Linkuri accesibilitate

Timpuri eclectice în Moldova: jazz, literatură și politică


Vitalie Ciobanu: Vom sta încolonați de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare cu pancarte pe care se va scrie: „Bine ați venit, domnule Putin, în Donbass-ul moldovenesc!”

Am avut la Chișinău un sfârșit de săptămână halucinant și eclectic, se poate spune, dacă nu de-a dreptul baroc. În orice caz, această senzație mi-a mărturisit-o poetul și criticul Virgil Mihaiu de la Cluj, aflat la Chișinău pentru a modera Festivalul de Ethno-Jazz, organizat de 14 ani încoace de inimoasa trupă Trigon, în frunte cu violonistul Anatol Ștefăneț. „Ce se întâmplă la voi? Nu mai înțelegi nimic! Chișinăul este în acest moment un centru cultural de anvergură, ai, simultan, evenimente de excepție, un festival internațional de jazz, Turneul Teatrelor Naționale din România, Festivalul de Literatură „București - Chișinău - Orheiul Vechi”, și îi vezi, pe de altă parte, pe apucații ăștia care mărșăluiesc cu steaguri roșii pe bulevardul central al orașului și strigă că vor cu Rusia. Ce e cu nebunia asta?”

Virgil Mihaiu este cunoscut pentru atașamentul său profund pentru artiștii și creatorii de artă basarabeni, a căror originalitate nu obosește să o promoveze, însă nu exagera câtuși de puțin vorbind despre contrastele Chișinăului. Pentru cineva care are o imagine foarte clară a normalității e greu să așeze alături niște realități incompatibile, precum europenitatea, cosmopolitismul artiștilor basarabeni, și lumpenul agresiv, fals protestatar, al străzii, așa cum s-a văzut duminică, 27 septembrie.

Manifestațiile populare împotriva actualei guvernări, organizate de Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, sunt bruiate tot mai insistent de „oastea de strânsură” a lui Dodon și Usatîi, care și-a instalat bivuacul în fața Parlamentului. O tabără situată doar la câteva sute de metri de cea a militanților pro-europeni, pe care o sfidează prin calitatea corturilor (trase ca la indigo!) și a echipamentelor folosite: ecrane și boxe uriașe, scaune și mese cu umbrar, o bucătărie de campanie cât să hrănească sute de guri, difuzoare din care răsună ziua în amiaza mare cântece rusești cu iz șovin și provocator. Un protest având un aer de chermeză veselă, de picnic cu mici și bere în centrul orașului, organizat de oligarhi… împotriva oligarhilor – pentru că Usatîi și Dodon nu sunt deloc oameni săraci. Acțiunea lor concertată pare să facă parte dintr-un scenariu menit să discrediteze, să saboteze manifestațiile din Piața Marii Adunări Naționale, sprijinite masiv de cetățeni. După 7 aprilie 2009, desigur, nu-ți mai permiți să recurgi la forță pentru a dispersa protestele, mult mai eficient e să le arunci în banal și deriziune, să le ignori sau să le „clonezi”, să le pastișezi, să le știrbești autenticitatea și dramatismul, instalând niște corturi „de alternativă”, pro-rusești, ca să imprimi tensiunilor din societate o dimensiune geopolitică – stratagemă pe care ai aplicat-o cu succes în acești ani, pentru a stoarce cu nemiluita granturi și credite occidentale și pentru a-ți fura propria țară!

Dacă acțiunea lui Dodon și Usatîi este, cum spuneam, parte dintr-un scenariu care să permită oligarhiei să supraviețuiască, manevra e pe cât de perfidă, pe atât de periculoasă. Nu te joci cu asmuțirea a două tabere de protestatari, când o singură scânteie, o mică diversiune poate incendia totul, mai ales că instituțiile de drept din Moldova par a fi complet paralizate.

La noi Poliția, Procuratura, Fiscul, Curtea de Conturi etc. nu obișnuiesc să se autosesizeze, de pildă în legătură cu declarațiile nonșalante ale lui Usatîi, care spunea acum două zile la un post TV că se ocupă personal de racolarea unor parlamentari din alianța de guvernământ. Sau să cerceteze cheltuielile exorbitante ale manifestanților pro-ruși. Presa a relatat despre felul cum sunt recrutați, contra plată, oameni din provincie și aduși la Chișinău, iar secvența cea mai flamboaiantă a marșului „anti-oligarhic” din 27 septembrie a fost cea cu Zinaida Greceanîi care a sosit în fața coloanei de socialiști – ce urmau să protesteze, nu-i așa?, împotriva sărăciei și politicienilor corupți – într-un scump autoturism de serviciu. E de presupus că după acel marș istovitor, de câteva sute de metri, dna deputat Greceanîi a fost dusă acasă cu aceeași mașină a Parlamentului. Usatîi, la rândul său, a venit la protestul de duminică într-un Land-Rover luxos. Bieții politicieni eurasiatici!...

Vezi aceste mișcări de trupe, această stilistică beligerantă și te întrebi dacă puterea realizează gravitatea situației. Ideea europeană este grav avariată, compromisă prin comportamentul nesimțit al guvernanților. În sondajul dat ieri publicității partidele lui Usatîi și Dodon fac împreună 44% din sufragii, pe când partidele din arcul guvernamental adună cu greu 23%.

Sondajul CBS-AXA a mai fixat și radicalizarea fără precedent a societății moldovene: între 70-80% din cei chestionați susțin sau chiar sunt gata să participe la acțiuni antiguvernamentale. E dovada că o lună de proteste non-stop la Chișinău a mobilizat și contaminat întreaga populație care nu vede o altă soluție la muțenia și lipsa de reacție a puterii decât manifestațiile de stradă, mai mult sau mai puțin pașnice.

Antrenați în lupte intestine, în care minciuna și șantajul sunt arme predilecte, fruntașii alianței de guvernământ și-au pierdut complet aderența la realitate. Uluitor și descalificant este faptul că nimeni din interiorul PD, PLDM și PL nu vrea să se desprindă din această plasă veninoasă, nimeni nu ia atitudine, nu face presiuni asupra șefilor compromiși, sau nu încearcă să-i debarce în favoarea unor lideri noi, integri și curajoși, dispuși să intre în dialog cu societatea civilă și capabili să-i oblige pe ceilalți parteneri de coaliție să adopte decizii pe care le vrea și așteaptă poporul. Chiar au intrat cu toții în zodia suicidului politic?...

Dacă oamenii lucizi din aceste partide nu vor întreprinde nimic și lucrurile vor continua să degradeze, se va intra în logica alegerilor anticipate care vor livra Republica Moldova stângii pro-ruse, și atunci vom spune: adio Europa, adio viață în libertate! Și nu vom mai avea turnee ale teatrelor românești la Chișinău, și nu vom mai comenta entuziaști concertele Festivalului de Ethno-Jazz, cu muzicieni de clasă din întreaga lume. Vom sta încolonați de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare cu pancarte pe care se va scrie: „Bine ați venit, domnule Putin, în Donbass-ul moldovenesc!”

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG