Linkuri accesibilitate

„Putin și Obama au divergențe profunde în ce privește Siria”


O revistă a presei internaționale după discursurile la ONU ale președinților Statelor Unite și Rusiei.

Nici dl. Putin, nici dl. Obama nu au dreptate în privința Siriei”, este titlul editorialului apărut în ziarul american „Washington Post” după ce liderii Statelor Unite și Rusiei au rostit discursuri la Adunarea Generală ONU, la New York. Ziarul american își exprimă speranța că statele lumii nu vor asculta „cântecul de sirenă” al lui Putin, care le-a chemat într-o coaliție împotriva terorismului într-o repetare a mobilizării împotriva lui Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial. „Dl. Putin omite din tablou faptul că Statele Unite și aliații lor au luptat [în al Doilea Război ] nu doar împotriva fascismului, ci și pentru democrație. Alianța cu Uniunea Sovietică a lui Stalin a fost un rău necesar”, scrie „Washington Post”. Altă mare greșeală a lui Putin, scrie ziarul american, este că dorește „restaurarea tiraniei [președintelui sirian Assad]” pentru pacificarea țării. „Din nefericire – continuă editorialistul – președintele Obama nu are deocamdată vreo viziune care s-o contracareze pe cea a lui Putin.”

Ziarul „New York Times” constată într-un editorial că „Putin și Obama au divergențe profunde în ce privește Siria”. „Agresivitatea tot mai mare a lui Putin în Siria ar putea rezulta într-o nouă competiție ruso-americană și într-un rol mai mare pentru Rusia în Orientul Mijlociu”. „Atât Obama, cât și Putin – continuă „New York Times” ­sunt de acord că Statul Islamic este un pericol major. Dar dincolo de acest punct viziunile lor diferă și ambii și-au folosit discursurile de la ONU pentru a-și atribui reciproc vina pentru război și pentru criza refugiaților”. „New York Times” crede că sunt șanse extrem de mici să se ajungă la vreun compromis între președintele sirian și opoziție, sau la vreun compromis pe tema Siriei între Rusia și Statele Unite.

Cotidianul „Wall Street Journal” titrează într-un editorial din ediția europeană: „Putin și Iranul au împins într-un colț Statele Unite în chestiunea siriană, în vreme ce dezordinea mondială se extinde”. Ziarul american de orientare conservatoare crede că președintele Barack Obama s-a înșelat crezând că în urma acordului nuclear cu Iranul Teheranul și Moscova vor fi mai binevoitoare, ajutând Washingtonul să rezolve problema siriană. „Ca de atâtea alte ori în președințiile Obama, contrariul este adevărat”, scrie ziarul. „Departe de a coopera la strategia americană, Putin și Iranul vor să înlocuiască coaliția condusă de Statele Unite cu propriile lor coaliții și strategii”.

Ziarul britanic „Financial Times”, analizând și el discursurile de la ONU ale liderilor Rusiei și Statelor Unite, notează că în criza siriană „nu trebuie exclusă din start cooperarea [Occidentului] cu Rusia și Iranul”, care au interesele proprii, autentice, de a lichida grupări precum Statul Islamic. „Financial Times” crede că rolul Statelor Unite într-o eventuală strategie comună cu Rusia și Iranul ar fi să se asigure că președintele sirian Bașar al-Assad va demisiona sau va „ceda puterea reală” în cursul procesului politic de pacificare, să pună condiții clare pentru formarea următorului regim și să specifice cum anume îl va ajuta.

Cotidianul spaniol „El Pais” scrie într-un editorial că Rusia, ca unic prieten al președintelui Assad, în afara Iranului, are motivele ei să se implice în Siria. Ziarul madrilen observă că Moscova este iritată de lansarea loviturilor aeriene franceze, care – scrie „El Pais” ­– „pot perturba marele joc strategic al [președintelui] Putin”. „El Pais” este însă de părere că „au sens” contactele dintre Washington și Moscova, materializate în întâlnirea președinților american și rus la New York.

Ziarul francez „Le Monde” notează că președintele rus Vladimir Putin n-a petrecut decât o jumătate de zi la New York, și a încercat în acest timp scurt să eclipseze prezența președintelui american Barack Obama, „afirmând puterea Rusiei de la pupitrul de marmură verde al Adunării Generale ONU” și proclamând „întoarcerea Rusiei în centrul eșichierului mondial” în calitate de „pacificator” în criza siriană.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG