Linkuri accesibilitate

„Vreau manuale bune”


Trei etape pentru evaluarea manualelor și a conținutului programei școlare.

Ministerul Educației a invitat publicul să participe pe site-ul său la un sondaj despre calitatea manualelor școlare. Sondajul se referă la toate manualele, pentru toate clasele și pentru toate disciplinele. Doritorilor li se propune să răspundă la câteva întrebări generale, cum ar fi: cât de utile sunt manualele de astăzi. Cât de utile pot fi răspunsurile și ce vrea să facă Ministerul cu ele?

Evaluarea manualelor școlare va decurge în trei etape. Părinții, elevii și profesorii sunt chemați primii să dea o apreciere conținuturilor, unul dintre criterii fiind accesibilitatea materialului. În următoarea etapă își vor spune cuvântul experții, iar în final Ministerul va transmite concluziile editurilor. O reeditare a manualelor este planificată pentru anul 2017.

Anatol Gremalschi
Anatol Gremalschi

Expertul IPP, Anatol Gremalschi, notează că opiniile celor care vor completa chestionarul online, nu vor servi neapărat ca temelie pentru deciziile ulterioare ale ministerului:

„În absența cererii sociale pentru cunoștințe profunde, apare tendința aceasta de a simplifica, de a comasa. Oricine poate să se declare elev și să voteze, nu? Asta este o consultare a opiniei publice, asta nu este o decizie a experților. Există comisii de evaluare a manualelor care în baza unor criterii profesionale evaluează manualul. Evident, ei iau în considerare opinia, să zicem dacă sunt niște greșeli în manual și au fost depistate, autorul este nevoit să le refacă.”

Fosta conducere a Ministerului Educației anunța că până la sfârșitul anului 2015 va fi definitivat un proiect de revizuire a conținuturilor și a programei școlare. Elevi, părinți și profesori au cerut în repetate rânduri o simplificare a programei de învățare, mai ales după ce rata de promovare a examenelor de bacalaureat a ajuns la 50 de procente.

Vera Ursu, profesoară de istorie și directoare-adjunctă a liceului din Sărata Galbenă, spune că actuala formulă de învățare îi pune la grea încercare pe elevi. Pe de o parte, notează ea, elevii trebuie să însușească zilnic mai multe materii și apoi, limbajul și sarcinile incluse de autori sunt deseori greu de înțeles:

„Chiar vin părinții, mă sună seara, doamnă învățătoare, copilul plânge, înseamnă că este motivat copilul, știe că trebuie să-și îndeplinească misiunea, dar nu-i pot ajuta nici părinții pe copii. Este complicat, reușesc câțiva copii, dar pentru majoritatea este greu. Noi suntem pentru simplificare.”

Până acum, o propunere agreată de profesori și elevi este aceea de a micșora numărul disciplinelor obligatorii, cele mai multe urmând să fie opționale, astfel încât elevii să poată studia aprofundat materii pe care le consideră necesare. Este și părerea lui Laurențiu Ciocan, elev în clasa a IX-a:

„Aceste cărți din care noi învățăm sunt relativ accesibile, dar îmi pare că ceea ce învățăm noi din ele nu este neapărat relevant pentru viitorul nostru. Să spunem, eu am decis sfera în care vreau să activez în viitor pe la vârsta de 12-13 ani, și în continuare am fost impus de sistemul școlar să învăț lucruri care nu au nici o relevanță pentru ceea ce eu vreau să fac.”

Tudor Lap, membrul al Consiliului Național al Elevilor, susține că actualul program de învățare, pe care îl consideră prea dificil, diminuează șansele de reușită ale elevilor:

„Nu vorbim numai de elevii cu reușita școlară mai puțin bună, dar vorbim și de elevi care într-adevăr se străduie și au rezultate la învățătură, dar uneori manualele au greșeli sau sunt structurate greoi pentru a înțelege. Problema, până la urmă cred că ar fi să orientăm conținuturile mai mult spre practică.”

Chestionarul online, parte a procesului numit de Minister „Vreau manuale bune” poate fi completat până pe 19 octombrie. Experții notează că de rând cu revizuirea conținuturilor școlare ar trebui introduse și alte rigori care să aducă progresul în educație, precum atestarea profesorilor după nivelul de cunoaștere al elevilor și a modului lor de învățare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG