Linkuri accesibilitate

Figuri cunoscute ale protestelor de la Chișinău: Cornelia Cozonac


Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac

Jurnalistă. Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice din 2003.

A studiat la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova. A activat cinci ani la agenţia de stat Moldpres (până în 2001) şi a fost responsabilă de relaţia cu presa în Guvernul Vasile Tarlev (2001-2003). De asemenea, a colaborat cu mai multe publicaţii.

Din 2003 face jurnalism de investigaţie. A obţinut mai multe premii şi menţiuni pentru anchete de presă, între care premiul 1 în anii 2003, 2005, 2007 şi 2011 acordat de Transparency International Moldova. În 2005 a fost desemnată printre cei zece cei mai buni jurnaliști ai anului, în Republica Moldova.

Este autorul rubricii Dreptul tău la Radio Europa Liberă, trainer în jurnalism de investigație, comunicare şi anticorupție şi lector la Universiteta Liberă Internațională, unde predă cursul de jurnalism de investigație.

Dintre subiectele care o preocupă se numără finanțarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, dar şi fărădelegile comise de funcționari publici sau îmbogățirea ilicită a magistraților, procurorilor şi altor angajați la stat.

„La noi corupția începe de la alegeri și candidarea pe listele electorale, unde multe dintre voturi sunt cumpărate. Campaniile electorale sunt construite pe bani murdari, și odată ce aceste persoane ajung prin fraudă în Parlament și în structurile de stat schemele de corupție continuă”, a declarat pentru portalul politik.md.

Anul acesta CIN a dezvăluit că agenții economici care au câștigat licitații publice au finanțat campaniile electorale ale partidelor din coaliția de guvernare.

A scris în 2011 despre felul în care au fost privatizate şi vândute averile sindicatelor către omul de afaceri Ilan Shor, actualul primar de Orhei, bănuit în dosarul devalizării băncilor.

Este membra a Investigative Journalists Network of Southeastern Europe, International Women’s Media Foundation /IWMF/, Asociaţiei Jurnaliştilor Francofoni, Clubului ONU. Din 2013 este membră a bordului Transparensy International Moldova.

Dintre motivele care a determinat-o pe Cornelia Cozonac să se implice în Platforma civică DA sunt: nivelul înalt de corupție, lipsa de răspundere şi de pedepse pentru fapte de corupţie şi politizarea excesivă a instituţiilor statului.

„În foarte multe funcţii de conducere sunt puşi oameni numiţi de partide, care sfidează legea, nu ţin cont de normele legale pentru că au girul partidului şi nu se tem de pedepse. Dacă vedem la nivelul Procuraturii, al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) că nu se schimbă mare lucru, acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelurile inferioare, în raioane. Depolitizarea trebuie să se facă prin numire prin concurs deschis, nu prin numiri politice”, a declarat ea pentru Epoch Times România.

Previous Next

XS
SM
MD
LG