Linkuri accesibilitate

Față de cine este obedient Victor Ponta?


Victor Ponta

Victor Ponta, deși a rămas prim-ministru, a pierdut bagheta de dirijor…

Premierul român Victor Ponta vine la Chișinău pe 27 august în fruntea unei delegații guvernamentale, iar omologul său moldovean Valeriu Streleț speră că, în afara de serbarea împreună a Zilei Independenței, va reuși să accelereze proiectele economice, ca interconectare a rețelelor electrice peste Prut. Dar forța politică a premierului român este din ce în ce mai slabă după ce s-a suspendat de la șefia Partidului Social Democrat din cauza dosarelor sale de corupție.

Victor Ponta, deși a rămas prim-ministru, a pierdut bagheta de dirijor. Guvernul României este condus acum de la sediul Partidului Social-Democrat (PSD) din Șoseaua Kiseleff, în vreme ce la Palatul Victoria doar se execută hotărârile luate de conducerea partidului. Victor Ponta a renunțat la funcția de președinte al PSD sub presiunea propriului partid nemulțumit de slăbiciunea sa în fața dosarului de corupție în care procurorii îl acuză de „fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani”.

Inițial premierul român și-a pierdut puterea simbolică pe care oamenii o depistează imediat în liderii autentici: detașarea, stăpânirea de sine, umorul și siguranța. S-a folosit , apoi, de pretextul unei operații la genunchi pentru a pleca din țară aproape o lună, răstimp în care președintele executiv, Liviu Dragnea a făcut aranjamentele pentru preluarea conducerii PSD.

Victor Ponta nici măcar nu mai poate negocia cu liderii celorlalte partide parlamentare, fiindcă trebuie mereu să probeze că are asentimentul noului lider interimar al social-democraților. Liviu Dragnea va conduce partidul până la Congresul PSD din luna noiembrie, când vor avea loc alegeri și deocamdată el este cel care ia principalele decizii cum ar fi, amânarea discutării Codului Fiscal în Parlament pentru săptămâna viitoare, nemulțumit că ministrul de Finanțe nu a venit cu un raport din care să rezulte ce impact vor avea noile măsuri fiscale asupra economiei.

Dragnea le-a dat și alte ordine miniștrilor lui Ponta, vădit satisfăcut că în acest fel îi afectează premierului și mai mult autoritatea. Astfel miniștrii Finanțelor și Muncii trebuie să prezinte o analiză a stadiului în care se află legea salarizării bugetarilor. Victor Ponta a anunțat săptămâna trecută creșterea salariilor medicilor cu 25 la sută de la 1 octombrie și cu încă 25 de procente la începutul anului viitor, dar noul șef al PSD a explicat că încă nu e prea clar cum se vor face majorările, dacă vor fi măriri de lefuri la toți bugetarii sau dacă salariile vor fi mărite etapizat, “categorie cu categorie”.

Liviu Dragnea a pus de fapt sub semnul întrebării întreg eșafodajul pe care se baza Victor Ponta. Chiar socrul premierului, Ilie Sârbu ar urma să se retragă din funcția de lider de grup senatorial, potrivit presei centrale. Nu e prea clar dacă e în căutarea unei sinecuri sau dacă i s-a cerut acest lucru de către președintele interimar și va primi în schimbul plecării o nouă funcție din care ar urma să se pensioneze.

Cert este că avem de-a face pe de o parte cu gesturi ostentative de autoritate venite dinspre noul șef al PSD și pe de altă parte un premier care este obligat să fie obedient celui care a preluat partidul și-l conduce cu mână de fier. E greu de crezut că pe mai departe, Victor Ponta își mai poate pune în aplicare propriul program. Toate acțiunile lui de-acum încolo vor fi dictate sau după caz cenzurate de liderul interimar al social-democraților.

XS
SM
MD
LG