Linkuri accesibilitate

Alojz Peterle: „Este important să ne comportăm cu omenie, să ne exprimăm solidaritatea față de acești oameni aflați la nevoie”


Primul președinte al Sloveniei desprinse din fosta Iugoslavie, Alojz Peterle, astăzi europarlamentar creștin-democrat, răspunde întrebărilor Europei Libere.

Consiliul European a căzut de acord asupra redistribuirii a 40 de mii de refugiati în statele UE. Este, de fapt, vorba despre o schemă de relocare propusă în luna mai si ale cărei detalii au fost stabilite la summit din 25-26 iunie. Mai ramâne in discutie redistrubuirea a 120 de mii, asupra cărora încă se discută. În încercarea de a tempera temerile populației de rând asupra scăpării de sub control a situației, oficialii europeni au pus accentul pe elementele pozitive ale exodului din Siria, Irak etc. Evocând îmbătrânirea populației europene, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, este de părere că valul de refugiați tineri este o resursă pe care UE ar trebui să o pună în valoare pe piața muncii și pentru întinerirea populației. Însă fostul președinte sloven, Alojz Peterle, astăzi europarlamentar, atrage atenția că deși refugiații tineri pot fi într-adevăr o resursă valoroasă, tinerii europeni sunt cei care întâi de toate ar trebui să își găsească un viitor în Europa.

Europa Liberă: Parlamentul European a susținut într-o rezoluție adoptată săptămâna trecută redistribuirea în următorii doi ani a unui număr de 140.000 de refugiați din Grecia și Italia în celelalte state UE. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Alojz Peterle: „Este foarte bine că am reușit să cădem de acord. Nu putem permite crearea unor situații haotice în UE. Cred că este important să ne comportăm cu omenie, să ne exprimăm solidaritatea față de acești oameni aflați la nevoie, dar și față de țările europene afectate de migrația masivă. Cred că Parlamentul European a luat o decizie foarte bună, pe care o consider foarte importantă.”

Europa Liberă: Câți refugiați a primit țara Dvs., Slovenia?

Alojz Peterle: „Nu știu cifrele exacte, dar este important că guvernul nostru a dat asigurări că este gata să accepte refugiați. De fapt, nu foarte mulți refugiați ajung in Slovenia, căci drumul clasic este către Italia și Ungaria. Noi putem primi cam 900 de refugiați, și acest numar va varia în funcție de ce se va decide la nivelul UE. Avem experiența cu refugiații de acum 23 ani, din timpul războielor din Balcani, când s-a dezmembrat fosta Iugoslavie. Ca atare, guvernul nostru este pregatit.”

Alojz Peterle: „Să ne comportăm cu omenie, să ne exprimăm solidaritatea față de acești oameni aflați la nevoie”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:12 0:00

Europa Liberă: Circulă o multime de idei și scenarii zilele acestea. Una dintre ele a fost emisă de fostul Dvs. coleg, fostul lider al verzilor din Parlamentul European, politicianul franco-german Daniel Cohn-Bendit. El a propus ca această clădire, care găzduiește Parlamentul European de la Strasbourg, să se transforme în centru de primire a refugiaților. O idee năstrușnică sau nu?

Alojz Peterle: „Daniel a fost colegul meu timp de două mandate. Îl cunosc foarte bine și nu de acum, ci încă din anii '68, de pe vremea mișcărilor studențești. Este o idee provocatoare. Nu cred că cetățenii francezi o văd ca pe o idee bună, si nu cred ca această clădire este potrivită pentru un centru de primire a refugiaților.”

Europa Liberă: Dacă am face o comparație între valul de refugiați din timpul și de după războaiele din Balcanii de Vest, există similarități, există diferențe?

Alojz Peterle: „Există atât asemănări cât și diferențe. Desigur, primul război din fosta Iugoslavie a avut loc în Slovenia, țara mea, apoi s-a deplasat în Croația, apoi în Bosnia, și așa mai departe. Însă situația de astăzi în Siria și Irak este, dacă ne uităm la dimensiunea valului de refugiați, diferită, iar ceea ce face ISIS este foarte crud în comparație cu ce se întâmpla în fosta Iugoslavie.

Mulți dintre cetățenii fostei Iugoslavii au fost capabili să revină acasă. Nu cred că este cazul cu cetățenii care fug din Siria și Irak. Cred că va fi nevoie de foarte mult timp pentru normalizarea situației. Trebuie să întărim eforturile noastre pentru a termina conflictul, pentru a vedea care sunt rădăcinile, cauzele acestui conflict în țările de origine. Iată de ce președintele Comisiei Europene, dl Jean-Claude Junker, a cerut o ofensivă diplomatică europeană.”

Europa Liberă: Potrivit regulilor adoptate de PE, de acum înainte se va pune accent pe împărtirea responsabilității, inclusiv prin creșterea semnificativă a centrelor de relocare. Această redistribuire ar trebui să se bazeze pe criterii foarte clar definite, care vor trebui urmărite și aplicarea lor verificată. Ce fel de criterii?

Alojz Peterle: „Aceasta este provocarea pentru cei care trebuie să ia deciziile. Nu pot oferi detalii, dar cred că un set de decizii clare este ceea ce este nevoie cu siguranță. Este nevoie de proceduri transparente și ca regulile să fie respectate de toate părțile/statele membre care participă. Avem nevoie de solidaritate și stim că unele țări sunt mai afectate decât altele.”

Europa Liberă: Parlamentul European a luat, ca și Comisia, o serie de decizii importante. Dar în Consiliul lucrurile par să fie altfel, acolo și în capitalele statelor membre sunt alte priorități. Managementul refugiaților se face cu bani, bani mulți chiar, iar Consiliul tocmai ce a anunțat tăieri de buget pentru 2016. Iar grupul Dvs., PPE, a avertizat că aceste tăieri vor afecta fondurile ce ar fi putut fi folosite pentru migranti.

Alojz Peterle: „Problema este că anumite state se confrunta cu propriile crize: șomaj ridicat, creșteri economice anemice, diferenta între dezvoltarea regiunilor proprii, și nu le e usor să accepte un număr mare de refugiați, pentru că și așa au probeme financiare. Nu doar Consiliul trebuie să acționeze, avem nevoie de o acțiune coordonată a tuturor instituțiilor europene. Dl Junker ne-a reamintit la Strasbourg că europenii au fost de-a lungul istoriei nu o dată refugiați. Avem nevoie să combinăm umanismul cu solidaritatea, dar și bunul simț si pragmatismul, căci nu putem accepta un număr uriaș de refugiați. Trebuie să vedem în mod responsabil ce capacitate de absorbție avem.”

Europa Liberă: Mulți văd în actuala situație o criză, alții, între care președintele Comisiei Europene, dl Junker, o oportunitate. Dl Junker a reamintit faptul că suntem un continent care îmbătrânește și că migrația ar trebui privită ca o resursă bine pusă în valoare. Să integram rapid migranții și să le dăm de lucru. Asta este, in esență, ce propune dl Junker.

Alojz Peterle: „Sunt de acord. Birocrația trebuie diminuată. Să îi integrăm rapid. Dacă sunt locuri de munca, sigur, să îi angajăm. Este adevarat că structura demografică a UE nu este încurajatoare. Eu cred că este important să ne ocupăm de reîntinerirea UE. Însă nu cred că este ințelept să contăm doar pe migrație pentru întinerirea populației. Trebuie să contăm și pe puterea noastra demografică. Cred că tinerii cetățenii europeni sunt indreptățiți să aibă un viitor în UE.”

XS
SM
MD
LG