Linkuri accesibilitate

Un parteneriat sub semnul întrebării: Poșta Moldovei și Victoriabank


Valeriu Streleț: „Toate conturile trezoreriale se vor transfera spre alte bănci în baza concursului care trebuie să fie făcut de către Ministerul Finanţelor”.

Luni, Poșta Moldovei a anunțat că și-a ales un partener, VictoriaBank, pentru a gestiona zecile de mii de conturi noi care-i vin de la 1 septembrie, de la Banca de Economii și Banca Socială, ambele în curs de lichidare alături de Unibank. Este vorba de beneficiarii de plăți sociale, care nu au cerut până acum Casei Naţionale de Asigurări Sociale să fie transferaţi la o altă bancă. Trasferul se poate face și mai tîrziu, dar este de așteptat ca, din inerție sau din lipsa unei alternative locale, mulți să rămână la Poșta Moldovei, și implicit, la Victoriabank. O problemă cu alegerea acestui partener este că nu s-a făcut prin concurs. Iar criteriile care au sta la baza alegerii nu sunt clare. Așa că miercuri premierul Valeriu Streleț a promis că guvernul se va ocupa de aceste probleme.

Premierul Valeriu Streleţ a recunoscut că a aflat din presă că ar exista probleme în privinţa colaborării dintre întreprinderea Poşta Moldovei şi VictoriaBank pentru eliberarea cardurilor bancare beneficiarilor de plăţi sociale. La începutul acestei săptămâni, administraţia Poştei Moldovei s-a limitat în a spune că a fost selectată anume această instituţie financiară pentru că ar fi oferit condiţii mai bune, fără a preciza dacă a fost sau nu organizat un concurs în acest sens. Şeful cabinetului de miniştri promite să documenteze modul în care a fost luată hotărârea:

„Eu am solicitat o notă de serviciu, chiar astăzi, din motive că doar astăzi am spicuit din presă că ar exista această problemă. Poşta Moldovei a fost desemnată prin hotărâre de Guvern ca entitate provizorie care preia plata pensiilor până la momentul când beneficiarii nu-şi vor alege o altă entitate bancară. Procedura de selectare a altor bănci pentru plata anume a pensiilor şi indemnizațiilor este bine determinată şi trebuie să fie făcută prin concurs de către CNAS. Ceea ce ţine de anumite conturi separate a Poştei Moldovei la VictoriaBank am cerut notă de serviciu, mă voi documenta şi voi face un anunţ public.”

Colaborarea Poştei Moldovei cu VictoriaBank a fost criticată de mai mulţi experţi financiari. Într-un comentariu pentru Europa Liberă, Grigore Furtună, membru al Ligii Bancherilor din Republica Moldova, a precizat că întreprinderea de stat era obligată să petreacă un concurs pentru a „evita un delict împotriva concurenţei loiale pe piaţa bancară”.

Până în prezent, Poşta Moldovei a deservit peste 650 de mii de beneficiari de plăţi sociale. De la 1 septembrie, administrarea pensiilor şi îndemnizaţiilor care erau la Banca de Economii şi Banca Socială, ambele în lichidare, sunt lăsate pe seama Poştei, ceea ce presupune o creştere a numărului de clienţi cu peste o sută de mii.

Procesul de lichidare a Băncii de Economii presupune şi transferarea conturilor ce aparţin întreprinderilor de stat, a celor trezoreriale şi a conturilor instituţiilor bugetare.

L-am întrebat pe premierul Streleţ cum şi în ce condiţii se va decide spre ce bănci se va face transferul?

„Toate conturile trezoreriale se vor transfera spre alte bănci în baza concursului care trebuie să fie făcut de către Ministerul Finanţelor, acele conturi trezoreriale care se află la moment la Banca de Economii şi celelalte bănci, eventual, care sunt în proces de lichidare. Cât ţine de conturile întreprinderilor de stat, conturile operaţionale, din câte m-a informat ministrul Finanţelor, selectarea altor bănci sau transferul la alte bănci trebuie să aibă loc tot prin concurs. Ei trebuie să anunţe concurs, să vadă care sunt cele mai bune condiţii oferite, să ia o decizie în cadrul consiliului de administrare. De aceea vom urmări ca aceste procese să fie respectate întocmai.”

Potrivit premierului, termenul limita în care conturile în cauză urmează a fi transferate spre alte bănci este ultima decadă a lunii septembrie. Procedura de lichidare a celor trei instituţii financiare devalizate – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, se va încheia pe 16 octombrie, prin retragerea licenţelor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG