Linkuri accesibilitate

Iulian Chifu: „Piaţa este un fenomen frumos, dar trebuie gîndit şi la finalitatea unei asemenea mişcări”


Iulian Chifu
Iulian Chifu

Analistul politic român răspunde întrebărilor Europei Libere.

Liderii mișcării civice „Demnitate și Adevăr” din Moldova au chemat la un amplu protest în centrul Chișinăului duminică, 13 septembrie, la o săptămână după ce Platforma „DA” a scos în stradă zeci de mii de oameni nemulțumiți de corupția endemică din Republica Moldova, în cea mai mare demonstrație de protest din istoria post-sovietică a țării. Iată ce crede analistul politic român Iulian Chifu despre protestele în masă din centrul Chișinăului.

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre aceste acţiuni de protest care s-au transformat într-un maraton în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Iulian Chifu: „Cred că este o abordare legitimă a cetăţenilor Republicii Moldova, a societăţii civile, aceea de a fi preocupaţi şi de a fi de-a dreptul exasperaţi de încetineala în care se fac reformele în Republica Moldova, de modul în care este combătură corupţia, se realizează independenţa justiţiei şi statul de drept. Este o abordare legitimă şi salutară. Şi cred că o asemenea mişcare nu face decât să preseze guvernul Republicii Moldova, celelalte instituţii să-şi facă treaba, măcar să aplice planul de acţiuni legat de Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb.”

Europa Liberă: Dar cum vi se par primele reacţii din partea guvernării?

Iulian Chifu: „Cel puţin, în ultimele două zile sunt reacţii naturale. Guvernul Republicii Moldova a avut o reacţie chiar din prima zi, mă rog, cu acea neînţelegere a locului de întâlnire. E, aş putea spune, cu criteriile internaţionale, chiar mai mult decât deferentă, având în vedere faptul că cei din faţa oficialilor cu care negociau au introdus în pachetul lor de revendicări, care sunt absolut legitime, şi elemente care deja exced şi regulile democratice, şi baza constituţională, şi celelalte elemente care ţin de respectul sau de baza unor negocieri pe care înţeleg că societatea şi le doreşte cu clasa politică.”

Europa Liberă: Protestatarii cer mult, ca să obţină puţin?

Iulian Chifu: „Cred că deja au excedat unele dintre aceste revendicări. Nu poţi cere ca organisme legitime ale Republicii Moldova, autorităţi legitim alese, revalidate cu alegeri locale, un guvern care a fost schimbat şi a fost proaspăt repus în funcţie, un guvern pro-european, susţinut de toate forţele pro-europene din Parlament, să plece, să lase puterea, Parlamentul să se dizolve, toate organismele justiţiei să se dizolve. Şi puterea să fie dată cui? Unui grup din stradă, care ar fi reprezentantul nu ştiu cui.

E deja o pornire care excede, ţine, mai degrabă, de infantilismul şi primii paşi ai unui stat democratic, decât de o democraţie consolidată. Şi, din punctul acesta de vedere, trebuie să remarc că reacţiile oficialilor vin şi marchează faptul că suntem într-un stat democratic, în care se discută cu cei care protestează, indiferent de condiţii, li se pun la dispoziţie răspunsuri, indiferent de care este agenda fiecăruia dintre cei care au venit în faţă. Pentru că mai trebuie de remarcat ceva, dacă avem miezul acestor mişcări şi exasperarea populară, şi pornirea societăţii civile, care este extrem de binevenită şi salutară, legitimă, avem şi un număr de agende colaterale care se lipesc, încearcă să folosească, să utilizeze această mişcare. Şi e păcat, pentru că ea poate deriva în alte zone.

Am văzut ce s-a întâmplat cu cei trei aventurieri de la „Antifa”. Şi eu nu cred că există un stat din lume unde să găseşti acasă la nişte personaje de această factură arme de război şi grenade şi ei să poată să mai fie liberi pe parcursul acestei vieţi, până nu plătesc, după cum spune justiţia. Trebuie evitate aceste fenomene. Până la urmă, piaţa este un fenomen frumos, are o bază reală, dar trebuie să se gândească şi la finalitatea unei asemenea mişcări.”

Europa Liberă: De ce autorităţile statului atât de greu dau răspuns la întrebările unde a dispărut miliardul de euro, de ce statul are instituţii captive, de ce corupţia atât de greu se combate?

Iulian Chifu: „Aceasta trebuie să le întrebaţi pe autorităţi. Eu ceea ce pot să remarc este faptul că sunt elemente, sunt răspunsuri formulate. S-a vorbit despre o comisie şi o companie specializată în a identifica…”

Europa Liberă: …compania Kroll?

Iulian Chifu: „Aceasta, alta, nu contează foarte mult, contează mecanismul. Deci, există voinţa de a identifica.”

Europa Liberă: „Jaful secolului” s-a produs sub ochii celor care conduc astăzi Republica Moldova, domnule Chifu. De aici a pornit revolta cetăţeanului.

Iulian Chifu: „Este absolut corect ceea ce spuneţi. Dar întotdeauna într-un stat democratic instituţiile care sunt responsabile sunt cele chemate să rezolve această problemă. Nu strada face anchetă, nu strada decide cine e vinovat sau nu.”

Europa Liberă: Dar se zice că instituţiile sunt în comă.

Iulian Chifu: „Se zice de către cine? Să fim serioşi. Până la urmă, nu or fi instituţiile bune, ok, să vedem un program al unei asociaţii civice în zece puncte, în care să se ceară şi să se urmărească îmbunătăţirea activităţii sau schimbarea, sau reformarea acestor instituţii.”

Europa Liberă: Partenerii de dezvoltare ai Moldovei bat alarma de ceva timp deja.

Iulian Chifu: „Repet, vorbim despre relaţia dintre cei din stradă şi autorităţile existente. Partenerii de dezvoltare îşi fac treaba lor şi au relaţiile internaţionale cu statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar, dintr-o parte, statul Republica Moldova se vede ca un stat oligarhizat?

Iulian Chifu: „Eu nu pot face asemenea afirmaţii cu întreaga gură, atâta timp cât nu am o situaţie evaluată la nivel oficial. Eu pot avea păreri individuale. Dar, într-o calitate de persoană exterioară statului Republica Moldova, nu pot decât să am opinii personale sau să mă uit la ceea ce îmi spun instituţiile aferente. Stat oligarhizat înseamnă foarte multe lucruri. Stat captiv înseamnă foarte multe lucruri. Fiecare înţelege ce vrea.

Până la urmă, trebuie să ne uităm foarte exact la finalitate. Şi din nou, tot până la urmă, instituţiile unui stat, nu conduse poate de aceiaşi oameni, nu în aceeaşi formulă, sunt cele chemate să refacă întreaga procedură. Şi de aceasta revin la ideea pe care ar trebui să o aibă cei care au gândit această mişcare. Și mă refer exact la partea civică: ce vor să facă cu ceea ce se întâmplă în stradă? Și mă duc la nivel teoretic, există patru variante.

Fie această stradă şi energia ei generează un partid politic care intră într-o formulă electorală, intră în bătălia politică şi va prelua puterea, şi va face ceea ce poate face. O a doua variantă, pe care eu personal, ca om din societatea civilă, o susţin, este ca toată această structură din stradă să fie un grup de presiune de natură civică. Dar atunci o asemenea componentă trebuie să intre în dialog, cum a făcut-o deja, cu guvernul, cu autorităţile, şi să aibă un program. Eu faţă de întâlnirea care a avut loc aş fi văzut poate util un document în zece puncte absolut concrete, nu demisia şi demisia, că aceasta nu rezolvă problemele.”

Europa Liberă: Există proclamaţia Platformei Civice „DA”.

Iulian Chifu: „Da, proclamaţia aparţine Platformei. Aş vedea un document în zece puncte, asumat de către guvern şi de către această societate civilă, care să urmărească o formulă de monitorizare a activităţii guvernului şi a altor instituţii cu fiecare dintre ele. Zece puncte care să spună foarte clar: primul, vrem să vedem o creştere a eficienţei CNA. Acolo e treaba voastră, oficiali, să vă gândiţi dacă cei care sunt acolo pot să o facă, dacă e nevoie să o îmbunătăţiţi, dacă are nevoie de altă lege. În orice caz, de o voinţă politică pe care vă invităm să o semnaţi aici. Punct cu punct – lucruri concrete de îmbunătăţire a activităţii, puncte cu finalitate pentru cei care sunt în stradă.

Pentru ca efortul lor, pentru ca voinţa lor să aibă o materializare care poate fi urmărită în timp. Nu se rezolvă? Nu e nimic, revenim în stradă cu un program de monitorizare. Lucrurile acestea se pot face şi eu aici aş fi văzut finalitatea cea mai concretă. Dar, repet, din postura unui om care trăieşte în societatea civilă. Mai există două variante care sunt fără finalitate şi care sunt, din păcate, şi periculoase. Una dintre ele presupune să existe elemente să transforme această „distracţie” într-un element de violenţă. Am mai văzut lucrul acesta în aprilie 2009 şi aş fi foarte-foarte curios să văd dacă cei care gestionează această piaţă s-au gândit că e vorba de responsabilitatea aici, ca acest miting să nu meargă într-acolo. Am înţeles că există nişte veterani, mitingul acesta este cumva păzit.”

Europa Liberă: Securizat. Să nu se ajungă la provocări.

Iulian Chifu: „Important este că e una dintre variantele, nu în cazul acesta, ci variantele teoretice, aceasta este cea mai pernicioasă, cea mai complicată şi mai dură, inclusiv pentru organizatori, pentru că le antrenează responsabilitatea oricum. Şi o altă ieşire, la fel de complicată, ar fi aceea ca lumea aceasta şi efortul ei să se risipească. Stai în stradă, ai un scop, atingi o perspectivă, urmăreşti nişte lucruri, o transformi în ceva concret. Are sens menţinerea sine die, şi vă spun din postura omului care a fost în Piaţa Universităţii, care am participat, am fost lideri al Ligii Studenţilor, la acea vreme, am văzut în Chişinău multiple asemenea manifestări, există şi aceasta este cea mai dureroasă.”

Europa Liberă: Un eşec al acţiunilor de protest ar însemna să se stingă spiritul acesta de a protesta?

Iulian Chifu: „Vă daţi seama că în momentul în care acest spirit a strâns, a catalizat speranţa unor oameni, a societăţii civile că măcar „avem un instrument cu care presăm aceşti guvernanţi, structurile, autorităţile să facă reforma odată”, să se apuce să adopte legile, să se apuce să adopte elementele importante, inclusiv în domeniul acesta al combaterii corupţiei, inclusiv în domeniul acela al descoperirii vinovaţilor pentru „jaful secolului”.

În principiu, nu trebuie canalizat pe un caz, gândiţi-vă la mecanismul care să prevină întâmplarea acestor cazuri şi, eventual, să combată toate asemenea cazuri. Deci, acesta ar fi lucrul la care cred că organizatorii ar trebui să se gândească, ca aceste efort să nu fie risipit în zadar. În general, în orice tip de manifestare este bine ca cererile să fie unele cumpănite, unele realizabile. Dacă la un moment dat, nu ştiu ce se întâmplă, „nu merge, ne-au păcălit”, nu s-a mişcat, poţi să ajungi oricum la un punct.”

Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb despre responsabilitatea pe care şi-o asumă astăzi guvernanţii.

Iulian Chifu: „Îşi asumă şi ei în egală măsură responsabilitatea. Pentru că au un guvern nou instituit, e un guvern pro-european, nu se mai pune problema că e o mezalianţă cu o susţinere comunistă ş.a.m.d., cu nişte angajamente foarte clare, cu o situaţie a Republicii Moldova complicată, după luni ale unui guvern de stagnare, care nu a reuşit să mişte nimic. Or, în momentul de faţă cred că este o responsabilitate enormă. Ei au responsabilitatea pentru ţară, nu numai pentru cei din piaţă, nu numai faţă de cetăţenii Republicii Moldova, cei care nu sunt în piaţă sau cei care nu susţin neapărat ce se întâmplă acolo, dar faţă de toată lumea. Au responsabilitate şi faţă de partenerii externi, nu numai faţă de cei din piaţă, nu numai faţă de proprii cetăţeni, au angajamente care au fost luate.

Semnarea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb nu este un panaceu, e o bucată de hârtie, dacă ea nu se transpune pas cu pas, printr-un plan de aplicare extrem de strict şi urmărit, şi presat, în realitate. Eu cred că aici este, de fapt, ţinta cea mai importantă, cea mai benefică pe care ar putea să o aibă un asemenea grup de presiune şi pe care ar putea să şi-o dorească piaţa. În mai mică măsură o dispută care să promoveze sau să profileze anumite personalităţi din cei care merg la masă, care îl atacă sau nu îl atacă pe premier, pe preşedinte Parlamentului etc.

Până la urmă, ar trebui să profite de faptul că a existat această întâlnire, să solicite, să-şi construiască baza teoretică şi acel acord, acele elemente pe care vor să le urmărească concret. Şi să-şi construiască mecanismul de supervizare a activităţii guvernului, în aşa fel încât acesta să facă ceea ce a promis sau ceea ce va semna în documentul pe care îl propun. Aici cred că este punctul esenţial şi care ar fi cel mai profitabil. Bineînţeles, nu dau sfaturi străzii, sunt cetăţenii Republicii Moldova, sunt cei care se coagulează şi doresc să facă nişte lucruri. Dar trebuie să se gândească şi la celelalte componente. Sunt semenii lor şi această speranţă pe care o catalizează mişcările de protest e complicat să fie pierdută, abandonată, din cauza unor chestiuni de orgolii sau de agende personale ale unuia sau altuia dintre lideri, reprezentanţi.”

Europa Liberă: Există interes şi de la Est, şi de la Vest pentru ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova, aici, în inima Chişinăului. De ce s-a stârnit acest interes pentru acţiunile de protest de la Chişinău atât de la Est, cât şi de la Vest?

Iulian Chifu: „Aici nu ştiu dacă e un interes care excede faptul că într-un anumit stat s-au întâmplat lucruri. Fiindcă vorbiţi de Est şi Vest, la Est eu văd Ucraina care se luptă într-un război hibrid şi unde ar trebui mult mai mult sprijin şi mai mare atenţie. Am văzut declarații și anumite răspunsuri ale unor lideri, purtători de cuvânt ai președintelui la Moscova. Mă mir dacă aici, imediat, peste Prut, unde există sentimentul de apropiere și susținerea pentru drumul european al Republicii Moldova e natural un asemenea interes. Am văzut și celelalte manifestări care ar trebui și acestea să ne facă să ne gândim cu mare atenție la modul în care evoluează și piața, și reformele din Republica Moldova, și drumul său european”.

XS
SM
MD
LG