – a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov, adăugând că pentru țara sa asemenea poziție este „inacceptabilă”.

O declarație asemănătoare a făcut și ministrul de externe iranian, spunând că „sirienii înșiși trebuie să-și decidă viitorul”, iar „alte țări nu trebuie decât să le faciliteze (alegerea)”.

Reuter notează că Rusia, aliat și furnizor de arme al lui Assad, promovează ideea că toate părțile implicate în conflictul din Siria ar trebui să-și unească eforturile pentru a lupta împotriva organizației Statul Islamic, o grupare sunnită care a capturat teritorii întinse în Siria și Irakul învecinat.

Moscova ar dori să găzduiască o nouă rundă de discuții între diferitele formațiuni siriene de opoziție pentru a le aduce până la urmă laolaltă împreună cu delegația oficială a Damascului la negocieri sub auspiciile ONU.

Dar Statele Unite, Arabia Saudită și aliații lor spun că Assad este parte a problemei, nu soluția, fiind cel puțin parțial răspunzător pentru câștigurile teritoriale ale Statului Islamic.

Associated Press notează că acordul nuclear convenit cu Iranul luna trecută a deschis mai multe posibilități diplomatice în privința Siriei.

Săptămâna trecută, în vreme ce ministrul rus Lavrov se întâlnea cu opoziția siriană, ministrul iranian Zarif vizita Damascul pentru a discuta despre conflict cu președintele Assad.

În relatarea despre întâlnirea ruso-iraniană de luni de la Moscova, Associated Press mai scrie că în afara chestiunii siriene, s-a discutat și posibilitatea sporirii cooperării economice ruso-iraniene, inclusiv în ce privește activitățile nucleare civile. Lavrov și Zarif au spus că au discutat construcția unor noi reactori nucleari și a altor proiecte. Potrivit agenției ruse Interfax, Lavrov a mai spus că va urma o consolidare a cooperării bilaterale și în domeniul „tehnologic-militar”.

„Ridicarea sancțiunilor (internaționale împotriva Iranului) va elimina orice bariere în calea cooperării ruso-iraniene”, a spus la rândul său ministrul iranian Javad Zarif.

Între timp, la Teheran, liderul spiritual al Iranulului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus că soarta acordului nuclear nu este încă decisă – făcând aluzie că el ar putea fi supus discuției legislativului iranian și are nevoie de aprobarea Congresului Statelor Unite.

Într-o declarație citată de site-ul său de internet, Khamenei a dat asigurări că acordul nuclear nu va putea fi folosit de Statele Unite ca o cale de a influența realitățile interne iraniene. „Nu vom permite intruziune economică, politică sau culturală din partea Statelor Unite”, a spus ayatollahul. El a mai acuzat Washingtonul că se „infiltrează” în Orientul Mijlociu ca să „distrugă” Siria și Irakul, dar a adăugat că cu ajutorul lui Allah asta nu se va întâmpla.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG