Linkuri accesibilitate

ONU, Rusia și Siria


La lucrările sesiunii Adunării Generale ONU de la New York

Vladimir Putin a mutat public centrul de interes către amenințarea islamistă într-o încercare de a deplasa atenția de la Ucraina.

Sesiunea Adunarii Generale ONU si prezenta liderilor din intreaga lume readuce pe tapet incercarea de a pune capat razboiului din Siria. Despre coordonatele dezbaterii, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Fireste ca vestea cea mai relevanta in acest context este prezenta lui Vladimir Putin la New York si discursul sau la ONU, dupa o absenta de un deceniu. Observatorii politici se intreaba ce intentii are liderul de la Kremlin si ce va dezvalui alocutiunea cu privire la aceste intentii. Se apreciaza ca pivotarea sa catre Siria are o logica.

In retorica sa din ultima vreme el pune pe prin plan amenintarea extremismului Islamic – in special organizatia Statul Islamic, ISIS – si lasa sa se inteleaga ca regimul sirian ar fi un pilon al acestei lupte. Din aceasta cauza – sustine Putin – e nevoie de o alianta larga impotriva extremismului, care sa includa Siria lui Assad. Pe fondul stirilor ca regimul sirian e slabit, chiar ca ar avea intentia sa paraseasca capitala si sa se retraga intr-o regiune in care alevitii sint numerosi si influenti, Putin a plusat, acordind mai mult ajutor militar conducerii de la Damasc. Si a facut-o public, parca dorind sa trimita un mesaj, inainte de a se angaja in negocieri. In ultima saptamina, el s-a intilnit cu lideri din Turcia, Israel si Autoritatea Palestiniana.

Proteste la New York împotriva președintelui Rusiei
Proteste la New York împotriva președintelui Rusiei

Azi el se va vedea si cu presedintele Obama si se apreciaza ca aceasta intilnire nu ar avea loc daca nu exista motive, cel mai probabil cu privire la Siria. Asta pentru ca - apreciaza observatorii - una dintre ratiunile pentru care Vladimir Putin a mutat public centrul de interes catre amenintarea islamista este incercarea de a deplasa atentia dinspre Ucraina, o campanie care – pe fondul crizei economice din Rusia, cauzata in parte de sanctiunile occidentiale – devine mai putin populara, acasa. In plus, strategia lui Putin din ultimii 15 ani este sa creeze permanent noi centre de interes, care sa-l plaseze cumva deasupra problemelor interne, cotidiene si marunte. Asa face si acum.

O alta ratiune este si faptul ca dupa o perioada in care liderul rus a fost izolat si marginalizat, pe arena internationala, noul plan este menit sa-l propulseze, in ochii publicului intern, pe marea scena, in calitate de lider global. Asta pentru ca principalul sau argument este ca situtiile de criza din ultima perioada se datoreaza tocmai faptului ca Statele Unite conduc de unele singure.

Putin isi doreste ca Rusia sa joace rolul – pozitiv in viziunea sa – de a reechilibra balanta de putere globala, asa cum a facut-o Uniunea Sovietica. Un ultim argument este faptul ca se apreciaza ca circa 2,500 de rusi si alti 3,000 de cetateni din republici asiatice, foste sovietice s-au fi alaturat gruparii ISIS. Ramine de vazut daca ofensiva diplomatica a lui Vladimir Putin va avea ceva concret de oferit. Deocamdata ceea ce-si doreste, vorbind al saselea de la tribuna Natiunilor Unite este sa obtina recunoastere sub forma de aplauze, apreciate acasa.

XS
SM
MD
LG