Bulgaria a găsit, se pare, modalități de a combate, într-un mod cât de cât civilizat, traficul ilegal de imigranți fără a atrage criticile partenerilor europeni. Spre deosebire de alte țări de tranzit, ea respectă întocmai regulamentul Dublin ceea ce presupune studierea atentă, timp de 3-4 luni, a cererilor de azil ale candidaților, verificarea și înregistrarea acestora care presupune și disponibilitatea de a-i primi înapoi din celelalte țări membre ale UE. La aceasta se adaugă întărirea pazei frontierelor prin folosirea armatei și refacerea instalației de sârmă ghimpată de-alungul frontierei cu Turcia. Aceste trei metode au avut un efect descurajator facându-i pe refugiați să prefere alte rute.
Prin decizia Parlamentului de a fi înasprite pedepsele pentru traficanți se urmărește descurujarea organizatorilor acestor activități criminale.
Amendamentele la Codul penal votate de toate formațiunile parlamentare, reprezintă o reacție la agravarea situației în celelalte țări din Balcani și la reorientarea clanurilor mafiote autohtone spre aceasta activitate aducătoare de venituri mai mari și mai sigure decât traficul de narcotice.
Neoficial se afirmă că numai unul din fiecare patru imigranți ilegali este prins și înregistrat în conformitate cu regulamentul Dublin. Restul trec prin frontiera verde în Serbia.
Pedepsele pentru trafic ilegal de persoane au fost practic triplate. Dosarele vor fi audiate în regim de urgență. Până acum, în majoritatea cazurilor au fost aplicate amenzi și alte sancțiuni administrative. Foarte rar au fost pronunțate pedepse cu închisoare de la 1 până la 3 ani.
Cu noile amendamente, traficanții care conduc imigranții prin frontiera verde vor primi până la 6 ani, iar cei care le asigură transport pentru a traversa țara - 10 ani închisorare. La aceasta se adaugă amenzi de până la 15 000 de euro. Vor fi confiscate automobilele folosite. Până acum traficanții în interiorul țării puteau fi acuzați numai pentru transport de oameni în condiții ce pun în pericol viața și sănătatea acestora.
Funcționarii de stat care participă sau înlesnesc contra bani traficul de imigranți riscă sentințe de la 3 până la 13 ani închisoare, amezi între 5 și 15 000 de euro și confiscarea integrală sau parțială a averii.
Sub incidența legii vor cădea proprietarii de hoteluri și de hosteluri unde sunt cazați imigranții ilegali și șoferii de taxi care au deservit aceștia.
Va fi creat un grup mixt format din procurori și polițiști care se va ocupa în exlusivitate de depistarea și anihilarea a rețelelor de traficanți.