Linkuri accesibilitate

Protestele din Piața MAN (Vasile Gârneț/Ziarul Național)


Procurorul Ion Diacov despre reforma Procuraturii (NewsMaker).

Cuplați centurile de siguranță! intrăm în zona de turbulențe”, avertizează într-un comentariu publicat pe portalul de știri economice „Mold Street” expertul financiar la „Alpha Invest”, Sveatoslav Mihalache. Analiza se referă la evoluția valutei naționale pentru următoarea perioadă. Potrivit expertului, anul viitor Republica Moldova ar putea ajunge la o rată de schimb de ceva mai mult de 28 de lei pentru un dolar american. Riscul de a avea un asemenea curs de schimb față de dolar, spune expertul, s-ar putea înregistra chiar în primele luni ale anului 2016. Iar un euro ar putea ajunge să coste în 2016, potrivit estimărilor expertului, circa 30 de lei.

Comentatorul Ion Mischevca de la „Adevărul Moldova” se referă la mesajul de susţinere al lui Iurie Roşca, transmis manifestanţilor din centrul Chişinăului. Potrivit autorului, gestul fostului lider al PPCD întăreşte supoziţia că prin protestele de amploare „se urmăreşte, de fapt, destabilizarea situaţiei social-politice şi poate chiar uzurparea puterii în stat”. Un alt motiv din care Ion Mischevca găseşte de cuviinţă să critice mişcarea protestatară e că la acțiunea de protest din 13 septembrie s-ar fi repetat „episodul abominabil al eliminării unioniştilor de la acţiunea de protest”. Tertipul la care au recurs organizatorii, prin declararea Unirii ca fiind un subiect indezirabil sau chiar ceva irealizabil, scrie Mischevca, „le demască intenţiile meschine şi denaturează însăşi semnificaţia PMAN, pe care au şi confiscat-o”.

Pe portalul de expresie rusă AVA.md, analistul politic Vitali Andrievski se declară sceptic referitor la perspectivele unei noi mișcări politice emanate de mişcarea protestatară. „Muntele a născut un șoarece”, apreciază Andrievski. Acum, protestul popular își va canaliza eforturile pentru promovarea noului partid, iar mai târziu, așa cum se procedează întotdeauna la noi, acesta va uita de popor, mai consideră el. Analistul se arată convins că, odată cu anunţarea intenţiei de crearea a unei mişcări politice, ocazia de a avea un mecanism permanent de presiune asupra puterii s-ar fi ratat.

Scriitorul Vasile Gârneț crede, aşa cum se poate vedea dintr-un articol de opinie publicat în „Ziarul Național”, că o problemă pe care trebuie să o administreze liderii Platformei „DA” este depășirea intoleranței și suspiciunilor cu care este întâmpinat oricine se arată mai rezervat față de stilistica protestelor și față de oamenii din fruntea acțiunilor de protest. Totuși, Vasile Gârneț, este de părere că, e nevoie și de criterii în această adunare de simpatizanți: „…nu pui pe același plan extremiștii din „Antifa” care, nu e un secret pentru nimeni, execută o partitură pro-Putin și sunt interesați de o escaladare a confruntării, și tinerii unioniști care pledează pentru venirea procurorilor de la DNA-ul românesc în jungla corupției și dezmățului instituțional din R. Moldova.” Ceea ce lipsește în tabloul politic al momentului din Republica Moldova este un al treilea actor: Occidentul și România, este de părere Vasile Gârneț.

Mai multe media, printre ele agenția „Agerpres” de la București, preiau ştirea Europei Libere referitoare la declaraţia Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, din debutul unei sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, de la Geneva, cu referire la protestul non-stop organizat în centrul Chișinăului de Platforma civică DA din cauza corupției și furturilor din bănci. Înaltul comisar a cerut autorităților de la Chișinău „un răspuns imediat” la revendicările protestatarilor legate de „greșelile grave în privința gestionării fondurilor publice.” Zeid Ra'ad al-Hussein a avertizat, de asemenea, că îngrijorările populației din Republica Moldova pot duce la „o mai mare polarizare în societate și la o periculoasă instabilitate politică și economică”, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” îl citează pe procurorul de Chișinău, Ion Diacov, în opinia căruia proiectul de lege cu privire la reformarea procuraturii ar „este o catastrofă”. Procurorul municipiului Chișinău a exprimat părerea, potrivit căreia, actualul sistem de procuratură ar necesita doar „o intervenție legislativă cosmetică.”

Ion Diacov a declarat, citat de „NewsMaker” că i-a expediat o scrisoare președintelui Nicolae Timofti în care i-a comunicat că Republica Moldova nu poate fi considerată stat democratic atâta timp cât nu va fi dezrădăcinată corupție din sistemul de procuratură și va fi făcut public adevărul despre „Pădurea Domnească”, caz supranumit de presă „vânătoarea regală” la care au participat demnitari și reprezentanți ai justiției, soldată, la finele lunii decembrie 2012, cu decesul unui om de afaceri și, ulterior, cu condamnarea unui magistrat.

În opinia lui Ion Diacov, proiectul de lege propus va conduce la distrugerea sistemului de procuratură și va favoriza abuzurile de autoritarism a procurorilor și nicidecum la democratizarea sistemului. Ion Diacov este de părere că procurorii să fie egalați în statut cu magistrații din instituțiile judiciare.

Portalul TRIBUNA notează, citând presa din stânga Nistrului, că Vitalii Ignatiev va fi noul reprezentant politic al Transnistriei la următoarea întrevedere a reprezentanţilor politici în problema transnistreană. Întrevederea este programată pentru data de 25 septembrie. Vitalii Ignatiev este adjunctul Ninei Ștanski, actuala șefă a departamentului de externe al Transnistriei, care însă va demisiona în legătură cu faptul, după cum a scris anterior presa, că se căsătorește cu liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk. Vitalii Ignatiev are gradul de „ambasador extraordinar şi plenipotenţiar de clasa II”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG