Linkuri accesibilitate

Bulgaria va accelera procesul de redobîndire a cetățeniei pentru macedoneni


La frontiera bulgaro-macedoneană
La frontiera bulgaro-macedoneană

Un amendament la Legea cetățeniei va permite însă acordarea cetățeniei numai la baza unor declarații notariale.

Două sute de mii din cei 2,1 milioane de locuitori ai fostei republici iugoslave Macedonia au depus în ultimii ani cereri pentru redobândirea cetățeniei bulgare. La Sofia slavo-macedonenii sunt considerați etnici bulgari. Oficial se afirmă că o treime din bulgarii de azi provin sau au rude în fosta republica iugoslavă. În urma războaielor balcanice Bulgaria a primit 500 000 de refugiați din Macedonia, Grecia și Turcia.

Până acum cetățenie bulgară a fost acordată tuturor macedonenilor care dovedesc cu documente că au predecesori bulgari.

Pașapoare însă au primit și mulți albanezi macedoneni. O mare parte din candidați aspiră la cetățenie pentru a putea lucra liber în Occident. În ultimii ani a crescut numărul slavo-macedonenilor care studiază și se stabilesc în Bulgaria.

În decembrie 2014, în urma dezvăluirilor ca funcționari din Agenția pentru bulgarii de pretutindeni au acordat contra bani adeverințe de proveniență bulgară procesul de eliberare a pașapoartelor a fost încetinit.

Membrii majorității parlamentare, însă, au avertizat săptămâna trecută că vor introduce un amendament la Legea cetățeniei care va permite acordarea de cetățenie numai la baza unor declarații notariale.

„Cu noile schimbări numărul posesorilor de pașapoarte bulgărești în Macedonia va putea depăși 500 000”, a declarat fostul ministru responsabil pentru diaspora bulgară, Bojidar Dimitrov. Profesorul Dimitrov, care acum este director al Muzeului național de istorie, a anunțat că în acest mod macedonenii vor putea adera într-un mod individual la Uniunea europeană.

Câteva sute de funcționari de stat ai fostei republici iugoslave au deja cetățenie bulgară. Printre aceștia se află și fostul prim-ministru Libcio Gheorghievski.

În pofida greutăților administrative, până acum în acest an aproximativ 3 000 de străini au primit pașapoarte bulgărești. Jumătate sunt slavo-macedoneni, 500 ucraineni 435, moldoveni. În 2011 cetățenie bulgară a fost acordată unui număr de 18 500 de străini.

Previous Next

XS
SM
MD
LG