Linkuri accesibilitate

Mai mulți militari ruși riscă să fie acuzați de înaltă trădare după ce au refuzat să fie trimiși în Siria


Militari ruși în Siria.
Militari ruși în Siria.

FSB s-a implicat în acest caz la cerea procuraturii militare rusești.

Avocatul Ivan Pavlov a declarat serviciului rusesc al postului de radio Europa Liberă/Libertatea că mai mulți ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) îi interoghează pe clienții lui, un grup de soldați voluntari din armata rusă cantonați la Novorosiisk, și îi amenință cu mai multe acuzații, între care și aceea de înaltă trădare.

FSB s-a implicat în acest caz la cerea Procuraturii militare, care a respins o plângere înaintată de soldați, în care aceștia afirmă că trimitrea lor în Siria e o violare a drepturilor lor, a spus Pavlov.

Avocatul a precizat că autoritățile i-au trimis înapoi pe soldați la unitățile lor inițiale, după ce în presă au apărut dezvăluiri cu privire la această dispută, și că soldaților li s-a spus în ultima clipă că vor fi trimiși în Siria, fără să existe vreun document oficial sau ordin în care să fie menționată această destinație.

Pavlov mai spune că soldații din armata rusă continuă să fie tratați drept carne de tun de către comandanții lor:

„Sigur că trebuie să respecte ordinele, dar fiecare ordin trebuie să fie clar și legal, astfel încît militarii să fie știe dacă răsboiul este al lor sau nu. Dacă oamenii sînt trimiși undeva fără ca ei să știe destinația finală, și în ultimul moment își dau seama că sînt trimiși într-o zonă de război în afara Rusiei, asta cu siguranță încalcă legislația și contractul.”

Pavlov a refuzat să dea detalii privind identitatea clienților lui, spunînd că o asemenea informație i-ar pune pe aceștia în perticol.

Armata rusă folosește atît voluntari cît și recruți în serviciu militar obligatoriu.

Pavlov spune că documentele oficiale care dovedesc că soldații au fost trimiși peste hotare sînt singura cale de a primi compensațiile sau beneficiile ce trebuie plătite după terminarea misiunilor:

„Dacă nu se mai întorc din misiunile din străinătate, rudele lor nu vor putea primi nu numai compensația, dar nici dovada că ei au murit în timpul serviciului militar.”

În mai, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret în care moartea soldaților ruși în „operațiuni speciale” pe timp de pace e declarată secret de stat.

Decretul lui Putin a venit după ce s-a relatat despre înmormîntări făcute în secret ale unor militari ruși despre care s-a spus că ar fi fost uciși în timpul ciconirilor cu trupele ucrainene din estul Ucrainei.

Moscova a negat orice implicare directă în conflictul ucrainean, dar a admis că există cetățeni ruși care luptă acolo ca voluntari.

Ucraina a anunțat în primăvară că a capturat doi militari ruși activi care luptau împotriva armatei ucrainene în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, iar NATO și mai multe oficialități occidentale au spus că există din ce în ce mai multe dovezi privind prezența trupelor rusești în estul Ucrainei.

S-a spus că cei doi militari ruși erau într-o misiune de recunoaștere când au fost capturați, deși Moscova susține că nu mai erau la datorie în momentul acela.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG