Linkuri accesibilitate

Ciocniri violente la Kiev soldate cu un mort și aproape o sută de răniți (VIDEO)


Violențele au izbucnit după votarea în primă lectură a unui amendament ce prevede acordarea de puteri sporite regiunilor din estul Ucrainei.

Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a anunțat că un membru al Gărzii Naționale a fost ucis în timpul ciocnirilor de la Kiev - autopsia arătînd că el a fost lovit de o schijă de la ceea ce se crede că a fost o grenadă de mână.

Avakov a mai spus că mai mult de 90 de membri ai forțelor de securitate au fost răniți, patru dintre ei în stare gravă

Un corespondent BBC a relatat că explozia grenadei a fost precedată de detonarea a trei petarde.

Poliția din Kiev spune că au fost arestate 30 de persoane, între care și un bărbat suspectat că a aruncat grenada de mână.

Poliția a folosit bastoane de cauciuc și spray-uri paralizante împotriva mulțimii, și se relatează că au fost detonate și cîteva încărcărturi fumigene, da nu e clar dacă poliția sau protestatari i le-au detonat.

Violențele au fost declanșate de fapul că Parlamentul de la Kiev a aprobat în primă lecută un proiect de amendare a Constituției pentru a acordara puteri sporite regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Descentralizarea a fost una din condițiile armistițiului de la Minsk din luna februarie menit să pună capăt luptelor dintre rebelii pro-ruși și forțele ucrainene, într-un conflict în care au fost uciși peste 6.800 de oameni. Mulți dintre ucraineni se opun modificării Consituției.

Amendamentul votat luni în primă lectură la propunerea președintelui Petro Poroșenko prevede ca o lege separată să decidă anvergura autoguernării în mai multe părți din regiunile estice ale Ucrainei Donețk și Luhansk.

Luni au votat în favoarea acestui amendament 265 de legislatori din numărul total de 368.

Pentru ca amendamentul să fie aprobat în următoarea sesiune parlamentară e nevoie de cel puțin 300 de legislatori care să voteze în favoarea lui.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG