Linkuri accesibilitate

Avia Invest și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (Mold-street.md)


Opiniile Maiei Sandu (Newsmaker.md).

După ce consiliul concurenţei a amendat cu cinci milioane de lei întreprinderea Avia Invest, compania care acum doi ani a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, Mold-street.md caută să explice motivele sancţiunii. Concesionara aeroportului elimină pas cu pas concurenţii, constată publicaţia chiar odată cu titlul articolului. Avia Invest este acuzată de abuz de poziţie dominant în raport cu MGH Ground Handling, un jucător de pe piaţa de handling. Compania se plânge bunăoară că a fost lipsită, subit, de dreptul de a închiria încăperi pe teritoriul aeroportului, Avia Invest reziliind contractile de arendă, iar acesta ar fi doar un semn al unui plan mai amplu de instituire a monopolului pe piaţa serviciilor aeroportuare pe care l-ar avea întreprinderea în raport cu care şi guvernul are acum un set de întrebări.

Ziarul National publică o opinie exprimată în contextul crizei emigranţilor aparţinând lui Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar de la București pe care o consideră „halucinantă”. Moldova să rămână cu Rusia pentru a salva România – aşa sună pe scurt opinia editorului bucureştean.

Hostiuc optează într-un editorial pentru ca, confruntată cu o lipsă a forței de muncă, România să se salveze prin deschiderea largă a graniţelor pentru moldoveni, pentru ucraineni, pentru sârbi şi tinerii din Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia sau chiar Italia, unde şomajul este extrem de ridicat. Halucinantă, însă, li se pare editorilor de la Ziarul National următoarea idee a directorului de la Ziarului Financiar: „Şansa României, cinic vorbind, este ca Ucraina să rămână în război civil în următorii zece ani, iar Moldova să renunţe la Europa şi să prefere alianţa cu Rusia, pentru a nu avea soarta Ucrainei. În aceste condiţii, România poate fi o destinaţie valabilă pentru cei de acolo de a începe o viaţă nouă într-o ţară europeană. Pentru asta trebuie să închidem ochii la noii veniţi, aşa cum au făcut-o cu noi nemţii, spaniolii sau italienii”.

Newsmaker.md, la fel ca alte multe media, găseşte de cuviinţă să publice o nouă opinie exprimată de ex-ministra de la educaţie, Maia Sandu, despre realităţile moldoveneşti. Fosta ministră crede că „a fost făcut primul (mare) pas înapoi în reforma în educație: a fost anulat testul de certificare a competențelor viitorilor manageri școlari. Conducerea Ministerului Educației, care a organizat „consultări publice” fără să facă public documentul discutat, ne spune „povești cu zîne", precum că testul rămîne, dar procesul de testare se descentralizează la nivel local. Așa cum era descentralizat procesul de organizare a bacalaureatului pînă în 2013”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. Fostul ministru vede în acest gest semn că managementul Ministerului ignoră societatea civilă în situația în care Piața Marii Adunări Naționale e plină de corturi. „Aroganța și ipocrizia afișate de autorități la discuțiile cu protestatarii sînt năucitoare. Culmea iresponsabilității față de cetățeni este să-i acuzi pe cei care au ieșit în stradă să ceară instituirea condițiilor minime de funcționare a statului de drept de periclitarea inițierii negocierilor cu FMI”, mai este citată Maia Sandu.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG