Linkuri accesibilitate

Problema refugiaţilor şi discursul urii în spaţiul virtual


Reprezentanţii reţelei Facebook au promis că vor interveni împotriva mesajelor rasiste şi extremiste de dreapta

Problema refugiaţilor a declanşat pe internet o adevărată explozie a urii xenofobe. În mai toate limbile europene, postacii foarte activi folosesc forumurile ziarelor, reţelele sociale (Facebook, Twitter & Co.) sau blogurile personale pentru a-şi răspîndi mesajele. Au făcut-o şi pînă acum, cu aceeaşi intensitate, însă nu li s-a acordat importanţa critică necesară.

Atentatul fundamentalistului creştin de extremă dreapta, norvegianul Anders Behring Breivik, în iulie 2011, nu a venit pe neaşteptate. Dacă s-ar fi acordat o atenţie mai mare mesajelor islamofobe ale autoproclamatului mesia şi apărător al Apusului, postate pe internet, poate s-ar fi putut evita catastrofa care a zguduit lumea. Într-un manifest de circa 1000 de pagini, admiratorul lui Vlad Ţepeş, Breivik, şi-a expus teoriile şi şi-a exprimat simpatiile pentru alte grupuri radicale între care şi „Noua Dreaptă” din România, cu filiale în Republica Moldova, în Italia şi Spania.

Noua Dreapta este o grupare care în aceste zile cînd problema refugiaţilor a devenit tema principală a politicienilor europeni, pledează într-un stil naţional-populist pentru „stăvilirea invaziei musulmanilor”. Liderul unui partid care-şi spune „România Unită” chiar cere un referendum naţional. El zugrăveşte „pericolul” care, chipurile, paşte Europa în aceleaşi culori sumbre, precum o face mass-media naţionalistă din Ungaria, care sperie lumea cu analogii istorice, amintind populaţiei de invazia hoardelor lui Ginghis Han.

Nu e de mirare că unele persoane profită de situaţie actuală de criză, plasîndu-şi mesajele urii în spaţiul virtual, transformînd libertatea ciberspaţială într-o cutie de rezonanţă a propagandei extremiste şi a instigării rasiste.

Dacă o jurnalistă din România care nu-şi ascunde identitatea cere să se intervină cu „tancul” contra refugiaţilor, nu e de mirare că cei ascunşi în spatele unor pseudonime recurg la o terminologie şi mai drastică.

Alarmată de această explozie iraţională a discursului urii, cancelara Angela Merkel a cerut în urmă cu cîteva zile administratorilor unor reţele de socializare să nu mai admită postarea unor mesaje xenofobe şi rasiste. Împotriva acestei solicitări s-au ridicat tocmai acele voci care propagă discursul urii. De remarcat în acest context este mesajul platformei electronice româneşti, administrată de persoane care acţionează sub protecţia anonimatului şi care-şi spune „Naţionalişti”. Autorul (sau autorii) anonim(i) şi-a(u) şi lansat un mesaj contra cancelarei sub titlul provocator: „CENZURĂ! Jigodia de Merkel cere Facebook să acționeze energic împotriva celor care postează mesaje împotriva refugiaților”.

Pentru a stopa mesajele urii de pe Facebook, unde au fost găzduite mii de mesaje rasiste şi instigatoare, ministrul german al justiţiei, Heiko Maas, a avut o întrevedere cu reprezentanţii reţelei. Ministrul a anunţat că se va înfiinţa o echipă de intervenţie care va semnala administratorilor Facebook mesajele urii.

Maas a subliniat că internetul nu este un spaţiu în care poate fi admisă hărţuirea care constituie o infracţiune. Constituţia germană protejează dreptul la libera exprimare, însă aceasta are şi o limită cînd e vorba despre instigare rasistă sau xenofobă.

Reprezentanţii Facebook au promis ministrului că vor ţine cont de semnalările venite din partea unor organizaţii non-guvernamentale. Facebook va iniţia, totodată, şi o campanie de informare care „să impulsioneze reacţiile contra celor care propagă discursul urii”.

Şefa ecologiştilor germani, Katrin Göring-Eckardt, care devenise şi ea ţinta unor atacuri virtuale extremiste de dreapta, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de promisiunea concernului Facebook de a lansa doar o campanie de informare. Politiciana a declarat ziarului berlinez „Der Tagesspiegel” că ar fi dorit ca Facebook să înfiinţeze un grup de lucru care urmăreşte şi şterge imediat comentariile urii.

Săptămîna trecută, Göring-Eckardt a postat un mesaj video pe Youtube, în care a citat din comentariile jignitoare, violente şi calomnioase ale unor utilizatori.

În acelaşi mesaj, politiciana a apelat la conducerea Facebook să intervină consecvent contra celor care abuzează de această reţea, transformînd-o într-o platformă a urii rasiale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG