Linkuri accesibilitate

Papa Francisc: America nu trebuie să fie nemulțumită de numărul mare al celor care vor ca ea să le devină casă


Primul discurs al șefului bisericii catolice în fața Congresului american.

Alexandru Eftode prezintă un rezumat al discursului făcut de agenția Reuter.

În primul discurs rostit vreodată de un papă în Congresul american, Papa Francisc a spus că Statele Unite trebuie să respingă ostilitatea față de imigranți și să îi trateze în mod uman.

Politica față de imigranți este deja una din telemele campaniei pentru prezidențiale din 2016, iar mulți potențial candidați republicani au manifestat aversiune față de imigranții ilegali. Vorbind în fața legislativului dominat de majoritatea republicană, Suveranul Pontif a spus că America nu trebuie să fie nemulțumită de numărul mare al celor care vor ca ea să le devină casă.

„Nu trebuie să ne arătăm surprinși de numărul lor, ci mai curând să-i privim ca persoane, să le vedem fețele și să le ascultăm păsul, încercând să reacționăm cât de bine putem la situația lor, răspunsul nostru să fie întotdeauna uman, just și frățesc”, a spus Papa în vârstă de 78 de ani, precizând că este el însuși „fiu de imigranți” din Italia, care s-au stabilit în secolul trecut în Argentina.

Vorbind în engleză într-un Congres care l-a aplaudat de multe ori în picioare, Papa Francisc a spus că lupta cu extremismul religios nu trebuie să reducă libertățile.

El a condamnat comerțul cu arme, despre care a spus că aduce „bani care sunt înmuiați în sânge”.

La fel ca în discursul de miercuri de la Casa Albă, Papa Francisc s-a referit și la alte subiecte, ca schimbarea climei sau inechitatea socială. El a spus că Congresul are de jucat un rol important la combaterea daunelor ecologice produse de activitatea umană, precum și la ajutoarea oamenilor care se află într-un „cerc vicios al sărăciei”.

Suveranul Pontif a îndemnat Congresul să abordeze chestiunea abolirii pedepsei cu moartea, spunând că este un adept al abolirii acestei pedepse la scară globală.

De asemenea, Papa și-a repetat poziția în chestiuni în care biserica și-a expus tradițional punctul de vedere. Într-o aluzie la avort și eutanasie, a spus că umanitatea trebuie „să apere și protejeze viața umană la orice etapă a dezvoltării ei”. Și-a mai exprimat îngrijorarea în legătură cu căsătoriile și familia, spunând că aceste „relații fundamentale sunt puse sub semnul întrebării”.

Papa Francisc este la prima sa vizită în Statele Unite, care o să dureze în total șase zile. La sosire, el a fost întâmpinat la aeroport

de președintele Barack Obama și familia sa și de vice-președintele Joseph Biden.

Miercuri s-a aflat la Casa Albă și a salutat zeci de mii de oameni la o manifestare din apropiere. Vineri, Papa călătorește la New York, iar sâmbătă la Philadelphia.

XS
SM
MD
LG