Linkuri accesibilitate

Un partid politic ca emanaţie a protestelor


Igor Boțan: „Dar înainte de a purcede la crearea acestui partid eu cred că cei care vor forma acest nucleu trebuie să răspundă la un şir de întrebări...”

Europa Liberă: S-a anunţat dezideratul pe care îl aştepta mai multă lume – fondarea unui partid, care ar fi consecinţa firească a protestului din Piaţa Marii Adunări Naţionale. La modul practic, cum se constituie partidul, cine îl iniţiază? De regulă, în Republica Moldova majoritatea formaţiunilor au fost constituite de la cap spre coadă.

Igor Boţan: „Membrii consiliului Marii Adunări Naţionale, care au anunţat despre intenţia creării unui partid politic ca emanaţie a protestelor a zeci de mii de cetăţeni, vor trebui acum să adopte o decizie. Deocamdată, din câte ştiu eu, nu a fost adoptată o decizie cum va fi format acest partid. Tehnic, este nevoie de adunarea a patru mii de semnături, care să reprezinte cel puţin jumătate din raioanele din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aceasta e partea formală. Dar cât de rapid se pot coagula celulele teritoriale şi în ce bază se vor coagula ele?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Părerea mea este că acest lucru poate fi realizat relativ repede. Este evident că acest consiliu al Marii Adunări Naţionale este format din segmente sociale. Reprezentanţii segmentelor sociale, care vor fi selectaţi după anumite criterii, ei au anunţat care sunt aceste criterii, care este purgatoriul prin care trebuie să treacă, după care vor forma nucleul, care va purcede, propriu-zis, la crearea partidului. Este evident că există un suport masiv pentru această idee de creare a unui partid nou, care ar îngloba năzuinţele cetăţenilor Republicii Moldova, dezamăgiţi de modul în care aşa-zisele partide pro-europene au activat până în prezent. Aici probleme majore, din punctul meu de vedre, nu există. Dar înainte de a purcede la crearea acestui partid eu cred că cei care vor forma acest nucleu trebuie să răspundă la un şir de întrebări, astfel încât procesul propriu-zis de creare a partidului să fie unul firesc, natural şi care ar stârni un fel de entuziasm în rândul cetăţenilor care vor fi aderenţii acestui partid.”

Europa Liberă: Domnul Arcadie Barbăroşie, în interviul pentru Europa Liberă, spunea că este absolut firesc ca liderii care stau astăzi în scenă să vrea să constituie formaţiunea, să intre în tiparele care funcţionează în sistemul politic. Alţii reproşează tocmai activiştilor din Mişcarea „Dreptate şi Adevăr” că, vezi Doamne, ar vrea să se catapulteze sau să catapulteze pe cineva în locul guvernării doborâte. Vor fi liderii, participanţii activi ai mişcării, totodată şi propulsori ai formaţiunii?

Concluzia unanimă este că Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” trebuie să rămână o platformă aşa cum este, cetăţenească. Iar emanaţiile politice trebuie să vină doar din partea cetăţenilor care susţin protestul...

Igor Boţan: „Toate aceste lucruri au fost discutate în cadrul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Concluzia unanimă este că Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” trebuie să rămână o platformă aşa cum este, cetăţenească. Iar emanaţiile politice trebuie să vină doar din partea cetăţenilor care susţin protestul.”

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră nu puteţi fi în dublă ipostază?

Igor Boţan: „Absolut nu. Şi, probabil, va avea loc despărţirea apelor. Componenta civică va rămâne pe platformă, iar componenta politică va fi emanaţia acestor proteste. După primele mitinguri, organizatorii, în mod firesc, erau arondaţi de către participanţi care puneau întrebări fireşti: „Dacă aceştia sunt răi, împotriva guvernanţilor, care sunt şi cum îi veţi identifica pe cei buni? Voi, dacă ridicaţi acest val protestatar, trebuie să rămâneţi în fruntea lui”. La care răspunsul era: „Nu putem să facem acest lucru, pentru că am făcut declaraţii foarte clare că platforma rămâne una civicăʾ.”

Europa Liberă: Platforma va fi naşul partidului, va selecta membrii, va înainta nişte criterii? De exemplu, dumneavoastră, fireşte, vă preocupaţi ca viitorii lideri pe care îi propulsaţi să nu fie o nouă pleiadă de hoţi. Şi atunci, tutela acestei formaţiuni cine o va organiza, astfel încât să fie sita deasă şi să nu ajungă profitori din nou la putere?

Igor Boţan: „Platforma Civică nu va fi naşul. Noi ne vom întruni şi vom întreba colegii cine rămâne pe Platforma Civică şi cine vrea să se lanseze în eventualul nou proiect politic. Acesta va fi şi momentul despărţirii noastre prieteneşti, pentru ca să nu-şi imagineze cineva că va fi o ruptură cu scandaluri ş.a.m.d. Noi am discutat aceste lucruri. Acei care vor merge pe dimensiunea politică vor merge deja împreună cu segmentele sociale, reprezentanţii de vază ai segmentelor sociale şi va fi un proiect cu totul nou, un proiect politic. Cei care vor rămâne în Platforma Civică se vor întruni şi vor adopta o decizie de completare a rândurilor, de reformare a acestei structuri, astfel încât legătura dintre Platforma Civică şi noul proiect politic să fie diminuată cât se poate de mult, ca să nu existe speculaţii că Platforma Civică este, aşa cum spuneţi, naşul de botez al proiectului politic.”

Platforma Civică nu va fi naşul. Acesta va fi şi momentul despărţirii noastre prieteneşti...

Europa Liberă: Spuneţi că nu va fi naş, dar bateriile noii formaţiuni vor fi încărcate în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Energia acumulată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, volens nolens, va fi transmisă noii formaţiuni.

Igor Boţan: „Noi avem şi o formulă pentru aceasta – numărul celor plecaţi va fi suplimentat dublu de cei din afară, pe care vrem să-i cooptăm.”

Europa Liberă: Totuşi, ce relaţie veţi avea, din moment ce partidul preia energia, dar nu i se va supune în niciun fel? În sensul să raporteze ce candidaţi are, dacă garantează onestitatea lor ş.a.m.d.

Igor Boţan: „Nu, nu aşa. Eu cred că atitudinea va fi critică, pentru că aceasta ne-am propus. Platforma trebuie să fie o entitate.”

Europa Liberă: Deci, totuşi veţi fi cu ochiul pe această formaţiune?

Igor Boţan: „Sigur că vom fi. Mai mult decât atât, noi am discutat toate aceste lucruri, există proiecte dezvoltate de fundaţii prestigioase, cum este „Moldova curată”, „Parlamentul curat” ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Adică instrumente verificate.

Igor Boţan: „Instrumente verificate. Astfel încât noul proiect să fie unul credibil în ochii cetăţenilor şi să fie reprezentativ. Dar încă o dată, acest proiect politic, dacă se va naşte, nu este emanaţia platformei. Platforma a avut un rol, dar rolul ei s-a terminat...”

Europa Liberă: A afânat terenul.

Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” are menirea să fie un garant, un câine de pază...

Igor Boţan: „Da, a afânat terenul. Deja intră în joc acest consiliu al Marii Adunări Naţionale, la care au participat cetăţenii şi segmentele sociale care au aderat la platformă şi care acum consimt împreună cu reprezentanţii lor în acest consiliu al Marii Adunări Naţionale. Noi ne-am gândit foarte bine cum facem această delimitare, pentru că nu vrem o idee care ni se pare bună, frumoasă să o profanăm. Despărţim apele, rămânem în relaţii omeneşti, aşa cum suntem în relaţii omeneşti şi cu reprezentanţii altor partide politice. Dar Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, din punctul meu de vedere, are menirea, şi aceasta este misiunea acestei platforme, să fie un garant, un câine de pază că nicio altă eventuală platformă politică, care cumva ajunge la guvernare, nu va luneca spre oligarhie şi spre corupţie.”

Europa Liberă: Partidul, care va apărea, va prelua şi revendicările? Bunăoară, alegerea preşedintelui de către întreg poporul sau parte din revendicările care presupun un vehicul politic?

Igor Boţan: „Eu cred că noua platformă politică, care se va naşte, dacă se va naşte, va prelua toate revendicările care au fost votate în rezoluţiile protestelor şi ale Marii Adunări Naţionale. Şi acest lucru este firesc. În rest, sunt chestii uzuale, de doctrină, de structurare internă a acestei formaţiuni. Ar fi foarte bine dacă ar lua în consideraţie colegii noştri care vor pleca pe această platformă reprezentarea segmentelor sociale, astfel încât această structură într-adevăr să aibă un suport popular larg.”

Europa Liberă: Veţi fi, probabil, de acord că multă lume, şi i-am auzit cu urechile mele, aşteaptă candidaţi pentru funcţiile cheie. Şi se vehiculează deja: Andrei Năstase – procuror, cineva pentru funcţia de preşedinte, adică liste. Credeţi că e timpul să fie anunţate asemenea alternative?

Cred că noua platformă politică, care se va naşte, dacă se va naşte, va prelua toate revendicările care au fost votate în rezoluţiile protestelor...

Igor Boţan: „Eu cred că acestea sunt emanaţiile imaginaţiei oamenilor care sunt legitime. Oamenii întotdeauna se întreabă: dacă se schimbă ceva, cine vor fi cei care vor fi cap de afiş în toate aceste instituţii publice. Noi am spus foarte clar că la început trebuie să aibă loc lustraţia tuturor candidaţilor, trebuie implicate proiectele „Moldova curată” şi „Parlamentul curat”, mă refer la metodologii. Toate aceste liste şi numiri oricum trebuie să aibă loc în cadrul legal şi constituţional. Dacă această nouă formaţiune politică va apărea, ea trebuie să fie promotoare a ceea ce se numeşte democraţie procedurală. Adică, procedurile prescrise legale, constituţionale, angajamentele pe care le are Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere trebuie respectate cu sfinţenie. Altfel va fi un proiect eşuat şi eu mă tem de acest lucru. Sper acest lucru să nu se întâmple.”

Europa Liberă: Dar experienţa de până acum arată că au funcţionat modele moldoveneşti şi nu doar moldoveneşti, trebuia să fie nominalizat un lider, de exemplu, partidul lui Iurie Leancă, partidul lui Vlad Filat, partidul lui Serafim Urechean. Acum vreţi să renunţaţi totalmente la această modalitate?

Igor Boţan: „Da. Acum ar reieşi că este partidul Marii Adunări Naţionale.”

Europa Liberă: Unii ar vrea să fie partidul Maiei Sandu.

Liderii într-o structură informală apar prin manifestarea lor...

Igor Boţan: „S-ar putea să fie şi aşa. Noi am spus că în situaţia în care avem acest val de protest, adevăraţii lideri se manifestă prin comportament, prin luări de poziţii ş.a.m.d. Nu poate fi, pur şi simplu, un lider care, s-au întrunit un grup de oameni, au zis: „Vei fi lider şi vei ridica flamura integrării europene sau consolidării statului de drept ş.a.m.d.”. Oamenii trebuie să se manifeste, cei care se manifestă în mod firesc, şi acesta e problema liderilor. Atunci când ni se reproşează că nu avem lider, noi spunem: „Dar cum putem să avem lider, dacă noi suntem structură informală?”. Deci, liderii într-o structură informală apar prin manifestarea lor.”

Europa Liberă: Da, dar există un preşedinte al consiliului, Andrei Năstase este un lider.

Igor Boţan: „Deja este un preşedinte, dar nu este preşedintele platformei, este preşedintele consiliului în care intră segmentele sociale, care reprezintă protestul. Trebuie să facem clar această delimitare. Dar ca să revin la întrebarea dumneavoastră. Despre toate aceste lucruri a vorbit preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, în interviul pentru Europa Liberă din 26 august, în care a dat o radiografie absolut corectă, dar halucinantă a ceea ce sunt partidele politice. Partidele politice oligarhice din Republica Moldova sunt partide care aparţin liderilor acestora, mai bine zis nu liderilor, ci finanţatorilor. Iar finanţatorii aduc bani în partide şi le menţin, le aduc la guvernare. Şi creează aceste piramide nu din bani proprii, dar din scheme frauduloase, scheme corupţionale puse la punct prin instrumentarul statului, prin instituţiile statului. Acesta este statul captiv. Iar domnul Alexandru Tănase este o persoană respectată în societatea noastră, a fost prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, a fost ministru al Justiţiei, apoi a devenit preşedinte al Curţii Constituţionale.”

Europa Liberă: Cunoaşte din interior. Şi confirmă ceea ce politologii au numit „SRL politice” formaţiunile.

Igor Boţan: „Da, exact. Aceste lucruri trebuie evitate. Şi sper mult că și colegii noştri care se vor lansa în acest proiect politic vor lua în consideraţie. Dacă îmi vor cere, le voi spune opinia, dar acum pentru noi este foarte important să vedem cum facem această despărţire a apelor.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, acum vă întreb ca pe un expert, chiar credeţi că o formaţiune politică poate funcţiona pe bune fără un sac de bani, cu democraţie internă, cu cotizaţii intelectuale inclusiv?

Igor Boţan: „Sper. Şi speranţa mea este legată de rămânerea pe poziţii civice a acestei platforme, din care fac parte. Pentru că, din punctul meu de vedere, aceasta poate fi garanţia. Altfel riscăm. Şi eu cred că cei care se angajează în proiect politic înţeleg foarte mult că lumea este dezamăgită şi nu mai pot dezamăgi. Deci, ar trebui să fie foarte-foarte precauţi, inteligenţi. Există toate formulele şi tehnologiile elaborate peste hotare, testate în Republica Moldova, depinde de capacitatea lor de a apleca urechea, de a lua în consideraţie, de a consulta lumea, de a proceda astfel încât acest val de nemulţumire să fie convertit într-un val de suport pentru această nouă eventuală speranţă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG