Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


De vorbă cu ziaristul Victor Cobăsneanu și analistul politic Dionis Cenuşă.

Redactorul şef al ziarului „Observatorul de Nord”, Victor Cobăsneanu, tinde să creadă că în această săptămână clasa politică de la Chişinău a avut parte de un duş rece. La fel şi grupul de iniţiativă al platformei „Demnitate şi Adevăr”, criticat pentru faptul că insistă pe organizarea alegerilor anticipate. Or, constată ziaristul de la Soroca, un scrutin parlamentar înainte de vreme, ar presupune un risc major pentru ţară:

Victor Cobăsneanu
Victor Cobăsneanu

„Tare mă tem că este un mare joc geopolitic or, în opinia mea, alegerile anticipate parlamentare sunt o mare problemă pentru Republica Moldova, riscăm să ne schimbăm vectorul nu prin Maidan, dar prin votul parlamentarelor. Deciziile trebuie să le ia organele abilitate, nu strada, nu protestatarii, dar organele abilitate. Eu, ca cetăţean, aştept ca organele abilitate, gen Procuratura Generală şi alte organe de forţă, să ia măsuri, nu să fie demis cutare sau cutare la cerinţa străzii, dar la cerinţa legii şi acest lucru va fi cel mai corect. Nu cred că răul în Republica Moldova se numeşte Nicolae Timofti, el este preşedinte mai mult simbolic. Să nu uităm că trăim într-o ţară parlamentară şi, doi, chiar caracterul lui Nicolae Timofti nu-i permite să fie mai dur şi mai exigent cu cei din jur. Protestele sunt bune, clasa noastră politică trebuie apucată de guler şi scuturată, dar nu atât de piaţă şi de emoţii, dar de organele abilitate, de cei care trebuie să-i pună la punct pe cei care au furat miliardul, cum unii bănuiţi primari, cum alţii se ascund chipurile, dar trăiesc bine merci pe la casele lor.”

Şi analistul Centrului Independent „Expert-Grup” Dionis Cenuşă face parte din rândul experţilor care cred că liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr” ar trebui să cântărească de şapte ori înainte să ceară anticipate. Şi asta pentru că nu sunt gata să fie alternativă politică:

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

„Este evident şi Platforma a fost criticată pentru acest lucru. Alegeri anticipate vor însemna o nouă criză pentru Republica Moldova, în faţa căreia posibil să nu reziste. (…) Din păcate, partidele declarativ pro-europene s-au descreditat. Totodată, suntem în situaţia când societatea moldovenească nu este, deocamdată, capabilă să genereze o alternativă politică pro-europeană. Din păcate, suntem într-o criză de idei, într-o criză de lideri politici şi o criză a sistemului politic în general. E nevoie de persoane curajoase în politică, ceea ce ar însemna că e nevoie de o regenerare a clasei politice. Deocamdată, nu există soluţii deoarece lideri puternici, precum Maia Sandu şi alţii, nu tocmai intenţionează să se implice în actul de guvernare.”

Europa Liberă: Cât durează o regenerare a clasei politicie? Un ciclu electoral sau mai mult?

Dionis Cenuşă: „Foarte mult depinde de circulaţia elitelor în societate. Cum înţelegem foarte bine, în Republica Moldova există un monopol şi pe această dimensiune. Persoanele inteligente şi mai capabile sunt deseori recrutate de partidele care deja monopolizează sistemul politic prin asta fiind discreditate. Alte persoane inteligente, precum este Maia Sandu, neacceptând anumite ultimatumuri din partea partidelor monopoliste, conduse de oligarhi inclusiv sunt nevoite să plece. Trebuie să înţelegem că pentru a atrage asemenea lideri înapoi acasă sau pentru a-i creşte în Republica Moldova e nevoie de presă liberă, e nevoie de societate civilă foarte robustă, lucruri care există în Republica Moldova, dar care trebuie valorificate la maxim pentru a putea schimba elita politică şi a creşte noi lideri.”

XS
SM
MD
LG