Premierul socialist al RomânieiVictor Ponta nu știe exact ce să facă după ce a fost trimis în judecată, de aceea preferă să tacă. Nici liderii partidului său nu au prea multe răspunsuri la situația incomodă creată de fostul lor președinte, în vreme ce surse bine informate de la vârful puterii vorbesc despre o schimbare de guvern în această toamnă.
Cum poate fi schimbat Victor Ponta?
Prin moțiunea de cenzură pe care liberalii s-au hotărât să o depună chiar luni. Teoretic aceasta ar fi metoda cea mai simplă. Practic, însă, e nevoie de 278 de voturi, adică de jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor (574).
Liberalii dispun doar de 174, la care s-ar putea adauga cele 25 de voturi ale maghiarilor. Ar fi nevoie de progresiștii vicepremierului Gabriel Oprea, care în ultima perioadă a strâns alături de el nu doar rămășițele populiștilor, dizolvați după intrarea liderului lor Dan Diaconescu la închisoare, ci și o serie de alți transfugi de diverse culori.
Oprea, care în mai multe situații a fost aliatul președintelui liberal Klaus Iohannis, a declarat, totuși, în câteva rânduri că nu va vota niciodată împotriva unui guvern din care face parte.
Există desigur și posibilitatea ca unii socialiști să pună umărul la răsturnarea fostului lor lider, dar deocamdată nu par să fie suficienți.
Soluția uzuală în astfel de situații, în care premierul este acuzat între altele de spălare de bani, este ca demnitarul să demisioneze.
Victor Ponta stă în expectativă, cu toate că la un moment dat a declarat că și-ar da demisia dacă președintele i-ar promite să nominalizeze în locul lui un alt social-democrat.
O altă ipoteză este ca Partidul Social Democrat să-i retragă sprijinul lui Victor Ponta, dar odată rămas gol fotoliul de premier, Klaus Iohannis ar putea forma o nouă majoritate, iar vicepremierul Oprea ar fi dezlegat de promisiunea față de actuala coaliție și ar migra alături de președinte.
De aceea și această mișcare este puțin probabilă. Socialiștii ar rămâne fără acces la pușculița publică, un inconvenient greu de acceptat, când mai sunt nouă luni până la alegerile locale și un an până la cele generale. Mai mulți colegi de-ai lui Victor Ponta s-au declarat solidari cu el, dar decizia finală va fi luată tot luni, când fruntașii partidului vor dezbate în ce fel situația juridică a primului ministru afectează imaginea partidului.
În cercurile politice se discută despre schimbarea lui Victor Ponta încă din luna iulie, dar în ultimele săptămâni au fost avansate în spatele ușilor închise atât variante, cât și nume de înlocuitori.
Una dintre ecuații este, spre exemplu, cea a unui guvern de uniune națională, o idee care nu a putut fi pusă în aplicare niciodată în România.
Liberalii pe de altă parte își doresc să vină la putere cât mai repde, dar președintele pare să aibă alte planuri, pe termen mai lung și ar prefera ca oamenii săi să preia guvernarea în urma unor alegeri, nu a unei moțiuni de cenzură.
Toate posibilitățile rămân deci deschise.