Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Făclia


Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated
Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated

Invitata serii este Victoria Popovici

:

În prima pagină a „Făcliei”, Dumitru Eni, preşedintele Comitetului Raional Drochia al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, în articolul Evaluare după principiul Hai să ghicim!, readuce în atenţie tematica examenelor de bacalaureat. Autorul pledează pentru ideea că evaluarea lucrărilor de bacalaureat ar trebui realizată de profesorii care i-au instruit pe elevi de-a lungul anilor, nu de comisiile republicane de verificare, care, în cele mai dese cazuri, seamănă cu nişte „colhozuri de evaluare”. El aduce convingătoare argumente că în comisiile republicane, evaluatorii sunt deseori superficiali şi depunctează intenţionat lucrările, pentru a nu fi nevoiţi să apere în faţa superiorilor o notă de „9” sau „10”, marcându-i astfel pe viaţă pe acei elevi, care ar fi meritat o apreciere mai bună. Invocând mai multe nereguli se comit în centrele de evaluare, unde nu există camere de supraveghere, Dumitru Eni susţine că profesorii ar trebui taxaţi pentru orice tip de greşeli care se comit la verificarea lucrărilor. În concluzie, spune că cei care fac din Educaţie o simplă meserie trebuie să fie înlăturaţi, iar profesorilor adevăraţi să li se majoreze salariile.

Într-o amplă relatare pe două pagini de ziar, corespondentul „Făcliei”, profesorul Vlad Sărătilă, scrie despre Gimnaziul Ion Ungureanu din satul Opaci, raionul Căuşeni – o instituţie fără corigenţi la capitolul Demnitate. Viaţa acestei şcoli, conduse de dna Tatiana Pălăduţă, pare a fi inspirată din principiile patronului spiritual, renumitul om de cultură – Ion Ungureanu, care de curând şi-a celebrat cea de-a 80 aniversare. La Muzeul de Istorie a Moldovei au venit să-l felicite personalităţi de seamă – compozitorul Eugen Doga, scriitorul Arcadie Suceveanu, ministrul Culturii Monica Babuc, dar şi mulţi pământeni de la Opaci.

Redactorul-şef Tudor Rusu prezintă cititorilor monumentala culegere de amintiri şi aprecieri despre Grigore Vieru – Omul Duminicii, în care au fost inserate peste 300 de articole. Printre autori sunt nume de referinţă de pe ambele maluri ale Prutului. În opinia Dumnealui, această carte, la fel de valoroasă ca şi omul căruia i-a fost închinată, ar trebui să se regăsească în biblioteca fiecărui profesor de limbă şi literatură română.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG