Linkuri accesibilitate

Va intra Joseph Biden în cursa pentru prezidențiale?


Președintele Barack Obama și vicepreședintele Joe Biden
Președintele Barack Obama și vicepreședintele Joe Biden

Se pune însă întrebarea dacă intenţiile bănuite ale vicepreședintelui SUA se bucură sau nu de binecuvântarea preşedintelui Barack Obama.

Campania prezidentiala americana este mai agitata decit se intimpla de obicei cu peste un an pina la vot. Se va alatura sau nu vice-presedintele Joseph Biden, cursei de la democrati?

Vicepresedintele Joseph Biden ia in considerare o noua candidatura la prezidentiale, pe fondul dificultatilor cu care este confruntata marea favorita a democratilor, Hillary Clinton. Dar inainte de a afla ce decide Biden, se pune intrebarea daca intentiile banuite ale vicepresedintelui se bucura sau nu de binecuvintarea presedintelui Obama, cel care a invins-o pe Hillary Clinton cu opt ani in urma, pentru ca apoi sa-i devina sef, cind doamna Clinton a preluat postul de secretar de stat.

O sursa democrata a aratat ca Barack Obama nu-l va impiedica pe vicepresedinte sa candideze si nici nu-l va sfatui sa nu o faca. Fireste ca Biden nu are nevoie de aprobarea presedintelui, dar totusi sprijinul Casei Albe conteaza.

Observatori politici sint de parere ca Biden este inclinat sa candideze, dar spun ca inca nu a luat o decizie. O intilnire luni seara cu presedintele Obama, precum si convorbirile purtate, la resedinta sa, cu senatoarea Elizabeth Warren, o eroina a stingii in America, par sa indice ca vicepresedintele pregateste ceva.

Relatiile dintre familia Clinton si Barack Obama nu au fost bune in campania electorala din 2008 si in ciuda faptului ca doamna Clinton s-a alaturat ulterior administratiei Obama, multi spun ca dezghetul a fost doar unul relativ si vremelnic. Este plauzibil ca presedintele Obama sa-si doreasca sa fie urmat de cineva care-i impartaseste viziunea si care sa-i continue programele.

Situatia e complicata si de problemele lui Hillary Clinton legate de serverul personal, folosit cit timp a fost secretar de stat si de faptul ca acest caz este acum anchetat de FBI. Presedintele Obama nu poate agrea nici aceasta situatie care arunca o umbra asupra administratiei sale.

Numerosi democrati proeminenti sprijina de-acum campania fostului secretar de stat, dar citiva consilieri care l-au ajutat pe Obama sa devina presedinte au spus ca ar fi dispusi sa i se alature lui Biden. Finantatori democrati importanti se vor intilni cu vicepresedintele in curind.

XS
SM
MD
LG