Linkuri accesibilitate

Protestele ca fundal pentru selfie


Protestele pentru aceşti reprezentanţi ai generaţiei Facebook sînt un fel de show.

Se discută zilele astea pînă la saţietate despre protestele organizate de platforma civică DA. Unii protestează în PMAN, dorm nopţile acolo în corturi, vor debarcarea actualilor guvernanţi cu prea multe păcate. Unii cheamă lumea la revoluţie, vor pedepsirea imediată a celor care au furat banii din bănci. Alţii privesc cu scepticism protestele şi avertizează că debarcarea conducătorilor poate avea consecinţe triste pentru republică. Ai putea să zici că toată lumea e preocupată de protestele recente, că trăieşte cu intensitate fiecare oră a protestelor.

Ei bine, nu e chiar aşa. Există suficienţi oameni pe care deloc nu-i interesează deznodămîntul confruntării dintre conducători şi protestatari. Oameni impasibili, convinşi că viaţa lor de zi cu zi nu are nimic de-a face cu lupta din PMAN.

I-aş remarca însă nu pe aceşti oameni nepăsători, ci pe nişte tineri, reprezentanţi ai generaţiei Facebook, pentru care protestele au devenit… un fundal pentru selfie. Vasăzică, vin din cînd în PMAN flăcăi chipeşi şi fete frumoase care îşi aleg un loc strategic, aşa ca să aibă în spate nişte corturi, nişte steaguri sau protestatari gesticulînd emfatic. Apoi tinerii îşi scot din buzunare telefoanele mobile sofisticate şi, zîmbind sau compunîndu-şi mutre şmechere, îşi fac un ditamai selfie! Ulterior aceste selfie-uri apar pe reţelele de socializare cu precizările de rigoare. De pildă, „Eu şi Sveta la proteste!” sau „Noi tot am trecut pe acolo!” sau „Zdrobim orînduirea cea crudă şi nedreaptă!” Protestele pentru aceşti reprezentanţi ai generaţiei Facebook sînt un fel de show.

Ce să spunem? Să fie sănătoşi tinerii! Sînt şi aceştia nişte viitori făuritori de ţară! Şi nu e exclus ca peste o vreme să se transforme ei înşişi într-un element al decorului bun pentru selfi-uri. Atunci vor fi mai bătrîni, mai anemici, mai serioşi decît sînt acum…

XS
SM
MD
LG