Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko la ONU: fiecare zi de război ne costă cinci milioane de dolari


Petro Poroșenko la tribuna ONU
Petro Poroșenko la tribuna ONU

Reprezentanții Rusiei au părăsit în semn de protest sala în timpul discursului președintelui ucrainean.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus la un summit ONU că luptele purtate de forțele guvernamentale cu separatiștii pro-ruși costă aproximativ cinci milioane de dolari pe zi, bani pe care Ucraina i-ar putea folosi pentru dezvoltare, dacă nu s-ar confrunta cu o „agresiune” din partea Rusiei. Agențiile ruse de știri relatează că reprezentanții Rusiei au părăsit în semn de protest sala unde a vorbit Poroșenko.

Președintele Ucrainei a vorbit la Summitul ONU pentru Dezvoltare Sustenabilă care a avut loc duminică, la New York, unde a spus că fără pace și libertate atingerea obiectivelor de dezvoltare ale Națiunilor Unite nu este posibilă.

Petro Poroșenko a spus că, în rezultatul „anexării mișelești a Crimeii de către Rusia și a agresiunii acesteia în regiunea Donbas”, mii de oameni au fost uciși, infrastructura vitală a fost distrusă, Ucraina și-a pierdut o cincime din potențialul economic, iar riscurile ecologice și epidemiologice.

„Acțiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai spus președintele ucrainean, au dat naștere „unei forme noi de sărăcie”, care a afectat în mod subit 1 milion și jumătate de oameni deveniți refugiați interni.

„Fiecare zi de război în Donbas ne costă aproximativ cinci milioane de dolari pe care i-am fi putut investi în dezvoltare sustenabilă”, a mai spus Poroșenko la summit-ul care a precedat sesiunea Adunării Generale a Națiunilor Unite de astăzi.

Ucraina și țările occidentale acuză Moscova de sprijinirea separatiștilor pro-ruși în luptele cu forțele ucrainene din regiunile Donețk și Luhansk, care au izbucnit în primăvara lui 2014 și care au făcut cel puțin 7900 de victime.

Dar Moscova dezminte că ar fi implicată. Agențiile ruse de știri relatează că toți reprezentanții Rusiei, cu o singură excepție, au părăsit lucrările Summit-ului ONU pentru Dezvoltare Sustenabilă în timpul discursului președintelui ucrainean.

Un armistițiu încheiat la Minsk în luna februarie a fost încălcat frecvent. Dar forțele ucrainene și cele ale separatiștilor pro-ruși respectă în linii mari un angajament de încetare a focului reînnoit la 1 septembrie.

Președintele rus Vladimir Putin urmează să-și facă apariția astăzi la Adunarea Generală ONU pentru prima dată în peste un deceniu și să aibă o întrevedere cu președintele american Barack Obama.

Într-un interviu cu agenția Associated Press duminică seara, președintele Poroșenko și-a exprimat dorința ca discuțiile Putin-Obama să ducă la o mai bună implementare a înțelegerilor de la Minsk.

„Aceasta se referă la imposibilitatea organizării unor alegeri false în teritoriul ocupat, implementarea minuțioasă a tuturor prevederilor înțelegerii, accesul OSCE la toate punctele de control, retragerea tuturor militarilor ruși și închiderea graniței cu Rusia”, a spus Poroșenko.

Kievul a fost înfuriat luna aceasta de anunțul rebelilor din Luhansk și Donețk că vor organiza alegeri locale în octombrie și noiembrie, la date diferite decât alegerile din restul Ucrainei.

Liderul ucrainean își dorește ca Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană să coordoneze „o motivație fermă” pentru Putin ca acesta să respecte acordul de pace. „Consider că o coordonare eficientă a acțiunilor noastre va aduce rezultate”, a mai spus Petro Poroșenko.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG