Linkuri accesibilitate

Avioane de luptă F-22 vor fi staționate în Europa în urma raporturilor tensionate cu Rusia


Două aparate F-22 Raptor în zbor de patrulă
Două aparate F-22 Raptor în zbor de patrulă

Deborah James: „Activitatea militară a Rusiei în Ucraina continuă să reprezinte o mare îngrijorare pentru noi și pentru aliații noștri europeni. Abordarea noastră față de Rusia trebuie să fie fermă și echilibrată”.

Statele Unite au anunțat că vor staționa în premieră avioane de luptă F-22 în Europa, pentru a asigura țările est-europene din NATO care se simt amenințate de politica agresivă a Rusiei.

Decizia de a trimite în Europa aceste avioane, care pot evita radarele, a fost anunțată luni de ministra americană a Forțelor Aeriene, Deborah James, la o conferință de presă la Washington:

„Activitatea militară a Rusiei în Ucraina continuă să reprezinte o mare îngrijorare pentru noi și pentru aliații noștri europeni. Cred că ministrul apărării Ashton Carter a redat foarte bine acest lucru săptămâna trecută, când a spus că abordarea noastră față de Rusia trebuie să fie fermă și echilibrată”.

Deborah Lee James în vizită la o bază militară aviatică americană
Deborah Lee James în vizită la o bază militară aviatică americană

Deborah James nu a dat detalii despre numărul exact al avioanelor, sau despre locul dislocării lor, dar a spus că acest lucru se va întâmpla „foarte curând” .

„Din perspectiva Forțele Aeriene, dislocarea avioanelor F-22 reprezintă cu siguranță un răspuns ferm și prin urmare anunțăm că vom trimite foarte curând avioane F-22 în Europa pentru a sprijini nevoile de luptă și comandă, în cadrul Inițiativei de Re-asigurare Europeană”.

Până acum, Forțele Aeriene americane au dislocat avioane F-22 în Japonia și Coreea de Sud. Prima dată, acest timp de avioane au participat la acțiuni de luptă reale când au fost folosite pentru lovituri aeriene împotriva organizației Statul Islamic în Orientul Mijlociu.

Șeful statului major al Forțelor Aeriene, generalul Welsh James a spus că staționarea F-22-urilor în Europa va permite și antrenamente comune cu aliații europeni din NATO.

„Este numai o continuare a politicii de dislocare a noilor avioane oriunde putem pentru a ne antrena împreună cu partenerii (…). Vor participa la antrenamente cu unii din aliații noștri europeni. Se vor afla acolo în primul rând pentru un exercițiu major cu partenerii europeni, această dislocare fiind o evoluție naturală”

Generalul a mai spus că piloții americani se vor putea obișnui cu relieful european, iar avioanele se vor antrena să aterizeze și decoleze la baze aeriene care pot fi folosite potențial în cazul unui conflict în Europa.

Avioane tactice cu un singur loc și două motoare care pot opera în orice condiții climaterice, F-22-urile au fost proiectate de Lockheed și Boeing mai ales pentru lupte aeriene unde au superioritate, dar pot fi folosite și pentru atacuri la sol, în războiul electronic și pentru recunoaștere. Avionul a fost pus în folosință în decembrie 2005, iar Forțele Aeriene americane au primit cel mai recent F-22-iuri în 2012.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG