Linkuri accesibilitate

Sobir Valiev a fost pus în libertate


La conferința de presă organizată de Promo-Lex

„Noi suntem pentru democraţie, pentru pace, ceea ce în Tadjikistan lipseşte cu desăvârşire.”

Activistul tadjic pentru democraţie Sobir Valiev a fost eliberat astăzi din arest preventiv. Acesta a fost arestat pe aeroportul din Chișinău la 11 august la cererea autorităților din Tadjikistan, care îl acuză de extremism.

Sobir Valiev a fost pus în liberate după 28 de zile de arest preventiv în izolatorul nr.13. din Chişinău. El a acceptat să se prezinte pentru prima dată în faţa puţinilor jurnalişti din Moldova interesaţi de cazul său. Sobir Valiev spune că motivul din care este căutat de autorităţile tadjice şi acuzat de extremism ar fi că este printre liderii a două mişcări de opoziţie tadjice care poarta numele Grup 24 şi Congresul Forţelor Constructive din Tadjikistan. Zeci de membri din aceste grupuri au fost arestaţi în ultimele luni, iar unii condamnaţi la 17 ani de închisoare doar pentru că nu împărtăşesc viziunile regimului autoritar al președintelui Emomali Rahmon, spune activistul:

După eliberarea din arestul preventiv...
După eliberarea din arestul preventiv...

„Noi suntem pentru democraţie, pentru pace, ceea ce în Tadjikistan lipseşte cu desăvârşire. Tadjikistanul este capturat acum de dictatorul Rahmon. Pentru aceste îndemnuri, la democraţie, la proteste paşnice, am fost dat în cautare în Tadjikistan, precum că eu aş chema la acţiuni extremiste. Îndemnurile mele au fost paşnice şi ele sunt publice. Viaţa mea a fost pusă nu o dată în pericol, erau presiuni, ameninţări anonime în adresa rudelor, familie, în adresa mamei, toţi am fost nevoiţi să ne retragem în Turcia.”

Deşi avocaţii susţin că activistul tadjik a fost reţinut şi arestat ilegal la Chişinău, Sobir Valiev se declara multumit că justiţia din Moldova funcţionează şi că până la urmă a fost eliberat.

„Astăzi judecătorii au atras atenţia la cazul meu. În Moldova, în Chişinău, este justiţie şi ea funcţionează şi poţi avea încredere în ea.”

Asociaţia Promo-Lex a preluat de la un avocat din oficiu, garantat de stat, cazul lui Valiev la solicitarea mai multor organizații internaţionale care apără drepturile omului. Dumitru Sliusarenco, avocatul de la Promo-Lex spune că eliberarea de astăzi s-ar datora unei argumentări întemeiate a multiplelor încălcări care au fost admise în raport cu Valiev. Atunci când l-au reţinut organele de drept au motivat prin existenţa unei cereri oficiale din partea Tadjikistanului. Doar că această cerere a parvenit cu o zi mai târziu spune Dumitru Sliusarenco:

„De fapt el a fost reţinut fără un motiv, temei legal la acel moment. Din start procedura a fost viciată. Arestul lui a fost prelungit neîntemeiat de la 18 la 40 de zile aşa cum prevede legislaţia naţională în cazul lipsei cererii de extradare.”

Până astăzi Procuratura nu a recepţionat din partea autorităţilor tadjice o cerere oficială de extrădare a lui Sobir Valiev. La moment activistul tadjik se află în libertate, însă procedura de extrădare nu este stopata, spune avocatul.

„Procurorul ne-a asigurat că actele au fost expediate prin e-mail şi ne-a trimis o copie a cererii de extrădare, dar actele în original nu au venit până la acest moment. Când ele vor parveni procurorul este obligat să ne informeze, urmând să fie examinată în instanță.” 3

Avocatul Dumitru Sliusarenco este de parere că Republica Moldova ar trebui să refuze să-l extradeze pe activistul Valiev, deşi situaţia nu e simplă:

„Este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte sunt obligaţiile faţă de statele membre ale tratatului de la Minsk pe care Moldova la semnat şi este obligată să colaboreze în materie de asistenţă juridică internaţională, inclusiv cu Tadjikistanul. Moldova s-a obligat ca dacă există o cerere de extrădare să extrădeze. Pe de altă parte, Moldova este ţinută de obligaţiile asumate prin convenţia împotriva torturii. Convenţia europeană privind drepturile omului, convenţia privind drepturile refugiaţilor şi alte acte internaţionale care stabilesc că dacă există riscuri ca persoana să fie supusă torturii, tratamentelor inumane, sau există riscuri asupra vieţii persoanei, atunci statul este obligat să refuze extradarea.”

Sub aspect juridic Sobir Valiev ar putea părăsi Republica Moldova fără impedimente, însă din moment ce nu a fost finalizată procedura de extradare e în interesul lui să rămână în ţară, spune avocatul Dumitru Sliusarenco. Sobir Valiev a spus că nu intenţionează deocamdată să părăsească Moldova şi a depus cererea oficială pentru a obţine azil.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG