Linkuri accesibilitate

Natalia Gudima: „Astăzi producătorii sunt foarte demotivaţi”


Natalia Gudima
Natalia Gudima

De ce mediul de afaceri în Moldova nu ar fi predictibil, funcţional şi prietenos?

Mediul de afaceri nu este nici predictibil, nici funcţional şi nici prietenos, este părerea Nataliei Gudima, antreprenoare, exprimată în interviul de Valentina Ursu.

Natalia Gudima: „Mai greu nu a fost niciodată. De fapt, momentul de dezamăgire nu este faptul că se spune că e criză sau ce se face astăzi în piaţă, dar realitatea este că în statul acesta nu se susţine ceea ce ar trebui să se susţină. Dacă o persoană face o afacere corectă, produce nişte produse de calitate, vrea să economisească banii statului, fiindcă nu suntem atât de bogaţi ca să cumpărăm lucruri ieftine, astăzi aceşti producători sunt foarte demotivaţi. Fiindcă cei care fac business azi doar de dragul banului...”

Europa Liberă: Dar sunt mulţi dintre aceştia?

Natalia Gudima: „Sunt foarte mulţi, fiindcă aceasta astăzi se susţine în ţară. Da, ei merg cu maşini de lux, însă oamenii care procură servicii de la ei sunt foarte dezamăgiţi. Pentru că un om ca acesta să-şi caute dreptatea în ţara noastră, el trebuie să aibă bani pentru avocaţi. Şi astăzi câştigă procesul acela care are bani pentru avocat şi desigur că va câştiga cel cu maşina de lux.”

Europa Liberă: Deci, o competiţie loială nu există, când e vorba despre practicarea afacerilor. Pentru că, de exemplu, Natalia Gudima are o întreprindere şi produce aceeaşi marfă pe care o mai produc mulţi alţi zeci de concurenţi ai dumneavoastră, însă regulile de joc nu sunt aceleași pentru toată lumea.

Natalia Gudima: „Absolut. Şi de chestiile acestea trâmbiţăm deja de vreo patru ani, de când am fondat Asociaţia Producătorilor Etici de Ferestre, am încercat să schimbăm ceva. Şi atunci, la început de cale, cumva parcă chiar am fost susţinuţi şi de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcţiilor, şi de organele de certificare. Dar, până la un moment, lucrurile se schimbă în ţară. Vin partide cu acoperiri, cu variante, fiecare minister are protecţia lui, fiecare businessman astăzi este parte componentă a unui partid, fiecare cu „acoperişul” lui. Şi are de suferit consumatorul final.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că totul e politizat în statul acesta, chiar şi ramurile businessului sunt politizate?

Natalia Gudima: „Da. Dacă ai o acoperire foarte bună, poţi face măcar şi otravă să hrăneşti lumea, eu cred că te salvează chestia aceasta, spre marele regret.”

Europa Liberă: Cum schimbaţi această stare critică? Între voi, cei care practicaţi businessul, există solidaritate?

Natalia Gudima: „Ştiţi care e marea problemă de ce câştigă răul pe globul pământesc? Cei care fac rău sunt uniţi. Cei care sunt puternici şi fac lucruri bune unt atât sunt convinşi că „eu sunt bună”, „noi suntem atât de ocupaţi” că nu avem timp să ne unim şi să facem ceva împreună.”

Europa Liberă: Şi atunci vă plângeţi fiecare în ungheraşul său?

Natalia Gudima: „Am fondat o asociaţie, am rămas cam puţini în ea. Fiindcă, dacă vorbim de etică sau corectitudine, am mai exclus pe cineva. Încercăm, ne zbatem fiecare pe rând. Trebuie să ne unim, să mergem, astăzi nu ştim la cine să ne ducem să cerem. Aceasta e realitatea.”

Europa Liberă: Şi care e relaţia stat-business?

Natalia Gudima: „E una în care se fac doar seminare, se organizează nişte mese rotunde, se vorbeşte mult şi frumos, dar în realitate nu se face nimic. Eu astăzi nu am la cine să mă duc să-mi plâng durerea, să spun: „Oameni buni, haideţi să facem”. Primul ministru? Nu ştiu. Camera de Comerţ şi Industrie? Domnul este ocupat. Cineva de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcţiilor zice să aşteptăm să vedem ce se face cu ceea ce este în piaţă. Dar timpul trece şi noi, oamenii de afaceri, vrem să facem lucruri frumoase în statul acesta, începem a pierde curajul. Îţi vine să-ţi iei lumea în cap. Marea problemă e că ar creşte cumva afacerile noastre sau vânzările, dar nu-ţi dă voie statul. Noi facem ceva, dar...”

Europa Liberă: Ce faceţi? Ridicaţi mâinile?

Natalia Gudima: „Nu. Eu nu ridic mâinile, mai nimeresc câteodată pe la vreo emisiune de aceasta, spun ce am pe suflet, după aceasta mă ridic iar şi merg mai departe. Eu niciodată nu voi pierde din valorile şi principiile pe care le am. Eu fac business pentru a soluţiona problemele clienţilor, lupt de partea lor, pentru noi clientul este dumnezeu, el ne aduce banii. Am încercat eu singură, fondând o asociaţie, să fiu de partea consumatorului şi să protejez aceşti oameni. Nu prea am fost susţinută de alte organe ale statului, ba chiar dimpotrivă, am fost chiar speriată şi pusă în situaţia să mai închid gura. Dacă luăm sectorul de ferestre, când vine controlul ei controlează doar documentele dacă sunt în regulă. Oricare certificat, azi se știe, se cumpără contra bani. Da, certificatele le au toţi în regulă. Mergem la tender, toţi au documente perfecte, dar care e rezultatul lucrului făcut în urma acestor documente? Documentele țin de birocraţie, dar ceea ce primeşte omul la final cred că ţine de atitudinea, de morala conducătorului şi oamenilor care lucrează în echipa dată.”

XS
SM
MD
LG