Linkuri accesibilitate

Papa Francisc a ajuns la Washington


Barack Obama și Papa Francisc după aterizarea la baza militară din Maryland, 22 septembrie 2015
Barack Obama și Papa Francisc după aterizarea la baza militară din Maryland, 22 septembrie 2015

Suveranul Pontif se va întreține la Casa Albă cu preşedintele Barack Obama și se va adresa Congresului.

Ce se afla pe agenda suveranului pontif ? Este intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Papa Fracisc a fost intimpinat la aeroport de presedintele Obama si familia sa si de vice-presedintele Joseph Biden. Intr-adevar astazi suveranul pontif se va afla la Casa Alba si la Catedrala St. Matthew si va saluta zeci de mii de persoane la o parade planuita in zona de la sud de Casa Alba.

Pe durata sederii sale in capitala, Papa se va adresa in premiera camerelor reunite ale Congresului american, urmind ca joi sa plece la New York, iar simbata la Philadelphia.

Vizita papei in America, prima in aceasta tara este privita cu interes si admiratie, dar exista si o puternica incarcatura ideologica, date fiind pozitiile considerate de stinga ale liderului bisericii catolice in chestiuni cum ar fi incalzirea globala, egalitatea si chiar impactul capitalismului.

Unii deputati republicani intentioneaza chiar sa nu se afle in sala cind Papa Francisc se adreseaza Congresului.

Papa Francisc și Raul Castro la Havana, 20 septembrie 2015
Papa Francisc și Raul Castro la Havana, 20 septembrie 2015

In zborul dinspre Cuba, unde suveranul pontif s-a intilnit cu fratii Castro, dar nu si cu dizidenti, acesta a respins idea ca ar fi afiliat vreunei idei politice. „Sint sigur ca nu am spus niciodata nimic care se nu ilustreze doctrina sociala a bisericii catolice”, a declarat el ziaristilor, continuind: „Urmez calea bisericii si nu cred ca gresesc. Poate am creat impresia ca sint putin de stinga”, a spus Papa Francisc.

In declaratii trecute el s-a pronuntat impotriva inegalitatii economice si sociale, s-a pronuntat impotriva lacomiei si goanei dupa bani care caracterizeaza anumite manifestari ale capitalismului, s-a pronuntat pentru masuri de combatere a incalzirii globale.

Toate aceste luari de pozitie, care au antrenat caracterizarea de om de stinga au un numitor comun, pe care Papa Francisc l-a precizat in fiecare dintre declaratiile sale asa zis ideologice: preocuparea pentru oamenii saraci, dezavantajati si aflati la periferia tuturor acestor fenomene.

Interpretarea suveranului pontif este ca tocmai de aceea pozitiile sale nu sint politice, ci nu fac decit sa reflecte doctrina bisericii catolice.

XS
SM
MD
LG