Linkuri accesibilitate

A șasea zi de proteste la Chișinău: „Ne-am trezit și cerem țara înapoi, și oamenii ne susțin”


…noaptea, odată cu lăsarea frigului, mulți dintre protestatari își părăsesc corturile.

Protestele organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr continuă în centrul Chișinăului, dar este foarte greu de estimat numărul oamenilor care continuă să stea în piața. În general dimineața sunt mai ales pensionari, spre seara vin tinerii, iar noaptea, odată cu lăsarea frigului, mulți dintre protestatari își părăsesc corturile.

La fel ca în prima zi de protest, în „Orășelul Demnității” din Piața Marii Adunări Naționale se aud cântece patriotice și îndemnuri la solidaritate, față de protestatari și revendicările lor. Manifestanții au rămas fermi pe poziții și cer în continuarea pedepsirea celor care, spun ei, au adus Republica Moldova în prag de sărăcie. Pe Alexandru Sănduță din Ialoveni l-am surprins citind un ziar la ușa cortului, în care se adăpostește în fiecare noapte, începând cu ziua de duminică. El crede în forța mulțimii și este hotărât să rămână în continuare în piață:

„Lumea totuși s-a mișcat, mai vin. Cred că duminică o să fie de două ori mai mulți, comparativ cu duminica trecută. Totuși, sper că guvernanții, care sunt hoți, vor fi aruncați la gunoi.”

Europa Liberă: Liderii Platformei „DA” s-au întâlnit în această săptămână cu premierul, cu președintele parlamentului, credeți că se mișcă lucrurile din loc?

„Mie îmi pare că ei au terminat câteva universități doar ca să poată vorbi frumos și să spună minciuni, asta-i precis.”

Europa Liberă: Cât mai stați aici?

„Eu cred că o să stăm până la victorie. Trebuie de eliberat parlamentul de-așa oameni corupți, cred că o să ne ajute și Europa.”

În timpul zilei, mișcarea protestară mai pierde din forță. Parte din tineri sunt la ore, adulții la locul de muncă. Rămân în piață cei care au renunțat la toate activitățile pentru a susține non-stop protestul antiguvernamental. Stau de vorbă cu Tatiana Duță, absolventă de liceu:

„Am zis că dacă este nevoie de voluntariat, de ajutat, de ce nu. Sunt foarte multe persoane care nu pot să rămână aici la protest, dar ele oricum susțin ceea ce facem noi. Oamenii care se află aici, cei care ne susțin, dar nu sunt aici, și eu, noi toți suntem cetățeni ai Republicii Moldova care așteptăm să fie găsit miliardul, să fie reîntors, iar cei care sunt vinovați să răspundă în fața legii pentru ceea ce au făcut.”

Pe lângă revendicări, protestatarii mai au un crez comun, respectat cu strictețe în orășelul improvizat- să se ajute reciproc, să păstreze ordinea și să nu admită provocări. Unul dintre protestatari, Sava Cojocaru, spune că lumea mai este în piață și datorită bunăvoinței multor cetățeni, care fac donații, aduc alimente și plapume pentru cei care înnoptează în corturi:

„Chiar bătrâni, de 80 de ani au venit și au făcut donații- 10 lei, pentru ca să fie schimbări în țara noastră. Noi nu cerem, oamenii aduc ce pot. Ne-am trezit și cerem țara înapoi și oamenii ne susțin.”

Europa Liberă: Cât mai poate rezista acest „orășel”?

„Am zis că mergem până la urmă, până se vor auzi revendicările noastră.”

Europa Liberă: Am văzut aici un cort, cu inscripția de „primărie”?

„Foarte bine este totul organizat. Facem curățenie.”

Europa Liberă: Aveți niște reguli interne?

„Îi eliminăm pe cei care sunt în stare de ebrietate, provocatorii.”

„Trebuie de hotărât toate acest întrebări, să vină mai mulți oameni, ca să nu dormim aici, pe beton..”

Cei mai mulți dintre protestatarii cu care am stat de vorbă au impresia că guvernanții nu au de gând să le asculte revendicările. De aceea, majoritatea sunt hotărâți să se mobilizeze pentru a participa în număr mare la o amplă acțiune de protest, programată pentru duminică, 13 septembrie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG