Linkuri accesibilitate

Boiko Borisov și criza refugiaților


Refugiați la Dimitrovgrad, lîngă frontiera cu Bulgaria, 17 septembrie 2015
Refugiați la Dimitrovgrad, lîngă frontiera cu Bulgaria, 17 septembrie 2015

Bulgaria cere ca UE să acorde un ajutor mai substanțial Turciei care a acceptat două milioane de refugiați.

Primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a devenit se pare victima unei greșeli de traducere la summitul european dedicat crizei refugiaților. Din alocuțiunea sa cancelarul german, Angela Merkel, a înțeles că el ar fi cerut deschiderea la frontiera cu Turcia a unui așa-numit hot spot pentru refugiați, finanțat de UE.

La conferința sa de presă în finalul summitului dna Merkel a laudat propunerea lui Borisov, care a sunat foarte frumos pe fundalul refuzului categoric al premierului ungar, Victor Orban, de a accepta un astfel de hot spot. Cancelarul german a și promis Sofiei sprijin financiar din fondurile destinate inițial Greciei și Italiei.

Centrele de primire, identificare, verificare pentru apartenență la organizații teroriste și înregistrare a refugiaților sunt parte integrantă din ultimul plan al Bruxelles-ului de realocare acestora. Patru astfel de centre vor fi create în Sicilia, până la finele lui noiembrie, iar unul în portul elen Pireu.

În Bulgaria informația ca Borisov a propus deschiderea unui hot spot la frontiera cu Turcia a fost criticată de foștii comuniști și de partidele naționaliste. Cu o săptămână în urmă ministrul de externe Daniel Mitov a respins posibilitatea creării unui astfel de centru.

Revenind la Sofia însă Borisov a declarat că a fost greșit înțeles și că de fapt a propus ca centrele de refugiați să fie dislocate în afara Uniunii. El a mai spus că refugiații ocolesc Bulgaria pentru că spre deosebire de Grecia, fiind nedorita în Schengen, ea păzește foarte bine frontiera cu Turcia.

Borisov a avertizat că decizia despre repartizarea refugiaților, pe care Bulgaria a acceptat-o, este una de suprafață și nu rezolvă mare lucru. Bulgaria cere ca Uniunea Europeană să acorde un ajutor mai substanțial Turciei care a acceptat două milioane de refugiați. Trebuie ajutate și țările de tranzit, printre care și Bulgaria.

O altă propunere a sa prevede crearea unei zone de securitate în Siria. Ideea este sprijinită de președintele turc Erdogan.

Borisov a ținut să sublinieze că refugiații vor continua să sosească în număr mare „până când America și Rusia nu vor acționa împreună pe teren în vederea rezolvării crizei siriane”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG