În Cehia a fost lansată la începutul săptămânii o petiție pe internet în care oamenii de știință, dar și membrii publicului larg, avertizează împotriva radicalizării societății pe fondul crizei migranților ilegali.
De luni petiția, prima manifestare mai vizibilă împotriva xenofobiei de la lansarea crizei migranților, a fost semnată de aproape 3000 de oameni de știință și peste 4000 de alți cetățeni.
Spre deosebire de Grecia, Italia sau Ungaria, Cehia nu se află pe vreuna din rutele folosite de migranții din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în nordul Europei, și nici nu este țară de destinație a refugiaților, ca Germania sau Suedia.
Dar în ultima vreme poliția a intensificat controalele, relatând mereu despre zeci de fugari fără acte găsiți prin trenuri și autobuse, iar tensiunile de la o tabără cehească pentru solicitanții de azil au contribuit și ele la sporirea atmosferei de intoleranță față de străini.
Pe internet și rețelele sociale circulă sute de mesaje cehești ale urii la adresa musulmanilor, iar o grupare numită „Islam în Cehia nu vrem” organizează mitinguri, cu participare ce-i drept redusă, în unele orașe ale țării. Asemenea cercuri lansează zvonuri care au mare ecou în unele straturi ale societății, de pildă că refugiații sunt în general teroriști, sau că scopul lor real este, în cazul bărbaților tineri, de a viola femei „albe”.
Autorii apelului la toleranță „Chemarea savanților” subliniază în introducerea petiției de pe net că ei nu vor să minimalizeze gravitatea crizei refugiaților, dar avertizează că efectul ei cel mai grav este deocamdată adâncirea xenofobiei și urii rasiale în societatea cehă.
Semnatarii fac apel la oamenii politici și la presă să nu încurajeze teama sau indiferența față de migranți, să nu-i demonizeze prezentându-i ca pe un fel de calamitate care trebuie oprită prin orice mijloace.
Apelul la toleranță a fost însă criticat aspru de președinția cehă, ocupată de fostul politician social-democrat Milos Zeman, care a alunecat de când este șeful statului spre poziții populiste și xenofobe.
Purtătorul de cuvânt al președintelui, Jiri Ovcacek, a suprins multă lume spunând că autorii apelului la toleranță și omenie nu fac decât să adâncească diviziunile din societatea cehă. Rugat să explice acest raționament de un moderator al televiziuni cehe, Ovcacek a spus prin telefon că autorii petiției se erijează într-o autoproclamată „elită” națională care ar disprețui sentimentele majorității, inclusiv teama ei de migranții ilegali.
Doi dintre inițiatorii petiției în favoarea toleranței, doctoranzii Anna Vanclova și Lukas Novak, au declarat că acțiunea lor nu se va încheia odată cu lista de semnături pe Internet.
Ei au spus că au început să contacteze oameni care s-au alăturat inițiativei și sunt specialiști în anumite domenii – de pildă sociologie, sau istoria religiilor – pentru a-i ruga să țină prelegeri, întâlniri cu publicul și alte manifestări menite să combată prejudecățile și să aducă discuția despre migranți pe un făgaș mai umanist și mai constructiv.
Biochimista Helena Illnerova, altă inițiatoare a petiției, a explicat canalului de știri DVTV că ea nu se teme de migranți, ci de radicalizarea societății din cauza crizei. „Societatea se poate isteriza, iar apoi se comportă imprevizibil”, a spus Illnerova, adăugând că în calitate de persoană care își amintește personal al Doilea Război Mondial recomandă fiecăruia să facă efortul de a judeca oamenii individual, nu în grup.