Linkuri accesibilitate

BERD: „Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă”


Delegația BERD a reconfirmat dorința de a crește participarea băncii în capitalul Victoriabank pentru a o proteja de acționari netransparenți și a-i păstra independența.

„Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă: criza bancară, slăbirea monedei naţionale şi un declin economic pronunţat”, a constatat delegația Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), condusă de Francis Malige, care s-a aflat două zile la Chișinău. Dar tot reprezentanții BERD s-au declarat convinși că aplicarea unor reforme profunde va debloca investițiile „care vor genera locuri de muncă şi vor stimula economia”. Șeful delegației BERD, Francis Malige, a reamintit că este nevoie de curățirea sistemului bancar și intensificarea luptei cu corupția.

Reprezentantul BERD a salutat decizia guvernului de a lichida Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank: „Când acţionarii băncilor rămân în umbră, supravegherea adecvată nu este posibil”, a mai declarat Francis Malige, citat de IPN.

Delegația, care s-a aflat între 1-2 septembrie la Chișinău, a reconfirmat dorința Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare de a-şi creşte participaţia în capitalul Victoriabank, pentru a proteja a treia cea mai mare bancă din Moldova de acţionari netransparenţi şi să păstreze independenţa, profesionalismul şi succesul comercial al operaţiunilor instituţiei, informează IPN.

Săptămâna trecută, Poșta Moldovei (care preia conturile clienților sociali de la Banca de Economii și Banca Socială) a anunțat că și-a ales ca partener Victoriabak pentru a face față zecilor de mii de clienți noi. De la 1 septembrie, prin decizie guvernamentală, Poșta Moldovei preia conturilor persoanelor care primesc plăți sociale, începând cu pensionarii.

Victorianbank funcționează însă de mai bine de un an fără o conducere legal aleasă. Luna trecută, BERD, acţionar al Victoriabank din 1995, a solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor pentru alegerea unui nou Consiliu de supraveghere şi restabilirea guvernanţei corporative.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG