Linkuri accesibilitate

Platforma „DA” refuză un compromis cu reprezentanții socialiștilor și ai Partidului Nostru


Andrei Năstase adresîndu-se presei

Instanța de judecată urmează să decidă dacă va permite celor două tabere să protesteze în fața Legislativului.

Disputele între două tabere antiguvernamentale rivale au pus astăzi sub semnul întrebării planurile Partidului Socialiștilor și Partidului Nostru de a organiza o demonstrație îndelungată în scuarul Parlamentului, începând de duminică. Platforma civică DA care își continuă de 17 zile propria demonstrație în Piața Marii Adunări Naționale a spus și ea că vrea să se mute pentru ziua de duminică în fața Parlamentului. Dar cele două tabere nu și-au putut delimita teritoriul protestului, așa încât primăria Chișinăului le-a spus astăzi că în fața Parlamentului nu o să protesteze niciuna, dacă nu-și rezolvă disputa în judecată.

Până la finele acestei săptămâni instanța de judecată urmează să decidă dacă va permite celor două tabere să protesteze în fața Legislativului duminică, 27 septembrie. Platforma civică „DA”, pe de o parte, și reprezentanții Partidului Socialiștilor și Partidului Nostru, pe de altă parte, urmau astăzi să ajungă la un compromis în ceea ce privește delimitarea scuarului din fața Parlamentului. Pentru că discuțiile s-au lăsat cu acuzații reciproce, la insistența Serviciului Protecție și Pază de Stat, administrația locală s-a adresat cu o cerere în judecată.

Ion Ceban
Ion Ceban

Decizia primăriei nu a calmat spiritele. Din contra, socialistul Ion Ceban a criticat liderii Platformei „Demnitate și Adevăr” că ar fi monopolizat Piața Marii Adunări Naționale, insistând că, de fapt, organizatorii protestului maraton din fața Guvernului ar trebui să fie solidari cu socialiștii și simpatizanții Partidului Nostru:

„O presiune comună ar spori cât mai repede ca această guvernare să cedeze și să anunțe alegeri anticipate în Republica Moldova, pentru că așa nu se mai poate. Mai fac o dată un apel public pentru că îl văd aici pe dl Năstase: dle Năstase, nu monopolizați lucrurile și dați cetățenilor acest proces democratic. Vă asigur că, de comun, am putea trimite această guvernare departe de spațiul parlamentar în cel mai scurt timp și asta, într-adevăr, ar fi izbăvirea pentru cetățenii Republicii Moldova. În două trei luni de zile, dacă pleacă și președintele, să punem presiune ca să putem avea alegeri anticipate.”

La prima vedere, cele două tabere protestatare ar avea revendicări comune: debarcarea actualei puteri, organizarea alegerilor anticipate, alegerea președintelui direct de cetățeni și demisia conducerii mai multor instituții de stat. Doar că Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru militează pentru relații mai strânse cu Federația Rusă, pe când Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” se pronunță pentru continuarea parcursului european.

Din acest motiv, spune unul dintre liderii Platformei, Andrei Năstase, „Demnitate și Adevăr” nu poate apleca urechea la îndemnul socialiștilor de a face front comun împotriva actualei guvernări:

„Am îndemnat partidele politice care se manifestă acum destul de agitat să recurgă la gesturi cetățenești, să-și îndemne cetățenii care sunt simpatizanții lor să vină să protesteze dacă dezideratele lor coincid cu ale noastre. Mă tem că dezideratele, spre exemplu, al partidului lui Dodon nu coincid cu ale noastre. În revendicările Marii Adunări Naționale este și revendicarea cu privire la demisia lui Dodon ca acela care împreună cu Voronin și cu Plahotniuc a pus începutul politizării instituțiilor de stat, partajărilor politice, criminalizării lor. Iată de ce, există această incompatibilitate, dar cetățenește, oricine are dezideratul scoaterii țării din captivitatea oligarhiei poate fi prezent acolo.”

Într-un final, atât reprezentanții Platformei „DA”, cât și cei ai Partidului Socialiștilor și Partidului Nostru au declarat că duminică vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale, cu toții dând asigurări că vor face tot ce le stă în puteri pentru ca manifestațiile să fie pașnice.

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG