Linkuri accesibilitate

România: cum vrea premierul Victor Ponta să le dea 5.000 de euro pe lună medicilor români


Creșterea lefurilor ar trebui însoțită de înăsprirea pedepselor pentru luare de mită.

Guvernul român face un gest curajos, dar în același timp periculos atunci când anunță mărirea lefurilor cadrelor medicale.

Nici nu a terminat bine premierul să vorbească despre hotărârea lui de a susține sistemul de sănătate, că sindicatele din Educație au salutat măsura și au cerut ca și angajații din învățământ „să beneficieze de același tratament”. Reprezentanții sindicatelor Spiru Haret au avertizat că majorarările salariale din ultima perioadă în favoarea unor categorii de bugetarii și în defavoarea altora a dus deja la „o exacerbare a stării de nemulțumire în rândul angajaților din învățământ”, cee ce poate duce la „posbile acțiuni de protest cu ocazia începerii noului an școlar”.

Executivul de la București a decis marți în urma negocierilor cu liderii sindicatelor din Sănătate să crească salariile medicilor și asistenților cu 25 la sută de la 1 octombrie, urmând ca ulterior, începând cu anul viitor să urmeze o altă creștere cu încă 25 la sută.

Premierul român promite că majorările vor continua până la dublarea salariilor doctorilor. Un medic rezident primește lunar sub 250 de euro pe lună, iar dublarea lefii lui nu-i oferă o situație confortabilă, mai cu seamă dacă este interesat să învețe și să se pregătească pe mai departe.

Șeful guvernului a enunțat și o țintă finală, dar utopică: salarii de 5.000 de euro pentru fiecare medic, o posibilitate care ar putea deveni realitate, spune premierul, dacă există un proiect clar.

Ce proiect are în vedere, nu se știe încă.

Pe de altă parte, Victor Ponta a promis și modificarea prin lege a statutului medicilor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a încadrat pe aceștia în categoria funcționarilor publici.

Judecătorii Înaltei Curți au răspuns cererii Curții de Apel Târgu Mureș, care judeca un doctor surprins că a luat mită, și care nu știa unde să-l încadreze pe medic.

Orice cadou primit de un funcționar public poate fi, însă, considerat mită și deci pedepsit penal, inclusiv cu închisoarea.

Premierul promite că viitoarea lege va stipula pe înțelesul tuturor faptul că „acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic sau pentru asistente să îndeplinească trei condiții: să nu fie condiționate, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate, în așa fel încât să fie fiscalizate”.

Așadar, ideea guvernului nu este să desființeze obiceiul balcanic al plicului sau cadoului pentru medic, ci eventual să-l reglementeze. Dar cum ar putea fi monitorizate plicurile și pachetele?

Cine să urmărească acest proces pseudolegal? În mod normal, creșterea lefurilor ar trebui însoțită de înăsprirea pedepselor pentru luare de mită, inclusiv pentru a putea justifica efortul bugetar pe care urmează să-l susțină toți românii.

Un studiu mai vechi al Băncii Mondiale (29 octombrie 2005) arăta că mita din sistemul medical autohton depășește 1 milion de dolari pe zi, adică 365 de milioane pe an, sumă aproape egală cu cheltuiala suplimentară pe care urmează să o facă guvernul cu creșterile de salarii din sistemul medical (1,7 miliarde de lei = 425 milioane de dolari)

XS
SM
MD
LG