Linkuri accesibilitate

Miniștrii apărării din Statele Unite și Rusia au discutat prima oară în mai mult de un an


Bombardiere strategice rusești înaintea unei parade militare la Moscova, 5 mai 2015.
Bombardiere strategice rusești înaintea unei parade militare la Moscova, 5 mai 2015.

Pregătirile armate din ce în ce mai intense ale Moscovei au generat perspectiva unei posibile coordonări în lupta împotriva grupării Statul Islamic.

Convorbirea telefonică de vineri a avut loc în timp ce pregătirile armate din ce în ce mai intense ale Moscovei au generat perspectiva unei posibile coordonări în lupta grupării Statul Islamic din Siria și Irak, dar și aceea a unui potențial conflict dintre forțele rusești și coaliția internașională condusă de Statele Unite.

Pentagonul spune că în discuția telefonică de 50 de minute, ministrul american al apărării Ash Carter și omologul său rus Sergei Șoigu s-au înțeles asupra unei noi runde de convorbiri asupra modalităților de a preveni orice fel de contact între militarii ruși și cei americani în acest conflict, ceva ce în terminologie militară se numește „deconflictualizare”.

Pentagonul a înterupt orice convorbiri militare la nivel înalt cu Moscova în 2014, după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea și a intervenit în estul Ucrainei.

Sporirea prezenței militare rusești în Siria duce la posibilitatea ca Statele Unite și Rusia să efectueze simultan misiuni de luptă în spațiul aerian sirian.

Potrivit autorităților americane, Rusia a dus în această țară mai multe avioane de luptă, ca parte a întăririi prezenței sale militare în această țară.

Vineri 18 septembrie s-a anunțat că Rusia a desfășurat cel puțin patru bombardiere strategice la baza aeriană din portul sirian de la Marea mediterană Latakia.

Alte relatări vorbesc de cel puțin patru elicoptere de atac și cîteva de transport aduse de ruși acolo în ultimele 24 de ore.

S-a anunțat de asemenea că trei nave de asalt ale marinei militare rusești au trecut în zilele din urmă prin Strîmtoarea Bosfor din Marea Neagră în Marea Mediterană.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG