Linkuri accesibilitate

La Chișinău continuă protestele, în două tabere


Vor discuta deputații, în plenul Parlamentului, revendicările protestatarilor? Data deschiderii sesiunii legislative încă nu a fost stabilită…

La Chișinău continuă protestele antiguvernamentale. Manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale, la îndemnul Platformei Civice „DA” au pichetat azi sediul televiziunii publice, proteste similare fiind organizate la sediile Procuraturii, Centrului Național Anticorupție și Băncii Naționale. De cealaltă parte, socialistul Igor Dodon și liderului Partidului Nostru, Renato Usatâi spun că protestul cu corturi din fața parlamentului nu va înceta până când guvernarea va reacționa la revendicările lor: demisia guvernului, a președintelui Timofti și organizarea alegerilor anticipate. Deocamdată nu a fost fixată o dată pentru debutul sesiunii parlamentare, deputați din partidele de la guvernare spun însă că vor examina întâi de toate o parte din cerințele protestatarilor.

Cele două tabere ale protestatarilor din centrul Chișinăului insistă în continuare asupra debarcării guvernării. Membrii Platformei Civice Demnitate și Adevăr și-au anunțat intenția să ajungă în această săptămână la Șoldănești, Nisporeni, Ialoveni și Rezina, pentru a discuta cu localnicii despre un nou amplu miting programat pentru duminica viitoare.

Spre deosebire de liderii mișcării protestatare din fața clădirii guvernului care nu au cum să-și promoveze opțiunile în legislativ, fruntașul socialiștilor Igor Dodon, a promis să ceară sprijinul deputaților din parlament, pentru a modifica procedura de alegere a șefului statului. Una din revendicările ultimative înaintate de simpatizanți ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Nostru este demisia necondiționată a președintelui Timofti până la finele acestei săptămâni.

„Noi o să încercăm în parlament să convingem, dacă nu, o să purcedem la procedura legală prevăzută de Constituție pentru ca să schimbăm modalitatea de alegere a președintelui, ca acesta să fie ales direct de către popor. Ideal ar fi ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu alegerea președintelui direct de către popor. Oamenii vor să aleagă ei președintele, să nu fie alegerea în parlament, cu înțelegeri între deputați.”

Deși opțiunile geopolitice separă protestatarii în două tabere antagoniste, revendicările lor sunt practic aceleași. De rând cu demisia unui sir de demnitari este revendicată și pedepsirea celor care se fac responsabili de devalizarea băncilor buclucașe.

Mai mulți analiști de la Chișinău încearcă totuși să facă deosebire între nemulțumirile protestatarilor și cele pe care pedalează liderii. Este o poziție adoptată și de unii politicieni, reprezentanți ai partidelor de la guvernare.

Liderului PL, Mihai Ghimpu a spus recent într-o emisiune televizată că le dă dreptate oamenilor din stradă, a căror așteptări au fost înșelate. Totuși, spune el demisiile politice ar putea genera un haos, de asta va susține alte revendicări, precum ancheta în cazul Băncii de Economii:

„Eu aștept să se înceapă activitatea parlamentului și noi tranșant, liberalii, vom cere îndeplinirea acordului, ce ține de furtul miliardului și tragerea la răspundere a celor care l-au furat, fiindcă de aici ni se trag belele. În cazul în care nu se va îndeplini acordul pe care l-am semnat noi trei lideri de partide, Partidul Liberal va vedea dacă va mai face parte din această guvernare.”

Și deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu, crede că unele cerințe ar depăși norma constituțională, unele însă, de ordin social economic, ar trebui discutate la prima ședință a legislativului, spune el:

„La prima ședință a parlamentului noi trebuie să luăm o atitudine și urgent să purcedem la unele revendicări de ordin social-economic ca să diminuăm atmosfera care este astăzi în Republica Moldova. Eu mă refer la un pachet de probleme social-economice care va trebui adoptat în parlament. Se lucrează intens asupra acestor lucruri și cred că la prima ședință vom ieși cu unele remanieri pentru redresarea situației care există.”

Referindu-se la protestele din ultimele zile, președintele parlamentului, Andrian Candu, demisia căruia este la fel printre revendicările manifestanților a notat azi că dacă actuala clasă politică nu purcede la reformele cerute de cetățeni, ar fi cazul să plece. Tot el a îndemnat cetățenii să fie atenți la cei care îi îndrumă atunci când ies în stradă să-și spună nemulțumirea:

„Clasa politică trebuie să găsească maturitatea și să vină cu reforme așa fel încât să consolideze societatea și în al doilea rând să găsească o soluție pentru ca să depășim provocările actuale. Atrag atenția societății, să facă un calcul, cât timp domnul Dodon s-a aflat în Republica Moldova în ultimii doi ani de zile și cât timp s-a aflat la Moscova, și interesele cui el reprezintă în toate acțiunile pe care le desfășoară în Republica Moldova.”

Cel mai probabil, revendicările protestatarilor ar putea fi discutate în plenul parlamentului săptămâna viitoare. Până atunci, manifestanții din ambele tabere se declară hotărâți să protesteze non-stop.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG