Suveranul Pontif a fost salutat sâmbătă de președintele cubanez raul Castro, și a lăudat imediat după sosirea sa încălzirea istorică a relațiilor dintre Cuba și Statele Unite:
„Asistăm de cîteva luni deja la un eveniment istoric care ne umple de speranță: procesul de normalizare a relațiilor dintre două popoare după ani de înstrăinare.”
Șeful bisericii catolice le-a cerut liderilor celor două țări să „persevereze pe această cale, ca un exemplu de reconciliere pentru întreaga lume.
Papa jucat un rol în negocierile secrete care au dus la anunțul normalizării relațiilor făcut în luna iulie.
De atunci, Statele Unite și Cuba au făcut un schimb de prizonieri, și-au deschis ambasadele și au relaxat unele restricții comerciale și de călătorie.
Cu toate acestea, embargo-ul economic impus Cubei de Statele Unite acum 50 de ani rămâne în vigoare.
Mii de oameni s-au aliniat pe străzile capitalei cubaneze la sosirea Papei la reședința Vaticanului de la Havana.
Francisc a criticat nerespectarea drepturilor omului în Cuba, dar nu are programate întrevederi cu dizidenți cubanezi ăn timpul acestei vizite.
Înaintea sosirii Suveranului Pontif, guvernul cubanez a eliberat din închisori 3.500 de deținuți.
Papa Francisc, acum în vîrstă de 78 de ani, va sta trei nopți în Cuba, după care va pleca în Statele Unite, unde se va adresa Congresului și Adunării Generale a Națiunilor Unite săptămâna viitoare.
El va conduce de asemenea un serviciu religios multiconfesional la Ground Zero în New York și va ține o slujbă la Philadelphia.
Înainte de a pleca de la Vatican, Papa Francisc s-a întîlnit la reședința sa cu o familie de refugiați sirieni, și le-a spus jurnaliștilor la bordul avionului care-l ducea în Cuba că a fost foarte impresionat de această întîlnire:
„Se vedea durerea pe fețele lor. Cred că lumea are mare nevoie de pace acum.”