Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „Noi, PL, am nimerit între ciocan și nicovală”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Liderul Partidului Liberal răspunde întrebărilor Europei Libere.

Europa Liberă: Dacă nu ați fi fost la guvernare, v-ați fi regăsit printre cei care protestează în Piața Marii Adunări Naționale?

Mihai Ghimpu: „E clar că, odată ce accepți propunerea de a participa la guvernare, îți asumi și niște responsabilități. Sunt două lucruri importante pe care le are democrația – puterea și opoziția. Dacă nu ești la putere, înseamnă că ești în opoziție. Când ești în opoziție, critici guvernarea. Și e clar că ești alături de oameni. Dar, în cazul dat, noi, PL, am nimerit între ciocan și nicovală: pe de o parte suntem cu oamenii, întrucât cunoaștem problemele care există, lumea are perfectă dreptate, pe de altă parte, suntem la guvernare, dar la guvernare de 40 de zile. Oricum, eu vreau să spun că pentru PL și pentru mine, oriunde am fi, la guvernare, în piață, în stradă, noi cunoaștem problemele și suntem de acord că ele trebuie rezolvate.”

Europa Liberă: Cum apleacă guvernarea urechea la durerile, necazurile cetățeanului care a venit să protesteze în inima Chișinăului?

Mihai Ghimpu: „Am luat acordul de constituire a alianței de guvernare, unde noi avem prevederi care vizează și Banca de Economii, și Procuratura, și reforma justiției, și pe acei care sunt în funcții și au făcut abuzuri sau nu, vom verifica activitatea lor, folosind mecanismul parlamentar. Vom vedea. Acum noi abia venim. Parlamentul, după Constituție, încă e în vacanță. Pe 15-16 septembrie va începe sesiunea.”

Europa Liberă: Pe masa dumneavoastră de lucru sunt niște revendicări din partea celor nemulțumiți, din partea protestatarilor.

Mihai Ghimpu: „Aceste revendicări nu sunt pentru noi lucruri necunoscute. Despre lucrurile acestea am vorbit când eram în opoziție, începând cu BEM, cu tragerea la răspundere, lupta cu corupția, situația din organele de drept, tot ceea ce a adus societatea într-o sărăcie și o corupție nemaivăzută. Dar noi avem nevoie de timp, măcar de o lună, două. Și guvernul e instalat de o lună, dar totuși nu poți într-o lună să rezolvi problemele care nu au fost rezolvate de ani de zile. De exemplu, Banca de Economii se fură nu numai din 2009 încoace, ea se fură din anii ʾ90 - ʾ 97.”

Europa Liberă: Dar acum cresc tarifele. Acum se devalorizează moneda națională. Și lumea simte aceasta.

Mihai Ghimpu: „Da. Dar s-au făcut unele modificări în legislație, fiindcă pentru a controla, trebuie să ai și pârghii, nu întotdeauna un procuror sau un judecător, sau un guvernator al băncii poate să facă ce vrea el, noi suntem într-un stat de drept și democratic. Și atunci când încalci legea, cazi pe altă parte vinovat. Aici sunt două lucruri foarte importante: crearea cadrului legislativ pentru ca să nu se mai întâmple așa ceva; legea să funcționeze pentru cei care au folosit lacunele, că sunt și lacune legislative de care au profitat unii. Și trei, care conștient au făcut aceste lucruri.”

Europa Liberă: Și cum îi scoți de pe scenă pe cei care s-au compromis?

Mihai Ghimpu: „Aici e marea problemă, cum îi scoți. Eu nu vreau să trag la turta noastră, a liberalilor. Și le dau perfectă dreptate cetățenilor, că răbdarea lor e de-acum la limită. Dar ziua în care noi putem să schimbăm clasa politică, putem să facem ordine în stat, în organele de drept, în tot ceea ce înseamnă guvernare pentru oameni este ziua când se votează puterea. Nu poate schimba Ghimpu sau un partid toată clasa politică. Această atribuție îi aparține definitiv electoratului.”

Europa Liberă: Protestul e împotriva unei puteri corupte?

Mihai Ghimpu: „Nu aș fi de acord, că și noi, liberalii, facem parte din puterea aceasta, dar noi nu suntem corupți. Și nu toți deputații, miniștrii sunt corupți.”

Europa Liberă: Statul e captiv?

Mihai Ghimpu: „Nu poți să spui că statul e captiv fiindcă totuși noi avem judecători cinstiți, onești, și procurori, și polițiști, și miniștri, și deputați, și nu poți să spui lucrul acesta.”

Europa Liberă: Și cum s-a furat miliardul, sub privirile celor cinstiți?

Mihai Ghimpu: „Alta e că unii folosesc puterea. Având puterea, prin mandatul politic, prin mandatul parlamentar sau guvernamental, promovând niște oameni care se subordonează și ascultă, și fac. Cum s-a furat miliardul? Aceasta e povestea pe care trebuie să o scoatem la iveală și să vedem cine a fost implicat. Fiindcă, fără organele de drept, nu poți face lucrul acesta. Să ne amintim că eu am ajuns la concluzia și am spus lucrul acesta public, atunci când am cerut un procuror european. ”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar ați renunțat la această idee? Pentru că lumea vă învinuiește că nu ați mai dori un procuror european.

Mihai Ghimpu: „Nu am renunțat. Au mai ieșit și alții, și în piață se vorbește. Procurorul european, în discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri, au spus că e putred sistemul. Nu un om numai, dar sistemul. Și de aceea, în loc de un om, ne-au dat 10 oameni, la Procuratură, la CNA.”

Europa Liberă: Aceștia sunt experți, mi mult pentru a monitoriza, a observa, a face sugestii pentru a îmbunătăți fie cadrul legal, fie activitatea structurilor.

Mihai Ghimpu: „Nu doar cadrul legal. Aici e vorba de dosare, să vadă cum lucrează CNA, cum lucrează Procuratura. Şi, în urma activităţii acestor experţi, noi avem posibilitatea să vedem dacă îşi face datoria procurorul general, directorul CNA ş.a.m.d. Noi nu am renunțat la procurorul general, dar aceasta nu depinde de noi. Noi trebuie să avem sprijinul partenerilor externi, sprijin pe care la ziua de azi nu-l avem. Vor şi alţii procuror general, dar au preluat de la noi această idee şi o spun fiindcă le place oamenilor. Dar, repet, nu am renunţat noi, PL, nu este posibil la ziua de azi, încă nu am găsit răspuns la această întrebare. Fiindcă aceasta ţine de salariu, de modificarea legislaţiei ori de oferirea cetăţeniei prin decret, sunt mai multe lucruri. Dar important e să avem un „Da” de la parteneri. Atât timp cât partenerii încă nu au spus „Da”... Avem 40 de zile de când suntem la guvernare.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, lăsaţi să se înţeleagă că nu vor cădea capete?

Mihai Ghimpu: „Capete trebuie să cadă. Eu consider că, odată ce venim şi începem activitatea în organul legislativ, dacă nu se întâmplă nimic, într-o lună-două, atunci vom trage concluzia unde trebuie să fim. Într-o lună-două trebuie să se schimbe ceva. Eu rămân pe poziţia aceasta – capete trebuie să zboare, „capul lui Moţoc” trebuie să cadă. Nu e problema în cei din piaţă. Fiindcă aceştia se vor duce, vor veni alţii. Noi avem de a face cu, lucru foarte important, care va fi cursul Republicii Moldova: cursul european, democratic sau cursul spre Uniunea Vamală Rusia-Belarus, sau Uniunea Euroasiatică, sau o anarhie totală, aşa cum o avem în zona fostă sovietică, de exemplu, cum e în Rusia.”

Europa Liberă: Se creează impresia că nu vor cădea capete din simplul motiv că mai există încă această tutelare politică.

Mihai Ghimpu: „Eu sper că și colegii de alianţă şi partenerii noştri înţeleg că tărăgănarea nu e în favoarea viitorului nostru.”

Europa Liberă: În AIE-3 există un punct de vedere comun cum ar trebui de schimbat situaţia în bine până la finele acestui an?

Mihai Ghimpu: „Există. Noi am semnat acordul în privinţa BEM. Eu, ca preşedinte PL, care am semnat acest acord, voi insista pe îndeplinirea acestor puncte. Pentru că aceasta cere viaţa, cetăţenii.”

Europa Liberă: Cineva se întreba dacă e gata domnul Ghimpu să-l sacrifice pe domnul Drăguţanu din fruntea BNM?

Mihai Ghimpu: „Am spus şi repet – da. Dacă Drăguţanu e vinovat, trebuie să poartă răspundere şi va fi eliberat. Nicio problemă. Eu nu vreau să scriu scrisori ca unii, eu aştept să mă întâlnesc cu Fondul Monetar Internaţional. Şi dacă la întrebările mele, FMI îmi spune „Da”, abordăm problema şi ridic mâna. În cazul dat e mai important să salvăm cursul european. Fiindcă fără acest curs european, noi nu putem îmbunătăţi viaţa cetăţenilor. Dacă noi acum am merge, cum spun unii, la alegeri anticipate, oamenii trebuie să analizeze ce ne dă aceasta, unde ajungem. De la rău la mai rău? Dacă cineva demonstrează că eu sunt vinovat, sunt gata să plec din politică.”

Europa Liberă: Când eraţi în fruntea statului, aţi ştiut despre faptul că se fură?

Mihai Ghimpu: „Nu. Prima dată am aflat când s-a refuzat ca din consiliul de administraţie al Băncii de Economii să facă parte şi viceministrul economiei care era din partea Partidului Liberal, aşa prevedea legea. Şi atunci aceasta m-a pus pe gânduri şi am început să urmăresc această bancă, şi am văzut spre ce merg lucrurile. Am luat atitudine în toţi anii – 2011, 2012, 2013. Dar cine m-a auzit? Nu m-a auzit nimeni.”

Europa Liberă: Sunteţi de acord că este zădărnicit procesul demiterii persoanelor care au pierdut încrederea poporului prin iniţierea pseudoreformelor de lungă durată? Pentru că procesul de reforme se tot întinde.

Mihai Ghimpu: „Din 2009 până în 2013, cât am fost la guvernare, lucrurile au mers altfel. Din 2013 s-au început toate acestea, cu Aeroportul, cu BEM, s-au pornit de când am fost scoşi de la guvernare.”

Europa Liberă: Instituţiile acum sunt politizate?

Mihai Ghimpu: „Întrucât cazul BEM rămâne încă o enigmă pentru noi, eu consider că ori nu sunt probele adunate, ori sunt politizate. Timpul, o lună-două, ne va arăta şi voi avea o poziţie clară, aşa cum am avut-o toată viaţa mea politică. Eu nu ascund şi nu apăr pe nimeni. Va veni ziua în care eu am să spun ce ştiu şi ce trebuie. La ziua de azi consider că cetăţenii trebuie să ne ofere nouă timp o lună-două pentru a ne clarifica.”

Europa Liberă: Mihai Ghimpu e pentru ca investigaţia din partea companiei Kroll să continue?

Mihai Ghimpu: „Sunt. Numai că aici trebuie să vedem, fiindcă e cam costisitoare această investigaţie pentru noi.”

Europa Liberă: Dar adevărul e mai preţios decât investigaţia.

Mihai Ghimpu: „Dar poate găsim pe cineva care e mai convenabil pentru noi. Nu putem da tot ceea ce trebuie să întoarcă. Atunci degeaba mai spui oamenilor că banii vor fi întorşi.”

Europa Liberă: Devine din ce în ce mai acută problema alegerii şefului statului, care trebuie să se întâmple în primăvară. Pentru că dacă lucrurile stau aşa cum stau, s-ar putea periclita şi situaţia social-politică, şi să se adâncească o criză.

Mihai Ghimpu: „Cetăţenii Republicii Moldova se lasă foarte uşor manipulaţi. S-a cunoscut şi se cunoaşte că lumea e pentru alegerea preşedintelui direct şi în piaţa e exploatat lucrul acesta. Acum noi am semnat în acordul alianței că organizăm referendum pentru modificarea articolului 78, ca să fie ales președintele de către Parlament.”

Europa Liberă: Un referendum acum eşuează.

Mihai Ghimpu: „Nu acum. Trebuie să aibă loc în primăvară.”

Europa Liberă: Dar oricum nu poate fi pus pe roate.

Mihai Ghimpu: „Dar ne întrebăm: dacă aceşti oameni vor binele acestor cetăţeni, acestui stat? În primul rând, cum să modificăm Constituţia ca să fie ales preşedintele direct? Trebuie 2/3 dinvoturi. Le avem? Oricum trebuie un referendum. Doi, noi am avut doi preşedinţi aleşi. Spuneţi-mi când au apărut toate nelegiuirile, schemele, corupţiile, furturile? Nu când avea poporul preşedinte ales? Nu vreau să învinuiesc preşedinţii, vorbesc de instituţii ca atare.”

Europa Liberă: Vă veţi împotmoli la alegerea şefului statului?

Mihai Ghimpu: „Eu totuşi sper că cetăţenii, partea conştientă a electoratului nostru, conştientizează că soluţia este în modificarea articolului 78 prin referendum şi preşedintele să fie ales de Parlament. Noi nu avem nevoie de două puteri executive în stat. Ori trecem la o republică prezidenţială, unde tot e în mâna preşedintelui şi guvernul e în umbră, aşa cum e în Statele Unite ale Americii, acolo este vicepreşedinte, care e puterea executivă şi lumea nu-l prea aude. Sau ca la ruşi, cine e preşedinte acela răspunde. Dar să avem şi un guvern cu atribuţii pe care le are azi după Constituţie şi un preşedinte, aceasta înseamnă... Amintiţi-vă, în trecut nu erau ciocniri între preşedinte şi guvern când era preşedintele ales de popor? Erau.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar s-ar putea să ajungeţi să spuneţi că betonul din care e creată AIE-3 e de proastă calitate, dacă nu rezolvaţi problema când şi cum alegeţi şeful statului.

Mihai Ghimpu: „Betonul AIE-3 e făcut de către alegători, e betonul alegătorului nostru, l-au făcut la 30 noiembrie 2014. Şi acum, împreună, trebuie să găsim soluţia cea mai bună, nu soluţia radicală de a distruge ceea ce este.”

Europa Liberă: Din aceste trei demisii cerute de protestatari – demisia preşedintelui, dizolvarea Parlamentului şi demisia guvernului –, care e mai aproape de realitate?

Mihai Ghimpu: „Să le luăm pe rând. Pentru ce să fie demis preşedintele? A mai rămas jumătate de an de mandat. Noi nu avem aluat pentru a coace pâinea. Parlamentul nu poate alege preşedintele fiindcă avem doar 53 de mandate, alegeri directe Constituţia interzice. Ce să facem? Aceasta înseamnă alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Dizolvarea Legislativului?

Mihai Ghimpu: „Legislativul ne se dizolvă. Noi, deputaţii, să vrem să ne dăm demisia nu avem dreptul constituţional, nu permite Constituţia. Parlamentul se dizolvă în două cazuri: când nu se formează guvernul şi nu e ales preşedintele. Despre preşedinte am vorbit – nicicum. Mecanismul nu este clar.”

Europa Liberă: Demisia guvernului?

Mihai Ghimpu: „Care demisie? Guvernul abia a fost învestit, are 40 de zile, a semnat un program. Măcar 100 de zile lăsaţi guvernul, ca să vedem ce facem. Da, lumea e nemulţumită, şi eu sunt nemulţumit, dar daţi-ne puţin timp să vedem. Şi dacă atunci lucrurile nu se schimbă, înseamnă că PL va lua altă decizie. Fiindcă noi nu vrem ca lucrurile să meargă aşa încât cetăţenii să-şi piardă definitiv încrederea în democraţie şi în cursul european. Pentru noi este cel mai important detaşarea de cei care ne-au ocupat. Eu doar cunosc clasa politică, cunosc politicienii. În piaţă se formează partid, eu ştiu cine vrea să vină acolo.”

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre apariţia unui nou partid?

Mihai Ghimpu: „E dreptul fiecăruia. Aşa cum lumea e în drept să iasă în piaţă să protesteze, tot aşa e în drept să formeze partide. Mai rău când amăgeşti lumea, când foloseşti durerea omului şi te gândeşti doar la interese meschine. Clar că în spate sunt nişte interese. Dumnezeu cu dânşii. Dar nu e soluţia cea corectă, fiindcă oamenii vor ajunge, iarăși, cu capul dintr-un perete în alt perete. Noi avem nevoie de o clasă politică sau de alte partide nu care să fure în continuare BEM sau alte bănci, dar să muncească pentru oameni, să avem o guvernare pentru cetăţeni, pentru viitorul lor. Dar cel mai important este astăzi, ca niciodată, Republica Moldova nu are viitor fără cursul european. Cursul european înseamnă sprijinul partenerilor europeni. Rusia nu te poate ajuta cu bani, noi nu putem face de unii singuri. De aceea cetăţenii trebuie să înţeleagă că dacă vrem să schimbăm nişte lucruri, înseamnă că trebuie niţel răbdare, aşa cum rabd eu şi europenii. Trebuie să înţelegem că aceasta e situaţia, alternativă nu este. Şi împreună, cu presiune din afară, din interior, să schimbăm cu aceşti care suntem noi, răi, buni, dar altă soluţie nu-i. Fiindcă dacă mergem la cerinţele radicale pe care unii le vor, numai din interes meschin, pe unii nu-i interesează ce va fi mâine, dacă vom fi cu Europa sau cu Rusia.”

Europa Liberă: Dar Mihai Ghimpu vede finalitatea acestor acţiuni de protest, din moment ce lumea zice că e gata să mai stea o lună, două, trei în Piaţa Marii Adunări Naţionale? În ce condiţii oamenii aceştia pot pleca acasă?

Mihai Ghimpu: „Într-o lună, maxim două, noi vom rezolva ceva, nu pot rămâne lucrurile aşa cum sunt. Cel vinovat trebuie să poarte răspundere, dacă a făcut abuz de funcţia pe care o deţine, şi cel care a furat. E o mare ruşine pentru ca cel care a furat cel mai mult din miliardul acesta, fiindcă mulţi au luat, dar capacul l-a pus Shor şi a ajuns primar. Și acum cu banii statului furaţi el se arată ca bun primar în Orhei. Şi atunci lumea se întreabă: „Pe care cale să mergi: corectă şi cinstită sau...?”. Cel mai prost lucru pentru noi e că dăm exemplu.”

Europa Liberă: Dar instanţa de judecată nu a arătat că Shor ar fi furat.

Mihai Ghimpu: „Aici e problema. Eu mă întreb de ce înainte au fost percheziţii, arest la domiciliu, dar cum a devenit primar, gata, Shor nu mai este invitat de organe? Înseamnă că este ceva la mijloc. Vreau acum să rezolvăm problema aceasta. Eu rămân pe poziţia aceasta – cei care au furat să fie traşi la răspundere, cât e posibil să fie întors înapoi banul public, fiindcă e banul cetăţenilor. Dar lumea trebuie să înţeleagă că nu Ghimpu de unul decide. Aici e problema. Şi atunci când ne pun pe toţi într-o barcă, nu e frumos. Nu vreau să spun acum lucruri mai multe, decât că oamenii au dreptate, noi trebuie să facem această dreptate. Cât e posibil azi, cât e posibil mâine, poimâine, dar începutul trebuie să aibă loc. Şi eu sper că toamna aceasta se va începe. Altfel, nu avem ce căuta în această guvernare. Noi nu am venit pentru ministere, cum spun unii, patru ministere. Puterea unui partid se vede când preşedintele partidului are o funcţie.”

Europa Liberă: Aceasta aţi spus-o întotdeauna.

Mihai Ghimpu: „Eu nu lupt pentru aceasta, nu am avut şi nu am.”

Europa Liberă: Unii se gândesc că mai aspiraţi la funcţia de şef de stat.

Mihai Ghimpu: „Niciodată nu am pus în prim-plan funcţiile. Eu totuşi trăiesc cu ceea ce am înţeles, că peste ani nu e nevoie nici de funcţii, nici de bani. Ai nevoie ca oamenii să-ţi răspundă la „Bună ziua”, să te vezi printre oameni, oamenii să te vadă. Dar problema este că noi cu adevărat trebuie să decidem. Nu vom da „capul lui Moţoc”, înseamnă că ne vor lua capul nostru. Şi cred că toţi înţeleg lucrul acesta. Dar eu nu vreau lucrul acesta, nu am nicio vină nici eu, nici colegii mei. Cred că şi din celelalte partide multă lume nu are nicio treabă cu aceasta. Aceasta înseamnă dreptate, am fost şi rămân omul dreptăţii. Dar, stimaţi cetăţeni, dreptatea nu se face atunci când alţii vă folosesc durerea, vă manipulează şi când toţi sunt puşi în aceeaşi oală. Eu nu pot înţelege cu oamenii tolerează să audă că Ghimpu e bandit, să spună de sora mea, că e „сукин сын”. Eu pentru oamenii aceştia să lupt? Eu pentru dânşii lupt aceşti 26 de ani. Şi atunci stai şi te întrebi: „Face?”. Lumea totuşi trebuie să facă o delimitare, să ştie bunul simţ. Eu sunt optimist şi tare de caracter, dar sunt oameni care zic: „Îmi trebuie mie? Lasă să-i folosească şi să-i fure dacă sunt aşa. Au furat până acum unii, acum vor fura alţii. La ce-mi trebuie mie dacă mă fac bandit?. Pentru ce eu trebuie să lupt pentru dânşii?”. Cultura la noi totuşi lasă de dorit. Dar, totodată, trebuie să recunoaştem că sărăcia i-a pus în genunchi. Şi omul când e sărac vede totul în negru şi pentru el toţi sunt hoţi şi bandiţi.”

Europa Liberă: O cooperare între protestatari şi guvernare poate exista?

Mihai Ghimpu: „Între guvernare şi cetăţeni da. Dar între cei care sunt pe scenă nu. Fiindcă cerinţele lor demonstrează că ei sunt departe de cetăţeni. Cum să vorbeşti de alegeri anticipate, când ştii foarte bine ce ne aşteaptă? E greu să calculezi sau să răsfoieşti să vezi care a fost rezultatul alegerilor parlamentare, când lumea încă nu ştia de furtul miliardului şi era 62 la 38? Acum ce va fi? Vor preşedinte ales. Cine va fi preşedinte? Eu îmi tai mâinile, dar nu votez ca să avem un preşedinte pro-rus şi un Parlament pro-rus. Îmi tai mâinile, dar nu votez pentru aceasta. Stimaţi cetăţeni, aşa ceva nu voi admite. Pentru aceasta au luptat generaţii şi eu. Şi nu vom admite ca într-o noapte să punem pe palmă Federaţiei Ruse Republica Moldova în mod democratic, nu cum au luat Crimeea şi Donbasul, cu tancurile.”

Europa Liberă: Adevărul arată că pro-europenii protestează faţă de o guvernare pro-europeană.

Mihai Ghimpu: „Nu pro-europenii, acolo sunt oameni diferiţi.”

Europa Liberă: Care vor integrare europeană totuşi.

Mihai Ghimpu: „Sunt diferiţi. Sunt şi alegători de-ai comuniștilor, socialiştilor.”

Europa Liberă: Oricum, un guvern pro-european şi o manifestaţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pro-europeană.

Mihai Ghimpu: „Despre lucrurile acestea eu şi PL am vorbit atâţia ani de zile. Şi dacă avem o lună de când suntem la guvernare, ce pot spune acum? Dar şi aceştia sunt şmecheri, au ştiut că vine alianţa şi s-au apucat de rezolvat problemele. De ce au folosit anume perioada vacanţei şi ne-au pus cuţitul la gât? Daţi-ne voie măcar să trecem pragul, să vedem, poate sunt pârghii interioare şi putem în cadrul alianţei rezolva. Dar nu deodată „Jos!”. Şi dacă ne dau jos, ce facem mai departe?”

Europa Liberă: Dar asemenea manifestaţii pot accelera integrarea europeană?

Mihai Ghimpu: „E o presiune bună care întăreşte poziţia mea, a liberalilor şi ne responsabilizează pe mine şi pe ceilalţi. Sigur că e bună. Aceasta e o pârghie democratică foarte bună, numai să nu treci peste limită şi să ştii ce ceri. Eu dacă aş fi fost acolo, altfel ar fi derulat lucrurile.”

Europa Liberă: Ce cereaţi?

Mihai Ghimpu: „Ce trebuie.”

Europa Liberă: Ce anume?

Mihai Ghimpu: „Nu vreau să zic. Dar ştiam cum. Dar ei au venit deodată cu alegeri anticipate. Se vede că oamenii aceştia vor să fie şi mai rău. Principalul să rezolve problema lor. Alegerile anticipate nu e soluţia Republicii Moldova. Aceasta nu e Italia, unde pot avea loc alegeri de trei ori pe an şi economia funcţionează şi stabilitatea politică există. Noi avem nevoie de stabilitate ca niciodată.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, ei au revendicări politice, dar au şi revendicări de alt ordin, cum ar fi demisia şefilor de la BNM, Procuratura Generală, CNA, CSJ, CEC, CCA şi alte instituţii.

Mihai Ghimpu: „Acestea le-am cerut şi noi. Dar zic încă o dată, noi abia avem 40 de zile de când am venit la guvernare. Cetăţenii trebuie să ne ofere un pic de încredere, o lună-două.”

Europa Liberă: Deşi spiritul critic creşte.

Mihai Ghimpu: „Noi nu ne uităm la faptul câtă lume a fost în piaţă. Noi ştim ce e în societate. Noi ştim că oamenii au dreptate şi trebuie să schimbăm lucrurile.”

Europa Liberă: Nemulţumirile cresc ca pe drojdii.

Mihai Ghimpu: „Nu ne lăsăm că aceştia au venit, se vor duce. Vor veni alţii. Va trece iarna, va veni primăvara şi va fi încă mai serios. Eu înţeleg foarte bine, dar aceasta e. Intrăm, ne apucăm de lucru în Parlament şi vom vedea. Fiindcă nu putem rezolva problemele cum vor ei, să formăm guvernul în piaţă. Noi nu putem elibera din cabinet oamenii, trebuie de procedat conform legii, suntem stat de drept democrat, se adună Parlamentul şi vedem cum şi cu probe, nu, pur şi simplu, dacă au strigat în piaţă, gata, îl dăm jos. Nu. Trebuie să fim foarte atenţi. Mai e şi altceva. Dacă noi vom merge cu buldozerul peste oameni, atunci alţii nu vor dori să vină, vor zice: „Ori eşti cinstit, ori nu, oricum într-o bună zi te mătură”. Nu e atât de simplu. De aceea, mie îmi pare rău că unii, care se dau mari patrioţi, conştientizând şi înţelegând toate aceste lucruri, merg peste ele şi merg şi peste durerea oamenilor. Dar oamenii au dreptate şi noi trebuie să facem această dreptate. În primul rând, lumea trebuie să ştie cine ne-a făcut de ruşine cu furtul secolului, cine sunt ei, să poartă răspundere indiferent ce funcţii au. Legea trebuie să fie una pentru toţi. Dar şi aici, cum am zis, dacă am fi luat noi, liberalii, decizii era una, dar aşa decizia trebuie să o luăm în trei. Şi mai cunoaştem nişte lucruri, ce se întâmplă, cum se face.”

Europa Liberă: Dar voinţă politică a celor trei există azi? Vorbiţi de Mihai Ghimpu, dar trebuie să existe trei lideri cu voinţă politică.

Mihai Ghimpu: „Vom vedea ce ne va da această perioadă pe care o solicit de la cetăţeni – o lună-două. Să vedem dacă vor avea voință politică. Dacă nu vor avea voinţă politică, atunci voi fi acolo. Eu am fost cu oamenii şi vreau să fiu cu oamenii, nu cu cei de la guvernare sau cu actul guvernării. Au fost cu oamenii, printre oameni, şi vreau să rămân mai departe, anii care mi-au rămas să trăiesc, alături de oameni.”

Europa Liberă: Dumneavoastră insistaţi pe ideea că duşmanul e din exterior. Foarte multă lume zice că duşmanul trebuie căutat pe interior, întâi.

Mihai Ghimpu: „Noi ştim pe unde e duşmanul. Dar a şti e una şi a proba e alta. Şi nu depinde de cei care ştiu, dar de cei care probează. Iată aici e problema. Şi aceasta trebuie să clarificăm.”

XS
SM
MD
LG