Linkuri accesibilitate

Dezbaterea în jurul deciziei ANRE (Agora.md)


Concursurile cu un singur pretendent trebuie anulate și repetate (Victor Ciobanu/Ziarul Național).

Portalul Agora.md citează Secretariatul Comunității Energetice Europene care constată că prin decizia ANRE de a suspenda tarifele majorate la energia electrică şi gazele naturale, instituţia a cedat presiunilor politice. Organizaţia apreciază hotărârea respectivă „drept o lovitură serioasă la încercările anterioare ale instituției de a se conforma obligațiilor Republicii Moldova la Tratatul Comunității Energetice și a stopa o acțiune privind încălcarea dreptului comunitar inițiată de către Secretariat”.

De asemenea, se confirmă încă o dată lipsa de independență a autorității de reglementare, care este contrară principiilor cheie ale Comunității Energetice Europene, precum și a celor din Republica Moldova, consideră autoritatea de reglementare în domeniul energetic din UE.

În comentariul său pentru „Ziarul Naţional” economistul Victor Ciobanu se referă la comunicatul Băncii Naţionale potrivit căruia doar consorţiul din firmele Kroll şi Steptoe & Johnson LLP a depus o ofertă pentru continuarea investigației furtului din sistemul bancar. În opinia autorului prezenţa unei singure ofere ar fi dezavantajoasă şi iată doar câteva dintre motive: un singur participant nu oferă posibilitatea de a alege oferta mai bună. De aceea, concursurile cu un singur pretendent trebuie anulate și repetate. Istoria aeroportului (cu anunțarea participării mai multor companii internaționale care până la urmă în mod misterios n-au participat) este relevantă în acest sens.

Mai apoi, scrie autorul, era normal ca o altă companie să efectueze faza a doua a investigației. Așa se procedează de obicei. Asta ar permite să fie evaluată inclusiv faza I a investigației efectuate de Kroll. „Nu am niciun motiv să pun la îndoială veridicitatea acelui raport, dar totuși am rămas cu senzația că direcția și adâncimea cercetărilor au fost oarecum limitate”, se arată în articolul semnat de Victor Ciobanu.

Petru Bogatu polemizează în paginile aceleaiaşi publicaţii cu deputatul român Eugen Tomac, care a declarat recent că fraudele din sistemul bancar au distrus povestea de succes a Republicii Moldova. În opinia editorialistului de la „Ziarul Naţional” – marea hoție însă nu avea cum să distrugă ceea ce nu a existat niciodată. „Așa-zisa poveste de succes nu-i decât o alegorie cu efect pedagogic ratat. O laudă prost înțeleasă de cel elogiat. Un credit moral pe care politicienii de la Chișinău l-au compromis”. De altfel, continuă autorul, partenerii occidentali, care au preamărit adesea succesele autorităților moldovene, pot fi înțeleși. „Au vrut să insufle încredere puterii democratice de la Chișinău în forțele proprii. Să stimuleze dorința de împlinire europeană. Rezultatul însă a fost opus celui scontat”, se arată în articolul semnat de Petru Bogatu.

Jurnalistul Dorin Galben de la „Timpul” a petrecut câteva ore alături de un om al străzii. Casă nu are, de aceea, deja de aproape zece ani doarme unde apucă și mănâncă ce găsește prin gunoi. Este vorba despre un bărbat din Capitală, Ion, trecut de vârsta pensionării şi care ultimii zece ani i-a trăit în stradă. Nu s-a gândit niciodată că va avea așa viață, visa să devină militar și să călătorească prin toată lumea. Jurnalistul de la „Timpul” face trimitere la statisticile neoficiale care arată că în Republica Moldova ar fi în jur de 5.000 de persoane fără adăpost. Mai mult de jumătate dintre ele sunt în Capitală.

Autorul îşi mai îndreaptă atenţia asupra lipsei apei potabile în Republica Moldova. Dorin Galben constată că ar fi un mit faptul că în fântânile din ţară este apă curată, gustoasă şi nepoluată. Chiar dacă specialiștii emit semnale de alarmă, fântânile oricum rămân unica sursă de apă pentru o mare parte din populație. Cele mai recente date sunt îngrijorătoare, acestea arată că peste 80% din toate fântânile din țară sunt poluate, iar consumul apei din acestea poate duce la îmbolnăviri grave.

Despre problema apelor din fântâni a vorbit și Dorin Dușciac, fostul viceministru al Mediului. El susține că apa din fântâni este foarte ușor de poluat pentru că, de obicei, pânzele de apă se află aproape de suprafața solului: „Este suficient să ai o sursă de poluare în preajmă (gunoi, grajd, veceu etc.) și o ploaie ar putea face ca toată mizeria asta să ajungă în fântână. Când oamenii utilizează asemenea resurse de apă într-un sat, aceștia se expun unui risc colectiv”.

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com titrează că marea ieftinire a medicamentelor se amână până la 1 aprilie 2016. În Monitorul Oficial din 28 august 2015 au fost publicate modificările şi completările la Legea cu privire la activitatea farmaceutică. Potrivit autorilor aplicarea noilor prevederi va duce la o ieftinire cu circa 15% a peste 75% dintre medicamentele de pe piaţă. Noul mecanism propune stabilirea diferenţiată a adaosurilor comerciale la medicamente, în funcţie de costul şi condiţiile de livrare a acestora, doar cu o specificare care nu există în proiectul promovat: prevederile de bază se aplică abia din 1 aprilie anul viitor, adică peste șapte luni.

XS
SM
MD
LG