Linkuri accesibilitate

Tragedia din Virginia, Statele Unite


Ziarista Alison Parker și cameramanul Adam Ward de la WDBJ7, uciși miercuri la Moneta, Virginia

Un element nou și îngrijorător pentru că la originea unora dintre aceste crime stă goana după vizibilitate publică a unor oameni bolnavi, care se consideră marginalizați.

O crima odioasa in America. Bryce Williams, fost angajat la postului de televiziune WDBJ, concediat acum un an, in conditii conflictuale, i-a impuscat pe reportera Alison Parker si pe operatorul Adam Ward, in timp ce acestia realizau un interviu in direct, in aer liber. O relatare despre particularitățile acestui act de violență în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Fireste ca raspunsul cel mai simplu este arma de foc, in aceasta situatie tragica, un pistol. Si de aici dezbaterea care continua intre cei care spun ca in America exista prea multe arme de foc, in posesia populatiei si cei care apara dreptul constitutional la port-arma. Dreapta sustine ca de vina pentru aceste tragice situatii sint educatia, media si filme care glorifica violenta, erodarea valorilor fundamentale si nu armele. Acestea – sustin ei – sint un drept cetatenesc la auto-aparare, pentru majoritatea covirsitoare a oamenilor si nu un instrument criminal. La stinga spectrului politic se spune ca daca exista un numitor comun al acestor tragedii acesta este tocmai, prea multe arme de foc, in America.

Dar in ciuda faptului ca in ultimii ani tragedii ca cea de ieri, in Virginia nu au fost putine, nu exista vointa politica suficienta pentru a se gasi solutii. Dar crima de ieri mai are o caracteristica. Ea a fost comisa de un om de televiziune, in epoca social media. In timp ce tragea, Bryce Williams a inregistrat crima cu telefonul celular si-apoi, inainte de a-si lua viata a postat pe contul lui de twitter mesajul „Am filmat atacul, urmariti pe Facebook”. O crima, in direct la televiziune, pentru ca interviul era live, filmata de criminal cu telefonul celular si postata pe Facebook, acesta este un element nou si ingrijorator pentru ca la originea unora dintre aceste crime sta goana dupa vizibilitate publica a unor oameni bolnavi, care se considera marginalizati.

Cei doi criminali de la scoala Columbine, din 1999 visau sa devina personaje intr-un film de Quinton Tarantino. In 2007, criminalul de la Virginia Tech s-a oprit pentru a trimite imagini unui post de televiziune dupa ce a facut primele doua victime. Psihopati ca Bryce Williams isi doresc momentul lor de glorie si il vor si in propria lor regie.

XS
SM
MD
LG