Linkuri accesibilitate

Jimmy Carter: „Sînt perfect împăcat cu orice s-ar întîmpla”


Prognoze medicale după anunțul unui cancer în faza terminală.

Fostul presedinte al Statelor Unite, Jimmy Carter a fost diagnosticat cu cancer. Despre prognoza medicilor o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Cel de-al 39 lea presedinte al Statelor Unite, Jimmy Carter a anuntat ca un cancer, localizat initial in zona ficatului s-ar fi raspindit la creier. El a aratat ca tratamentul va incepe de indata. Carter a vorbit despre credinta sa care-l ajuta acum pentru ceea ce poate fi ultima lupta a vietii sale. „Sînt perfect împăcat cu orice s-ar întimpla” – a spus fostul presedinte acum in virsta de 90 de ani.

Aceste declaratii au fost facute la Centrul Carter, institutia care l-a consacrat pe fostul sef al executivului, pe plan international poate mai mult decit presedintia sa. Medicii care-l trateaza pe Carter spun ca prognoza pentru pacientii in situatia fostului presedinte depinde de numarul, locatia, marimea si originea tumorilor initiale”. In general sansele de supravietuire cu metastaze sint de circa 11 luni, daca interventia chirurgicala sau radiatii nu reusesc sa inlature tumoarea.

In luna mai, in timpul unei calatorii in Guyana pentru monitorizarea alegerilor, Jimmy Carter s-a imbolnavit, banuind la inceput ca e vorba de o raceala. La intoarcea in Atlanta, medicii l-au examinat si au descoperit o tumoare la ficat. In iunie, medicii au ajuns la concluzia ca va fi nevoie de operatie, dar domnul Carter a aminat-o pentru a-si prezenta cartea „O viata plina: Reflectii la virsta de 90 de ani”. La operatie s-a constatat ca metastazele există deja în zona cerebrală.

„Mi-am spus ca mai am de trait citeva saptamini” – a spus Carter, continuind „Dar surprinzator m-am simtit impacat - mult mai mult decit sotia mea”. Cel mai virsnic fost presedinte in viata este George Bush, care are cu 100 de zile mai mult decit Jummy Carter, care a condus Statele Unite intre 1976 si 1980. Jimmy Carter este laureat al Premiului Nobel pentru pace in 2002.

XS
SM
MD
LG