Linkuri accesibilitate

Igor Dodon și Renato Usatîi: „luptători pentru dreptate și adevăr”? (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Relația dintre R. Usatîi și Alexandru Jizdan, fost șef al Departamentului de Servicii Operative (DSO) (o anchetă RISE Moldova).

Editorialistul „Ziarului Naţional”, Nicolae Negru, își îndreaptă atenția asupra liderilor protestului organizat în fața Parlamentului, mai exact, asupra socialistului Igor Dodon și liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Autorul remarcă: proveniți din cercul celora pe care vor să-i înlocuiască, biografiile și modul lor de viață nu par să corespundă unor luptători pentru dreptate și adevăr, pentru egalitate și bunăstarea „oamenilor muncii”. Cine poate să creadă la modul sincer că liderii PSRM și „PN”, ajungând la putere, se vor deosebi de actualii oligarhi? Poate, ținând cont de experiența predecesorilor nesimțiți și hrăpăreți peste măsură, vor fi mai prudenți, mai „șmecheri”, dar în esență nu se va schimba nimic, atâta timp cât îi vom înlocui pe unii hoți cu alții, conchide Nicolae Negru.

Presa de la Chișinău, mai exact portalul Agora.md, face trimitere la investigația realizată de publicația rusă „Совершенно секретно” care demonstrează că în perioada 2005 - 2011 una dintre cele mai mari companii din regiunea transnistreană „Sheriff” a scos din bugetul regiunii circa un miliard de dolari. Potrivit investigației jurnalistice, schema ilegală a fost posibilă datorită înțelegerilor secrete între compania „Sheriff” și liderul transnistrean de atunci, Igor Smirnov. Mai mult, reporterii afirmă că serviciile vamale din stânga Nistrului nu ridica de la compania „Sheriff” accize și alte taxe legate de activitatea economică externă pentru bunuri precum țigări, alcool, produse alimentare, fier vechi, etc. De asemenea, „Sheriff” avea dreptul să vândă toate aceste tipuri de produse fără certificarea vamală obligatorie. Singura excepție au fost alimente.

Mitingul din PMAN de la Chişinău, confiscat de politicienii aflaţi în solda Kremlinului”, titrează Adevărul.md. Autorul, Sebastian Rusu, doctor în ştiinţe sociale, scrie că în momentul de faţă, Igor Dodon şi Renato Usatîi îşi fac PR politic în PMAN şi totodată agită vocile străzii de la Chişinău spre o destabilizare atent gândită care să scoată Moldova de pe orbita UE-NATO şi să o îndrepte către proiectul geopolitic putinist: Uniunea Euro-Asiatică. Momentul ales de cei doi lideri nu este întâmplător întrucât la Chişinău se află misiunea FMI care pregăteşte evaluările finale pentru acordarea unui nou împrumut Republicii Moldova, vital pentru salvarea de la faliment a economiei ţării, într-un moment dificil. Din nou, liderii AIE 3: Filat, Ghimpu şi Lupu par a fi rupţi de realitate şi lipsa dialogului cu vocile străzii adunate la început în PMAN a dus firesc la complicarea lucrurilor spre o dezordine generalizată, crede Sebastian Rusu.

Într-un interviu acordat ziarului de expresie rusă „Moskovski komsomoleț, fostul deputat comunist Mark Tkaciuk se arată convins că în Republica Moldova vor fi organizate alegeri anticipate pentru că, „acum cărțile sunt în mâinile politicienilor de stânga.” Fostul deputat comunist declară că „Moldova este o țară de stânga” și în favoarea acestei afirmații ar veni sondajele sociologice care arată că majoritatea populației nu are încredere în instituțiile de stat și susține ideea integrării Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică. Mark Takciuk afirmă că în prezent puterea de la Chişinău nu este funcțională și comite greșeală după greșeală, iar Occidentul nu mai poate controla situația din Moldova, care este cufundată în corupție.

Președintele PPEM, Iurie Leancă declară pe pagina sa de Facebook cu titlu de replică la adresa președintelui PLDM Vlad Filat, că formațiunea sa „[…] nu va participa în nici un fel în actuala guvernare, nu o va susține și nici nu va solicita portofolii.” „[…] PPEM va rămâne în opoziție, așa cum am anunțat, indiferent de numărul de voturi pe care îl va avea actuala coaliție de guvernare”, susține Iurie Leancă. „[…] În ce privește posibilitatea de a negocia o nouă majoritate parlamentară pro-europeană, o asemenea opțiune ar putea fi examinată doar în niște condiții care să cuprindă obligatoriu cerințele societății privind depolitizarea, de-oligarhizarea, reformarea reală a instituțiilor statului, în special celor din domeniul justiției”, a afirmat Iurie Leancă.

Proiectul „RISE Moldova” publică un articol în care scrie că „PDM, controlat de Vlad Plahotniuc, a propus un controversat colonel de poliție, apropiat lui Renato Usatâi, în postul de director adjunct al SIS”. Potrivit jurnaliștilor de investigație, este vorba Alexandru Jizdan, fost șef al Departamentului de Servicii Operative (DSO) din cadrul MAI, care a fost destituit din funcție pe fondul scandalului „Pădurea Domnească”. „RISE Moldova” publică câteva înregistrări audio, care datează din iunie 2013, în care politicianul Renato Usatâi (primarul de Bălți și lider al „Partidului Nostru”) descrie în detaliu relația sa pe bani cu doi ofițeri de poliție din DSO, inclusiv cu Alexandru Jizdan. Purtătorul de cuvânt al președintelui RM, Vlad Țurcanu, a declarat, citat de RISE, că nu poate fi pusă discuție la moment o eventuală aprobare a lui Alexandru Jizdan.

XS
SM
MD
LG