Linkuri accesibilitate

Statele Unite și chestiunea actuală a refugiaților


O criză umanitară de proportii fără precedent, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, la care America nu poate rămîne indiferentă.

Criza refugiatilor din Siria si alte state ajunsi in Europa are reverberatii si la Washington. Despre reactiile americane o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Se inmultesc apelurile – atit internationale cit si interne – ca administratia Obama sa primeasca un numar mai mare de refugiati, din Siria si alte zone de conflict. Unii membrii in Congres avertizeaza insa in legatura cu pericole de securitate, daca refugiati din acele regiuni sint admisi, intr-un numar mai mare.

Dar, fara indoiala, ca imaginile ajunse si aici in ultima perioda indica o criza umanitara de proportii fara precedent, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, la care America nu poate ramine indiferenta. Statele Unite au oferit de-acum patru miliarde de dolari, asistenta umanitara. Ceea ce unii critici sustin ca tarile din zona de conflict – majoritar musulmane – nu ofera sprijin e fals, desi fireste se poate mai mult.

Libanul, Iordania, Egiptul, Siria si Irakul gazduiesc de-acum circa patru milioane de refugiati. Ceilalti insa se indreapta in numar mare catre Europa.

Administratia Obama a lasat sa se inteleaga ca ar putea acorda vize de sedere temporara unui numar mai mare de sirieni. Agentia specializata ONU cere Americii sa primeasca 65 de mii si la fel fac si anumiti politicieni de aici. Argumentul este ca, in fata unei crize umanitare de astfel de dimensiuni, asa cum o dovedeste istoria, trebuie inceput prin a se intreprinde ceva pentru salvarea oamenilor pentru ca ulterior comunitatea internationala sa gaseasca solutii pentru a stopa fluxul de refugiati.

Fireste ca maniera in care Occidentul – inclusiv America - au gestionat si gestioneaza anumite crize internationale, in zona este discutabila. Dar declaratii populiste si demagogice, cum se aud in Europa si in Statele Unite nu-si au locul cind mii de barbati, femei si copii sint haituiti si mor pe capete.

Daca fibra crestina il preocupa pe un fost presedinte al României – in pauza dintre vizitele fostilor colaboratori la Directia Anticoruptie – cum de il lasa rece valori crestine, intre care compasiunea pentru aproapele tau, aflat la greu este una fundamentala.

Nici maltratarea romilor, nici insulta legata de neprimirea României in Schengen nu sint argumente pentru ca oameni sa fie lasati sa moara, intr-o criza umanitara de asemenea proportii.

Aici in America, un candidat la presedintie a spus ca imigranti ilegali trebuesc urmariti ca pachetele trimise prin FedEx. Vorbe grele, pe altarul unui loc intre primii zece pe lista prezidentiabililor.

In România, fostul presedinte Basescu incearca sa redevina relevant, apelind la instincte primitiv nationaliste si distorsionind sensurile unei credinte, in numele careia Papa Francis a indemnat lacase de cult sa primeasca refugiati. România este o tara europeana, in spirit, nu doar pe hirtie si va pune umarul atunci cind Europei ii este greu, indiferent ce spun discipolii lui „sa moara capra vecinului”.

XS
SM
MD
LG